Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aloe_vera_plant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 27 januari 2021

Aloë vera: plant om brandwondes, eczeem, puistjes, gekloofde schrale huid,... te genezen

Is mijn kamerplant een wonderplant?

 

Soms sta je even te kijken. Zo bijvoorbeeld als je hoort dat de kamerplant, die je erfde van tante Celestine een echte EHBO plant is. Je had ze bijna in de groencontainer gekieperd want deze ouderwetse kamerplant is niet dadelijk moeders mooiste.

Aloe ferox
Aloë ferox

Even kennis maken

Bekende vertegenwoordigers van deze plant zijn de Aloë Ferox, de Aloë Arborescens en de Aloë Barbadensis Miller. Meestal vind je alleen de naam Aloë. Soms vind je ook de naam van herkomst terug zoals Kaapse Aloë, Curaçao Aloë... In de boeken die ik raadpleegde wordt deze plant als een soort 'wonderplant' beschreven. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Je moet niet zo ver om van deze plant te genieten. Je kan ze kopen in de handel als kamerplant. Je kan met deze plant veel meer doen dan ze alleen maar kamerplant laten zijn.

Aloë barbadensis
Aloë barbadensis

Aloë als huidverzorger

Kleine brandwonden:
Let wel op dat je de Aloë Barbadensis hebt om je volgende kwalen mee te verhelpen. Snij een blad van de Aloë Vera open en leg dat op kleine brandwonden of op pijnlijke plekken veroorzaakt door zonnebrand. Je zal zien dat er een dik plantensap inzit. Dat verzacht en heeft een helende werking. Je kan in de handel ook verzachtende Aloë lotions kopen en je pijnlijke, verbrandde huid daarmee behandelen. Er is zelfs een Aloë Vera gel te koop in de handel waarin 99,9 procent van deze plant verwerkt is.

Puistjes, gekloofde schrale huid en eczeem:
Het dikke plantensap (of pulp) van deze plant verzacht en reinigt de huid en gaat puistjes te lijf. In elk blad zit een helder, geleiachtig sap. Het is dus helemaal niet ingewikkeld. Gewoon een stukje van zo'n blad open snijden en op de huid leggen.

Goed om weten:
Volgens wetenschappers zou Aloë vera stralingsverbranding kunnen genezen. Onlangs las ik dat de V.S. een hele boel planten stockeerde om eventuele nucleaire problemen met deze plant op te lossen.

Tip:
Als je de bladeren aan de basis afsnijdt krijg je sap. Dat kan je als licht laxerend middel gebruiken. Je mag dit laxeermiddel enkel in beperkte hoeveelheden gebruiken. Als je de bladeren breekt komt er een gel vrij en die is goed om uitwendig te gebruiken. Uitwendig gebruik kan geen kwaad.

Aloë arborescens
Aloë arborescens

Wat moet je nu beginnen met zo'n Aloë Vera plant?

Eigenlijk is de plant niet dadelijk moeders mooiste met zijn dikke vlezige, grijsgroene bladeren en een paar korte stekels. In het begin kunnen er zelfs wat vlekken op de bladeren zitten. Maar je kan niet alles hebben. De Aloë is geen moeilijke klant. Hij heeft niet veel verzorging nodig. Hij kan alleen niet tegen de vriezeman. Daar is hij niet tegenop gewassen. Deze plant zet je best op je vensterbank in volle zon of lichte schaduw. Hij staat graag met zijn voeten in korrelige, goed gedraineerde aarde. Je kan de plant vermeerderen door de uitlopers (die zitten vast tegen het onderste gedeelte van de moederplant) te plukken.


Aloë met jonge scheuten aan de voet van de plant.

Laat ze twee dagen drogen. Maak dan deze onvriendelijke behandeling weer goed door ze een vaste stek te geven in twee delen kompost en één deel scherp zand. Je kan de bladeren niet drogen. Waarom zou je dat ook doen? Snij gewoon een blad af als je het nodig hebt.

Zie ook: Aloë vera een veel besproken plant tegen vele ziekten en kwalen

#1210

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be