menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 juli 2024

Aloë vera, van kamerplant tot helende plant

Aloë vera op planterij in Afrika

aloë vera als kamerplantDe Aloë Vera is een prachtige plant die je vooral terug vindt in droge gebieden op zanderige gronden in Afrika, Azië en Amerika. De plant valt meteen op door zijn specifieke bladeren die aan de randen voorzien zijn van kleine stekeltjes.

De kleur kan variëren van grijs tot heldergroen en in heel droge periodes zelfs rood. Vanaf het derde jaar komt er uit het hart van de plant een grote stengel waaraan vervolgens grote oranjegele tot rode bloemen bloeien.

Mooi in de huiskamer

Deze bijzondere plant heeft de eigenschap water op te slaan in haar stijve speervormige bladeren om zo in droge periodes te kunnen overleven. Omdat de Aloë Vera goed tegen hoge temperaturen bestand is, is het ook de ideale kamerplant. Zeker voor mensen die af en toe wel eens vergeten de planten water te geven. Een teveel aan water kan voor de plant immers het einde betekenen.

De plant kan zonlicht verdragen maar halfschaduw vormt ook geen probleem. In de zomer kan je de plant zelfs buiten op het terras zetten.

Om de twee jaar kan je ze best verpotten en voorzien van verse grond, bij voorkeur grond voor vetplanten of cactussen.

Aloë vera voedt ons lichaam vanbinnen en vanbuiten

De plant wordt al eeuwen door vele culturen gebruikt om zijn geneeskrachtig werking. Romeinen, Grieken en Arabieren gebruikten Aloë Vera als eerste-hulp middel voor de huid. De Maya’s noemden de plant zelfs ‘de bron van de jeugd’.

schoonheidsproducten met aloë veraTegenwoordig wordt de gelachtige substantie uit de bladeren gebruikt in heel wat schoonheidsproducten. Geen wonder want door zijn hydraterende werking doet het je huid stralen en bevordert het wondgenezing. Het is zelfs goed bij brandwonden.

In de bladeren zitten wel meer dan 200 verschillende werkende stoffen, gaande van aminozuren, enzymen, veel vitamine A, zink, magnesium en calcium. Een hele rijkdom aan stoffen die goed zijn voor ons lichaam.

Het stimuleert de inwendige huid zoals het maag- en darmslijmvlies waardoor het maagzweren en darmontstekingen kalmeert. Het sap geeft je meer energie en omdat het ook goed is voor je immuunsysteem kan het heel wat ziekten helpen voorkomen.

In de biowinkel kan je Aloë Vera kopen als sap, poedervorm of capsules. Heb je zelf een plant in huis die uiteraard groot genoeg is (bij voorkeur ouder dan 5 jaar) dan kan je ook zelf je sap maken. Het sap geeft een lichte zurige smaak aan je smoothie of vruchtensap.


Je eigen Aloë vera sap

zelfgemaakt aloe verasapIngrediënten:

  • 1 groot aloë Verablad
  • ca. 200 ml water

Bereiding:

  • Snijd het blad in de lengte in twee.
  • Schraap met een lepeltje de gel van de bladeren.
  • Doe de gel samen met het water in de blender en mix tot het water en de gel één substantie vormen.
  • In de koelkast kan je het sap enkele dagen bewaren maar je kan het ook in de vorm van ijsblokjes invriezen.
#4655Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).