Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/albizia_julibrissin_slaapboom

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 28 juli 2021

Albizia julibrissin of de slaapboom een tropische sierheester die het in onze tuinen ook goed doet

Albizia, de slaapboom.

Hoewel bomen onmisbaar zijn in de tuin, staan veel mensen niet lang stil bij een boom. Ze zorgen voor schaduw, ze zorgen voor hoogte, voor massa en rust maar trekken meestal niet alle aandacht naar zich toe. Er zijn uitzonderingen:

Niemand kan voorbij lopen aan een bloeiende Albizia. Als ik rond deze tijd een gil of schreeuw hoor in de tuin, dan denk ik: “O, nu zijn ze bij de Albizia”.

 

Het blad van deze boom is al aantrekkelijk. Albizia behoort met haar geveerde bladeren tot de Mimosaceae. Het kruidje-roer-me-niet sluit haar blaadjes als deze worden aangeraakt. De Albizia sluit haar bladeren in de avond en wordt daarom ook wel slaapboom genoemd. Ook in het voorjaar lijkt de boom lange tijd te slapen. Als de andere bomen en heesters zijn uitgelopen, staat de Albizia er nog steeds kaal bij. Vooral omdat de meeste Albizia’s niet volledig winterhard zijn, denk je dan, dat de boom in eeuwige slaap verkeert. Maar dan loopt ze toch ineens uit en al heel snel staat ze er fris groen bij, met grote lichtgroene bladeren, die zijn samengesteld uit vele kleine blaadjes

 

Eind juni staat de boom vol veelbelovende ronde knoppen en vanaf half juli is het ruim anderhalve maand feest. Albizia julibrissin “Tropical Dream” heeft een prachtige roze bloeiwijze, welke is samengesteld uit meerdere meeldraden. Het zijn net kleine flessenborstels. De naam”Tropische Droom” wordt geheel waar gemaakt!

Hoewel de naam doet vermoeden dat het een tere boom zou zijn die niet tegen de winter is bestand, blijkt deze Albizia toch zeer sterk en komt de winters goed door zonder bescherming.

Albizia lophantha (syn. Paraserianthes lophantha) bloeit met crèmegele pluimen maar is minder winterhard.

Er bestaat zelfs een Albizia met chocoladekleurig blad: Albizia julibrissin “Summer Chocolate”.Bij het uitlopen is het blad geelgroen om later te verkleuren naar paarsbruin met een zweem rood. Hier steken de roze bloemen heel mooi bij af. Deze nog vrij nieuwe Albizia is niet geheel winterhard en vraagt een beschutte standplaats.

De minder winterharde soorten kunnen bij periodes met vorst beschermd worden met een vliesdoek.

 

Albizia houdt van volle zon en goed doorlatende grond. De boom bloeit al heel rijk op zeer jonge leeftijd. Door de groeiwijze, het aantrekkelijke blad en de lange bloei is ze heel geschikt om solitair te plaatsen. Ook in een grote border kan zij worden geplaatst om een aantrekkelijke achtergrond te vormen of een hoekpunt te markeren. 

#1121

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl