Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/alternatieve_onkruidbestrijding

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 28 januari 2022

Onkruid bestrijden, probeer eens een huisbereid recept!

onkruid in de tuin
Organisch tuinieren zit al een tijdje in de lift dus misschien is het wel opportuun om eens wat eigen bereidingen uit te proberen op het gebied van onkruidbestrijding. Producten zoals azijn, kokend water, zout en andere éénvoudige ingrediënten kunnen verschillende onkruidproblemen aan en zijn bovendien zeer goedkoop.

Het voorjaarsgevecht tegen allerhande onkruiden zoals paardenbloemen, klaver, brandnetels, zuring en vele andere soorten is inmiddels begonnen. Daar tegenover zetten we een tiental zelfgebrouwde bestrijdingsmiddelen die het onkruid stevig aanpakken en onschadelijk zijn voor de omgeving en voor jouw portefeuille.

De kunst van het wieden

onkruid wiedenNatuurlijk is wieden nog steeds de goedkoopste en misschien ook we de meest zekere vorm van onkruidbestrijding. Wat tijdbesparing en moeite betreft is dit natuurlijk een arbeidsintensieve optie. Vooral onkruiden met penwortels zoals paardenbloemen vragen wat extra kracht bij het wieden.

Daarom wied je ze beter na een hevige regenbui of nadat je de grond vooraf wat hebt natgemaakt. Ook een lang mes, een schroevendraaier of een speciale penwortelsteker kunnen zeker van pas komen.

Maak gebruik van kokend water

Iedereen kookt wel eens pasta of patatjes dus kunnen we het afwal water van onze kookkunsten nu en dan eens recycleren door ze over onkruiden in onze tuin uit te gieten. Zelf de hardnekkigste onkruiden zullen in enkele dagen verschrompelen na het krijgen een kokende douche.

Verstik de onkruiden

Laag groeiende kruiden zoals klaver en boterbloem kan je afdekken met enkele laagjes krantenpapier en mulch waardoor je zowel licht als zuurstof wegneemt. De onkruiden zullen heel snel afsterven. Het aanbrengen van een mulchlaag in de eerste plaats houdt al heel wat onkruiden weg alvorens ze nog maar kunnen kiemen en bovendien blijft de bodem langer vochtig.

Ook zout kan helpen…

onkruid bestrijden met zoutOp het eind van de winter wordt strooizout meestal tegen weggeefprijzen aangeboden, sommige tuinders maken hier handig gebruik van. Strooi zout op een grindpad of oprit in grind en hou hiermee het onkruid in bedwang.

Onkruid zal minder snel kiemen in een zoute omgeving. Ook langs gazonafboordingen kan zout worden gebruikt als barrière tegen onkruid. Gebruik zout echter met mate want het tast bijvoorbeeld betonoppervlaktes aan en kan een perceel grond voor een lange periode onbruikbaar maken. Bovendien is het schadelijk voor tuinvogels indien het in plassen als drinkwater wordt opgenomen.

De fysieke barrière

De kracht van tuinafboordingenen en keermuren mag absoluut niet worden onderschat in de strijd tegen ongewenste onkruiden in de tuin. Een afboording in hout, inox, staal of rubber tussen een gazon en een border zorgt er bijvoorbeeld voor dat het gazon niet verder in de border kruipt. Ook agressief woekerende vaste planten zoals bijvoorbeeld Pachysandra blijven hierdoor mooi op hun plaats in de border.

Probeer onkruid te overtreffen

Planten en onkruiden zijn steeds onderling in competitie, het is een ware strijd om grondstoffen waarbij niet alleen de sterkste overleven maar bovendien ook nog eens goed gedijen. Bodembedekkers zoals bijvoorbeeld goudaardbei zullen onkruid weinig tot geen kans geven en vormen dus een natuurlijk concurrent. Je kan ze altijd extra stimuleren door het geven van extra meststoffen. Dit principe geldt ook voor het gazon/ hoe dikker en gezonder onze grasmat, hoe minder onkruiden er hun kans zullen krijgen. Geef alles dus op tijd de nodige voedingsstoffen zodat het onkruid verplicht is het op te nemen tegen sterke en gezonde concurrenten.

onkruid tussen paden

Azijn doet wonderen

Besprenkel onkruiden met azijn of een mengsel van 50% water en 50% azijn (beter nog is de overschot van een bokaal augurken of andere opgelegde groente en dit natuurlijk bij wijze van recyclage, de behandelde planten zullen na enkele dagen reeds fel verzwakt zijn! Dit is een goede methode voor het bestrijden van onkruiden met een lange penwortel zoals paardenbloem, zuring en weegbree.

Onkruid als delicatesse!!!

Vele onkruiden kunnen in de kiemfase gebruikt worden in salades, in thee of voor een medicinale toepassing. Het jonge groen van paardenbloemen, zuring en zevenblad kunnen worden gebruikt in salades of worden gekookt zoals spinazie. Jonge brandnetels zijn heerlijk in soep of in een kop thee. Jonge weegbree blaadjes zitten boordevol mineralen en vitaminen en kunnen ook als spinazie worden gegeten. Bovendien werkt weegbree pijnstillend en als verzachtend middel tegen insectenbeten en geïrriteerde huid bij bijvoorbeeld contact met brandnetels. Onkruid als lunch, waarom ook niet!

Waarom niet branden?

onkruid verwijderen door onkruidbranderJe moet geen volledige percelen afbranden op onkruiden af te doden. Er gewoon snel even met een goede vlam passeren zal de celstructuur van de onkruiden danig verstoren dat ze binnen enkel dagen zullen afsterven.

Je kan onkruidbranders in allerlei maten kopen die door propaan worden gevoed. Sommigen kan je met één hand gebruiken, anderen zijn aangesloten op een karretje met een grote gasvoorraad.
Het model waar je voor kiest is afhankelijk van de grootte van het perceel dat je onkruid vrij wil maken en van de hoeveelheid onkruid!

Of…leer er gewoon van te houden!

Wat onkruid is voor de ene tuinman is een streling voor het oog voor de andere tuinman. Vele onkruiden maken deel uit onze inheemse flora en zijn dus ook van belang voor onze kwetsbare inheemse fauna. Dit is bovendien de reden waarom het zo moeilijk is om onkruiden definitief uit te roeien, wat door Moeder Natuur is geschapen verwijder je niet zomaar!
In Japan bijvoorbeeld worden verschillenden mossoorten speciaal gekweekt voor toepassingen in de tuin- en landschapsarchitectuur. En waarom sluit jij je niet aan bij de Vereniging voor Liefhebbers van Paardenbloemen.

#4255

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p