Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/alstroemeria_senna

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 2 december 2020

Alstroemeria 'Senna' een kanariegele snijbloem

Astroemeria 'Senna' een kanariegele snijbloem die lang bloeit.

Familie Alstroemeriaceae

De kanariegele Alstroemeria Senna® heeft geen grondkoeling nodig voor een succesvolle teelt. Bovendien is dit een snelle soort, net als zijn naamgenoot.
De veredelaar heeft niet voor niets de naam van autocoureur Senna gekozen. Zijn formule 1-wagen en -racehelm heeft dezelfde kanariegele kleur als de Alstroemeria. Bovendien is deze Alstroemeria relatief snel te telen, oogsten en verwerken. Dat is gebleken uit een vergelijkende test van veredelaar Royal van Zanten. Net als de coureur blijft Alstroemeria Senna® altijd ‘cool’, waardoor grondkoeling in principe niet nodig is. Dat is vooral van belang voor telers buiten Nederland. Die beschikken vaak niet over deze voorziening. Bij de telers die er wel over beschikken bespaart deze Alstroemeria energie.   

De grootbloemige Alstroemeria Senna® heeft een gewaslengte van 120 tot 160 centimeter. De gemiddelde aanvoerlengte is 80 tot 85 centimeter. De knoppresentatie is goed; de stelen dragen gemiddeld 5 tot 7 bloemknoppen. De houdbaarheid van de bloemen is met 19 dagen uitstekend. Ook de bladkwaliteit, de steelkwaliteit en het takgewicht zijn goed.
Het is een mooie bloem voor vrolijke, frisse boeketten in het algemeen en voor de Pasen in het bijzonder.


Soorten 
Op de veiling worden twee verschillende typen onderscheiden. De grootbloemige soorten zijn veruit in de meerderheid. Er zijn ook kleinbloemige oftewel mini-soorten. Opvallend en eigenlijk als derde groep zijn er de Alstresia soorten. Deze hebben echter geen aparte groep en worden ondergebracht bij de grootbloemige soorten. Deze kenmerken zich door meerdere langere bloemsteeljes waaraan meerder bloemen onder elkaar zitten.

Verzorgingstips consument 

 • Laat de bloemen in de verpakking zich eerst goed volzuigen in schoon water. 
 • Gebruik een schone vaas en schoon water. 
 • Voeg snijbloemenvoedsel aan het vaaswater toe. 
 • Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt en snij een stukje van de stelen af. 
 • Verwijder uitgebloeide bloemen en vul het vaaswater regelmatig aan met een oplossing van snijbloemenvoedsel. 
 • Alstroemeria kan zeer lang bloeien en door het snijbloemenvoedsel kunnen ook de kleinste knopjes nog tot bloei komen. 
Alstroemeria Top 10   
 1. ‘Virginia’ 
 2. ‘Granada’ 
 3. Tornado (kl. bloemig) 
 4. California 
 5. ‘Jamaica’ 
 6. Cherry Bay 
 7. Beatrice 
 8. ‘Fuego’ 
 9. Pluto 
 10. Diamond 

 

Belangrijkste kleuren    
 1. Roze 
 2. Wit 
 3. Geel 
 4. Rood 
 5. Oranje 
 6. Tweekleurig 
 7. Paars 

 

Verklaring van de naam 
Het geslacht Alstroemeria aurantiaca is genoemd naar de Zweedse rechtsgeleerde Clas Alstroemer (1736-1794). Hij was een leerling van Linnaeus. Behalve dat hij veel deed voor landbouw en veeteelt, bereisde hij als onderzoeker o.a. Zuid-Amerika (o.a.Chili en Peru) van waaruit hij in 1753 zaden van A. Pelgrima naar Linnaeus stuurde. Het plantje groeide in Chili hoog en in bijzonder lichte omstandigheden, met zeker twaalf uur vol daglicht. De kennis en de oorsprong is tot op de dag van vandaag niet zonder betekenis.

#550