menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2024

Anthurium Andreanum Grp. Sierra

Dat een anthurium uit de Andreanum Groep ook mooi compact kan zijn, bewijst de vorig jaar geïntroduceerde Sierra.

Veel cultivars uit de Andreanum Groep groeien nogal fors uit, maar de Sierra blijft mooi compact, zelfs als zij in een 17 centimeter pot wordt opgekweekt. Ook de zes tot tien vuurrode bloemen met witgele spadix vormen boven het bladerdek een mooi compact bosje. Kortom: een kamerplant met een volmaakte zelfbeheersing. Bovendien is de houdbaarheid van de Sierra zeer goed.

Anthurium Andreanum Grp. Sierra

Familie

Het geslacht Anthurium behoort tot de familie van de Araceae of Aronskelkachtigen.

Soorten

Er zijn twee belangrijke soorten: Anthurium andreanum (lakanthurium) en Anthurium scherzerianum (flamingoplant). 

Er zijn een aantal verschillen. De eerste groep heeft vaak witte bloemkolven en hartvormige schutbladeren in oranje, rood, roze, bruin, tweekleurig, groen of wit. De stelen zijn lang en de bladeren glanzend. De tweede groep heeft gekrulde rode of oranje bloemkolven en een rond schutblad met korte stelen en doffe bladeren. 

Het assortiment van Anthurium andreanum is volop in beweging. De variatie zit vooral in de plantvormen, de compactheid van de plant en de bloemkleuren. Verder wordt er gekeken naar de stevigheid van het gewas en de bloemproductie in de winter. Ook let men er op dat de bloemen boven het bladerdek uit komen en dat de bladeren een compacte vorm hebben. Uiteraard zoekt men ook naar bijzondere kleuren, zoals bruin, zwart of paars en naar nieuwe bloemvormen. De wat oudere bloemen dienen enige sierwaarde te behouden. De anthuriumkwekers werken steeds meer met toegevoegde waarden, zoals sierpotten. 

Hoewel het aandeel van Anthurium scherzerianum in de veilingaanvoer beperkt is, zit de veredeling niet stil. Nieuwe kleuren, zoals paars en roze, dienen zich aan, naast de bestaande witte, rode en gespikkelde cultivars. Hiermee kunnen de kwekers een mooie mix maken. Bij de veredeling wordt ook gekeken naar de compactheid van de plant en een goede bloempresentatie boven het blad. De bloemen moeten bovendien sterk zijn, zodat er geen ondersteunende stokjes nodig zijn.


Anthurium Andreanum Grp. Sierra

Verzorgingstips

Tijdens opslag:

 • De optimale bewaartemperatuur is 15 graden Celsius. 
 • Vermijd tocht, koude en sterke temperatuurwisselingen.

Tijdens transport:

 • De optimale transporttemperatuur is 15 graden Celsius. 
 • Zorg ervoor dat de plant is voorzien van een hoes tijdens transport. 
 • Vermijd tocht, koude en sterke temperatuurwisselingen.

In de winkel:

 • Haal de planten direct uit de verpakking. 
 • Op een lichte plaats zetten, maar niet in de felle zomerzon. Kamertemperatuur is voldoende. 
 • De plant kan slecht tegen koude en tocht. Kan in warmere landen in de zomer ook buiten staan. 
 • Geef lauw water, bij voorkeur regenwater. Geef het water bij voorkeur via de schotel, zodat de bladeren niet nat worden.  
 • Verpak de planten bij verkoop goed, om kouschade te voorkomen.

Bij de consument:

 • Op een lichte plaats zetten, maar vermijd de felle zomerzon. Kamertemperatuur is voldoende.  
 • Houd de potkluit steeds matig vochtig. Geef lauw water, bij voorkeur regenwater. Geef elke twee weken voeding.  
 • Sproei de bladeren regelmatig voor een hoge luchtvochtigheid en/of leg een omgekeerde schotel onderin de pot, zodat de plant op een eilandje staat. 
 • In de winter koeler - bij circa 15 graden Celsius - en droger houden gedurende zes weken, voor een rijke bloei daarna. De plant kan in de zomer naar buiten. 
 • Verwijder uitgebloeide bloemen voor een goede doorbloei. 
 • Om het jaar verpotten is voldoende.

Anthurium Andreanum Grp. Sierra

Top 10 Anthurium Andreanum Grp. 

 1. 'Leny'
 2. 'Red Love'
 3. Pink Champion
 4. Dakota
 5. 'Red Queen'
 6. Red Champion
 7. 'Orange Love'
 8. Vitara
 9. Arizona
 10. 'Tender Love'

Verklaring van de naam 

Anthurium dankt zijn naam aan de bloeiwijze, die bestaat uit een schutblad en een kolf. Deze wordt met een staart vergeleken. Want het Griekse ‘anthos’ betekent bloei en ‘oura’ betekent staart. Het schutblad wordt vaak ten onrechte aangezien voor de bloem. De echte bloemetjes worden namelijk gevormd op de kolf. Die bestaan uit kleine bobbeltjes.


Belangrijkste kleuren Anthurium

Bij Anthurium andreanum is er een ruime keuze aan kleuren. In rood, roze en wit zijn de meeste cultivars beschikbaar, maar er is ook een ruim aanbod tweekleurige andreanums. Er wordt ook gewerkt aan een goede groene en bruine cultivar. Minstens de helft van de aanvoer op de Nederlandse veilingen is rood; ongeveer een kwart wordt gemengd aangevoerd. Hiervan is het kleurenmengsel niet bekend. Een kleine 10% is roze en z’n 5% wit of tweekleurig. Ook de kleur oranje komt met enkele procenten in de statistieken voor.


Bekend van de speciale dag(en)

Anthurium is door de rode en witte kleur een aantrekkelijk product voor de kerstperiode.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).