Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/appel_dessert_maken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 20 oktober 2019

Recepten: desserts met appelen maken zoals appeltaart en appelsorbet

Creatieve desserts met appelen

Het nieuwe seizoen van de appelen en peren is van start gegaan. Het  appelgamma bevat klassiekers zoals Golden Delicious, Jonagold, Jonagored, Elstar, Cox’s en Boskoop.

Appelen

Jonagold is nog steeds de populairste  appel. Deze dikke appel met een oranjerode blos op een geelgroene achtergrond is een kruising tussen Golden Delicious en Jonathan. Hij heeft stevig, sappig vruchtvlees en leent zich zowel als dessertappel als in slaatjes en warme bereidingen. Het hele jaar door beschikbaar Alles over -appelen

Golden wordt groen geplukt en rijpt naar goudgeel. Hij heeft fris, geel en knapperig vruchtvlees en wordt zoeter na een lange bewaring. Het is een perfecte tafelappel die ook uitstekend smaakt in slaatjes en in gebak. Het hele jaar door beschikbaar.

Jonagored is de rode versie van de Jonagold, heeft stevige, sappig vruchtvlees en een zoetzure nasmaak. Je kunt hem zowel als dessertappel gebruiken als in slaatjes en warme bereidingen. Het hele jaar door beschikbaar.

Elstar is een geelrode appel, een kruising van Golden Delicious en Ingrid Marie, met een lichtzoete smaak en een fijn aroma. Zeer geschikt als dessertappel. Beschikbaar van augustus tot april

Cox’s is een kleine tot middelgrote appel, oranjegeel met rood, met sappig geel aromatisch vruchtvlees. Zeer geschikt als dessertappel en in frisse slaatjes. Beschikbaar van september tot maart.

Boskoop is een dikke, ruwe appel, met zuur en stevig vruchtvlees. Daardoor is hij erg geschikt voor keukengebruik, maar ook uitstekend als dessertappel.Beschikbaar van september tot april.

Appelsorbet

  • 650 g  appelen (Cox, Kanzi, Belgica)
  • 125 g kristalsuiker
  • 50 g glucosepoeder
  • 20 cl water
  • 20 cl appelsap
  • 10 cl slagroom
  • 3 eetlepels dessertwijn (Sauternes, Monbazillac, Moscato, Vin Santo….)

Schil de appelen, snijd ze in vier en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in stukken. Leg ze in een pan en voeg er de kristalsuiker, glucosepoeder, water en appelsap bij. Laat zachtjes opwarmen tot de suiker is opgelost. Verhoog dan het vuur en breng aan de kook. Verminder het vuur en laat nog 10 minuutjes sudderen of tot de appelen zacht zijn. Neem de pan van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.

Giet het afgekoelde mengsel in de mixer en mix tot een gladde puree. Druk de puree door een fijne zeef. Laat een uur afkoelen in de koelkast. Meng er de slagroom en de dessertwijn onder. Giet het mengsel over in een roomijsmachine en maak er ijs van. Of zet het mengsel 3 uur in de diepvriezer en laat het invriezen. Roer er regelmatig met een vork door om te voorkomen dat er zich te grote ijskristallen vormen.

Gebakken appelen met amandelkoekjes

  • 4 grote  appelen (Golden, Braeburn, Pinova)
  • 20 amandelkoekjes (Zo’n 80 g)
  • 60 g walnoten
  • 120 g bruine suiker
  • 100 g boter
  • 60 g rozijnen
  • 2 koffielepels kristalsuiker
  • 25 cl droge witte wijn

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd 1,5 cm van de bovenzijde van de appel weg. Hou dit ‘hoedje’ bij. Verwijder de klokhuizen met een appelboor. Neem een klein koffielepeltje en verwijder nog ongeveer 2 cm vruchtvlees uit het midden van de appelen. 

Doe dat vruchtvlees, de amandelkoekjes, walnoten en bruine suiker in de kom van de keukenrobot. Laat de machine even draaien tot er een grof mengsel is gevormd. Giet dat over in een kom en meng er de boter en de rozijnen onder. Vul elke appel met dit mengsel tot helemaal bovenaan. Zet de ‘hoedjes’ terug op de appelen.

Zet de appelen in een koekenpan. Bestrooi de bovenzijde met de kristalsuiker. Giet de wijn op de bodem van de pan. Schuif de pan in de oven en bak de appelen 40 minuten of tot ze zacht zijn.

Serveer ze warm met het appelvocht en met wat opgeklopte room.

Appeltaart met bosvruchten

  • 4 groene  appelen (Golden, Greenstar)
  • 600 g bosvruchten (uit de diepvries)
  • 2 vellen kant-en-klaar brokkeldeeg
  • 1 ei, lichtjes opgeklopt
  • 200 g kristalsuiker
  • 50 g kristalsuiker extra

Verwarm de oven voor op 180°C.

Ontdooi de bosvruchten.

Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Leg de appelen in een pan met de bosvruchten en de suiker op een middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur lager en laat 10 tot 15 minuten lichtjes sudderen of tot het mengsel ingedikt is. Laat afkoelen.

Rol 1 vel brokkeldeeg uit en leg het in een taartvorm van 20 cm doorsnede.

Vul de taart met het fruitmengsel.

Rol het tweede vel brokkeldeeg uit en snijd het in fijne reepjes. Leg de reepjes in rastervorm op het vruchtmengsel. Druk de uiteinden goed vast aan de taartrand en snijd het overtollige deeg weg.

Bestrijk de deegreepjes met het ei en strooi er de rest van de suiker over.

Laat 45 minuten in de oven bakken.

Appelsla met Gorgonzola

  • 2 grote  appelen (Golden, Kanzi, Greenstar, Belgica)
  • 5 cl ahornsiroop
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • versgemalen zwarte peper
  • 200 g gemengde sla
  • 2 eetlepels pecannoten, gehakt
  • 20 g Gorgonzolakaas, verkruimeld

Meng siroop, olie en citroensap. Breng op smaak met versgemalen peper.

Snijd de appelen middendoor, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in fijne schijfjes.

Meng de appelschijfjes met de sla in een kom. Sprenkel er de dressing over. Strooi er de pecannoten en de Gorgonzolakaas over.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke zomerse maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1692

Bron: Lava