Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ajuinen_recepten_uien

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 juni 2019

Sjalottenconfituur, uienpuree en ajuinen in het zoet als lekkere recepten met ajuinen

Confituur van sjalotten

  • 1 kg 250 gr sjalotjes (liefst rode.)
  • 150 gr zout.
  • 1,5 liter  witte wijnazijn.
  • 1 kg kristal suiker.
  • 1 kruidenbuiltje (in een neteldoekje bijeen binden).
    • hier bestaat het kruidenbuiltje uit :
      • 4 kardemompeulen.
      • 2 kaneelstokjes.
      • 3 reepjes citroenschil.
      • 1 eetlepel karwijzaad.
      • 1 eetlepel kruidnagels.
      • 3/4 theelepel rawit pepers.

Bereiding van de sjalottenconfituur:
De sjalotjes voorzichtig pellen en ze zeker op zijn geheel laten.
De gepelde sjalotjes in een kom doen. Ze onder water zetten en hier het zout bijvoegen. Zo lang roeren tot het zout is opgelost.
Nu moeten ze zo 24 uur lang blijven staan.
Het is best om een bord op de kom te leggen met een gewicht op zodat de sjalotjes niet kunnen boven drijven.
De azijn met de suiker en het kruidenbuiltje doe je dan in een kom met dikke bodem. Dit zeer goed laten koken en af en toe goed roeren, ongeveer gedurende 10 minuten. Goed afschuimen.
De sjalotjes afgieten, afspoelen en laten uitlekken.
Ze daarna in de kokende siroop brengen en ze aan de kook brengen gedurende 15 minuten.
Het vuur verminderen en ze dan zachtjes laten doorkoken gedurende een kwartier.
De pan van het vuur laten afkoelen gedurende gans de nacht
's Morgens opnieuw heel langzaam laten koken en dit zo zeker 2,5 uur tot de sjalotjes mooi glazig en goudbruin zijn.
Voorzichtig met een schuimspaan de sjalotten verwijderen, in een bokaal doen.
De siroop weer gedurende 5 minuten goed laten borrelend koken en dan over de sjalotten gieten.
Goed afsluiten en de sjalottenconfituur is zeker twee jaar houdbaar.

Uienpuree

Kan zeer goed in een hoge drukpan klaargemaakt worden.
750 g uien (rode zijn zoet, gele iets sterker).
De uien in ringen snijden.
In de pan een beetje boter smelten en de uien eventjes glazig laten worden.
Een kopje water bijvoegen en een groot glas rode wijn.
In een kruidenlepel kan men een laurierblad, een kruidnagel en een tijmtakje doen.
Het lepeltje afsluiten (dit is eenvoudig weg te halen als de puree bijna klaar is).
Zout en peper toevoegen.
5 min laten onder volledige druk komen.
De pan afkoelen met koud water.
De uien uit de pan halen , een eetlepel siroop van de Voerstreek toevoegen.
Zachtjes in een pannetje op het vuur laten staan, de siroop dikt de uienpuree in.

Ajuinen in het zoet

  • 15 witte ajuinen van gelijk formaat.
  • 50 boter.
  • 1 kleine lepel suiker.
  • bouillon of water.

Pellen, eventjes in kokend water leggen.
Laten uitdruppen, boter bruinen en 20 min laten stoven.

#1657

Auteur: Rita de Clercq