Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/allerheiligen_pompoenen

Tuinadvies

Toon alles uit: "De groententuin"

POMPOEN: Uithollen, versieren en bereiden maar!

De week van Allerheiligen staat in het teken van de pompoen. Uithollen, versieren en bereiden maar!

pompoenenTrakteer familie en vrienden eens op pompoenfrietjes of een tomaten-pompoensoepje.

Kalebassen
Pompoenen behoren tot de kalebassen en daarin vind je de meest bizarre soorten - niet allemaal even lekker of zelfs eetbaar - in alle mogelijke vormen en kleuren, van loodzware reuzenpompoenen tot elegante patissons. 

Reuzen en dwergen
Ongetwijfeld zal het sprookje van Assepoes er voor iets tussenzitten, maar het cliché wil dat pompoenen oranje zijn en reusachtig groot. De winterpompoen kan inderdaad tot 40 kilo wegen maar zijn sponsachtige vruchtvlees is allesbehalve lekker. Kleinere exemplaren van ongeveer 10 kilo hebben veel steviger vruchtvlees en zijn veel smakelijker.

Kleine supersterren
Een echte superster onder de pompoenen is de butternut, een kleine pompoen in de vorm van een peer of pindapeul. De kleur van de schil is zalmkleurig tot beige. Het lekkere vruchtvlees is zacht, heeft een duidelijke botersmaak en bevat weinig pitten. Door zijn formaat is hij makkelijk te verwerken en hoeft hij niet noodzakelijk geschild te worden. Een ideale pompoen om op te vullen of te stoven.

De Hokkaïdopompoen is een heel handelbare en smaakvolle pompoen in geel/oranje en groene versie.  De zaden werden in 1957 meegebracht door een Japanse professor vanuit Hokkaïdo, een Noordelijk gelegen Japans eiland. Al snel bleek dat de pompoen zich hier prima thuisvoelde en veel vruchten leverde.

Salade van vergeten groenten en pompoen

Ingrediënten voor 4 personen

Salade van vergeten groenten en pompoen

  • 1/2 kleine pompoen
  • 1/2 bot raapjes
  • 1 koolrabi
  • 1 preiwit
  • 1 pastinaak
  • 1 verse rode biet
  • 1/2 bakje champignons
  • 4 handenvol postelein
  • 2 peren in partjes gesneden
  • 4 plakjes gerookte ham
  • een scheutje sesamolie
  • 1 dl rode wijnazijn
  • boter
  • peper en zout
  • grof zeezout

Bereiding

Snijd alle groenten met uitzondering van de pompoen in julienne. Gaar de groenten in kokend water.
Snijd intussen het vruchtvlees van de pompoen in partjes.
Giet de geblancheerde groentjes af en verfris ze onder koud stromend water tot ze volledig afgekoeld zijn. Doe wat geklaarde boter in de pan en bak er de partjes pompoen in. Kruid met grof zeezout.
Stoof de peren in wijnazijn.
Haal de julienne van groenten even door warme boter. Roer er de postelein door.
Schik alle groenten met de peertjes op het bord en werk af met de saus.


#4529

Bron: Flandria