Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/anemone_blanda

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 25 januari 2021

Anemone blanda - Oosterse anemoon is lentebloeiende bloembol van 2007.

Oosterse Anemoon, Anemone blanda is de lentebloeier van het jaar 2007:

Lentebloeiers - ook wel bolletjes op pot genoemd - zijn er weer in alle soorten en maten. Deze vrolijke bloeiende bloembolletjes fleuren de donkere wintermaanden helemaal op. Ze kondigen aan dat de dagen weer langer worden en de lente in aantocht is. Zoals rozen staan voor liefde, zo is ‘verwachting’ de symboliek van anemonen. De prachtige Anemone blanda mag zich dit jaar Lentebloeier van het Jaar 2007 noemen. En niet alleen vanwege zijn bijzondere betekenis, ook de vrolijke blauwe of witte bloemen en zijn lange houdbaarheid maken de Anemone blanda een terechte lentetopper.

oosterse anemoon of anemone blanda

Binnen
Anemone blanda heeft een hip margrietachtig bloemetje met een heel vrolijke, bijna zomerse uitstraling. Oorspronkelijk komen ze uit Griekenland en Turkije vandaar dat ze ook wel ‘Oosterse anemoon’ worden genoemd. In vergelijking met hyacinten en narcissen zijn anemonen wat minder bekend. Onterecht, want het zijn opvallende bolletjes! Door hun azuurblauwe of spierwitte bloemen passen ze bijvoorbeeld uitstekend bij delftsblauw of Chinees aardewerk. Door de warmte worden de stelen van de Anemone blanda binnenshuis langer dan buiten. Daardoor krijg je een prachtig overhangend effect. Vooral in wat hogere bloempotten of vazen zijn het echte plaatjes.

Buiten
Wanneer de anemonen zijn uitgebloeid, plant ze dan voor een tweede leven in de tuin op een licht zonnige plek. Geef ze nog even de tijd geeft om af te sterven voor je de stelen eraf knipt, dan komen ze namelijk elk voorjaar vanzelf weer in bloei. Uiteraard kun je de anemonen ook direct na aankoop buiten op het terras zetten of in de tuin planten. Daar bloeien ze nog langer dan binnen aangezien de temperatuur buiten aanzienlijk lager is. Kleur in de tuin en dat al vanaf januari! Met bloeiende bolletjes op pot kan het. Vol verwachting kijken we uit naar een prachtige lente!

#937