Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ambrosia_hooikoortsplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 8 augustus 2022

Opgelet voor de Ambrosia hooikoortsplant

De Ambrosia is een plant die bij hooikoortspatiënten als verschrikkelijk wordt omschreven. En terecht want eigenlijk hoort deze plant niet thuis in onze contreien. De Ambrosia werd voor het eerste waargenomen in Nederland rond 1880. Maar omdat deze plant zo sterk actief is met de zijn allergene pollen staat deze sinds 2011 op de lijst als een “te bestrijden plant”.
Dat wil zeggen dat – net zoals distels – de plant volledig moet verwijderd worden, met de bedoeling verdere verspreiding van de tegen te gaan.

 Ambrosia hooikoortsplant

Het is belangrijk de verspreiding van deze plant zo veel mogelijk tegen te gaan, omdat deze plant het hooikoortsseizoen tot 2 maanden kan verlengen en omdat deze exoot hier ook niet thuis hoort. De pollen van de Ambrosiaplant zijn veel krachtiger dan de inlandse graspollen en die van bomen. Daardoor is een kleinere hoeveelheid ambrosiastuifmeel al voldoende voor een even grote hooikoortsaanval dan in het topseizoen van grassen en bomen.

 

Wat is hooikoorts nu precies?

Ambrosia hooikoortsplantHooikoorts of Allergene Rhinitis wordt veroorzaakt door het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Dit stuifmeel (of pollen) zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen maakt tegen. Het menselijk lichaam reageert automatisch door anitlichamen aan te maken, omdat dit juist de manier is om te genezen van een ziekte. De pollen vormen echter geen bedreiging voor de mens, maar toch reageert het menselijk lichaam hierop. Zo krijg je een reactie alsof je ziek bent.

Symptomen van hooikoorts zijn prikkelingen in de neus, niesbuien, lopende neus, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn en verminderde smaak en geur, irritatie aan ogen, …

Heb je last van jeuk of irritatie aan ogen, ga er dan zeker niet aan wvrijven, want dat maakt het alleenmaar erger.

Om contact met het stuifmeel te beperken zijn er verschillende tips die de aanvallen kunnen beperken:

  • Maai het gras tijdig, zodat het niet de kans krijg om in bloei te komen.
  • Probeer om overdag binnen te blijven, want overdag is er meer stuifmeel aanwezig in de lucht dan 's morgens vroeg.
  • Wanneer je gaat slapen, kleed je dan om in een andere ruimte, zo blijft de slaapkamer pollenvrij.
  • Gewassen kledij droog je best niet buiten in het hooikoortsseizoen. Zo haal je er alleen maar meer in huis.
  • Wanneer de concentratie te hoog wordt kan een warme douche oplossing bieden. De pollen blijven "kleven" in de damp die vrijkomt, waardoor de lucht weer gezuiverd wordt.

Ambrosia & hooikoorts

Oorspronkelijk komt de Ambrosia uit Noord-Amerika en komt jammergenoeg hoofdzakelijk in onze streken door geïmporteerd vogelvoeder die Ambrosiazaden bevatten. Wellicht heeft de benaming van deze plant daar ook wel iets mee te maken, want de naam refereert naar “Grieks godenspijs”.  

Ambrosia hooikoortsplant zaadvormingDe vogels vliegen met de Ambrosiazaden op hun beurt rond en verspreiden op zo de exoot.
Waarschijnlijk kiemt Ambrosia hier ook beter vanwege het warmer worden van het klimaat.
Er bestaan een 30-tal soorten Ambrosia en ze komt voor in 3 verschillen: Alsemabmrosia, zandambrosia en driedelige Ambrosia.
Bij ons komt de Alsemambrosia het meest voor. Dit is een eenjarige plant – onkruid – die voorkomt op zonnige, open plaatsen en bermen, akkers of braakliggende bouwterreinen. Ambrosia produceert bijzonder veel zaden die bovendien erg lang kiemkrachtig zijn (tot wel 40 jaar).
Doordat deze zaadjes bovendien ook nog eens goed blijven drijven op water, bespoedigt ook dat de verspreiding van deze allergieplant.

Verspreiding van Ambrosia tegengaan

Het is dus logisch dat de verspreiding van Ambrosia moet gestopt worden. Aangezien dit een eenjarige plant is volstaat het om de plant met wortel uit de grond te trekken. Let wel, doe die VOOR de zaadvorming van de plant. Na de zaadvorming moet de plant direct vernietigd worden om verspreiding tegen te gaan. Hou er wel rekening mee dat contact met de huid ook al een allergische reactie kan uitlokken, want de plant zal bepaalde stoffen uitscheiden.
Blijft de wortel staan, dan kolt de plant na 2 weken opnieuw in bloei.

#4478
Terug naar boven icoon