Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ansellia_luipaardorchidee

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 juli 2021

Ansellia africana of de mooi gevlekte luipaardorchidee

Ansellia africana in het kort.

De luipaardorchidee, Ansellia africana, wordt zo genoemd naar de bruine vlekken op de gele bloemen. Hij is gemakkelijk in bloei te krijgen. Het is ook als hij niet bloeit, een aantrekkelijke plant. Tussen de dichte massa rechte luchtwortels verschijnen de bulben die 60 - 90 cm. lang worden.

Vier tot zeven leerachtige bladeren, tot 30 cm. lang en 3 cm. breed, groeien langs langwerpige bulben.
Vanaf het voorjaar tot de zomer ontstaan uit de bladgeledingen lange, hangende bloemstengels, die doorbuigen onder het gewicht van de vele bloemen. De bloemen, 2,5 tot 5 cm. lang, blijven tot een maand in bloei.

KWEEKWIJZE

Het kweken van deze orchidee is eenvoudig: De epifytische orchidee gedijt uitstekend bij een nachttemperatuur van 16 tot 18 °C. en van 21 tot 27 °C overdag. Geef in de groeitijd volop water om daarna het mengsel tamelijk droog te laten worden tot aan de volgende waterbeurt. Hou een hoge vochtigheid aan (50 tot 70 %) door dagelijks te sproeien en een kamerbevochtiger te gebruiken.

Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de plant. Bemest om de drie keer water geven met een orchideeënmest met een hoog stikstofgehalte. De plant komt van nature voor in uitgestrekte gebieden in het westen, oosten en zuiden van Afrika.

#905

Auteur: Jan Dekker