Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aesculus_mutabilis_paardekastanje

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 oktober 2020

Aesculus mutabilis 'Induta' / dwergpaardekastanje als bijzonder boompje voor de kleine tuin.

Aesculus mutabilis ‘Induta’ (syn: A. rosea nana)


Een bijzonder boompje voor de kleine tuin.

Ook in een kleine tuin zijn bomen belangrijk: om een schaduwplekje te hebben, voor de structuur in de winter en voor de hoogtewerking. Er is gelukkig is er keus genoeg want bomen zijn er in alle maten. Als je een kleine tuin hebt, zal je keuze niet snel op een kastanjeboom vallen. De paardekastanje wordt doorgaans een imposante boom van vele meters hoog en past beter in een park.

Maar er zijn uitzonderingen: Aesculus mutabilis ‘Induta’ is een kleine boom, die het voorkomen heeft van een ronde struik. Het boompje wordt geënt op een onderstam en de hoogte daarvan is bepalend voor de totale hoogte. Het is een trage groeier en doorgaans wordt een hoogte en breedte bereikt van 2.5 meter. In de meeste tuinen zal dat niet te groot zijn. Hij zou zelfs in een grote bak op een terras of balkon kunnen staan. In dat geval is het wel van belang, dat er enige beschutting tegen harde wind is.

Aesculus mutabilis ‘Induta’ (syn: A. rosea nana)

Het is een heel fraai boompje, dat al op jonge leeftijd al volop bloeit met zalmroze kaarsen van bloemen, waarvan het uiteinde zachtgeel is. De bloemen zijn wat korter en stomper dan we van kastanjes zijn gewend. De eerste weken van mei is het volop genieten want de bloei is uitbundig en de bloemen talrijk.
Daarna blijft het boompje sierwaarde houden door de vorm van het boompje als geheel maar vooral ook door het mooie blad.
Het handvormige blad heeft een blauwgrijze kleur en zit aan lange stelen, wat een sierlijke indruk geeft. De blaadjes zijn langwerpig en smaller dan bij de meeste kastanjes.
Het boompje mag niet te droog staan maar vraagt geen speciale verzorging.

Aesculus mutabilis ‘Induta’ syn: Aesculus rosea nana

Door de sterke vorm is het boompje heel geschikt om solitair te plaatsen op een opvallende plekje. Zo’n mooi boompje mag gezien worden!

De afbeeldingen van de Aesculus mutabilis ‘Induta’ werden genomen in www.detuinenindemen.nl

#2015

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl

Tuinadvies > Planten

Product in de kijker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips


Webshop producten

Zonet verkocht op de webshop