Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/advent_bloemstuk_adventskransen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 31 oktober 2020

Adventskransen door leden gemaakt - Info over advent

Advent is een woord in het christendom dat is afgeleid van het Latijnse woord 'Adventus' wat 'komst' betekent. Het is dan ook de periode waarin men de komst of geboorte van Jezus Christus herdenkt en het nieuwe kerkelijke jaar aanvangt.
In de kerk zie je in de adventsperiode de paarse kleur verschijnen. Dat is de liturgische kleur voor boete en inkeer. Op de derde zondag gebruikt men soms ook de roze kleur.

De advent duurt vier weken en start elk jaar op de vierde zondag voor Kerstmis. De adventsperiode begint daardoor altijd op een zondag tussen 27 november en 3 december. Dit jaar start de advent op zondag 30 november. De adventsperiode eindigt steeds op 24 december. De lengte van de advent kan dus enkele dagen korter of langer duren volgens de datum waarop de vierde zondag voor de 24ste december valt, maar ze omvat wel altijd vier zondagen.

  • 30 november 2008: 1e zondag: Levavi
  • 07 december 2008: 2e zondag: Populus Sion
  • 14 december 2008: 3e zondag: Gaudete
  • 21 december 2008: 4e zondag: Rorate.
  • 25 december 2008: Kerstmis

In de Orthodoxe kerk start advent wel op een vaste datum namelijk op 15 november, waardoor deze exact 40 dagen telt.

De christenen maken dit niet enkel symbolisch zichtbaar in de kerk, maar doen dit aan de hand van een adventskrans met vier kaarsen erop ook in hun huis. Iedere zondag wordt er een kaars meer aangestoken zodat de kaarsen op de laatste zondag voor de 24ste alle vier de kaarsen branden. De kaarsen symboliseren het licht van God die in de wereld is gekomen door de geboorte van Zijn zoon Jezus. In principe zijn ook de kaarsen paars (behalve de derde die roze is) en steek je ze telkens aan in de volgorde van de reeds gepasseerde weken.


Adventskrans met vijfde kaars in het midden.

De adventskrans is het alom bekende symbool voor de advent. De krans is hierbij van oorsprong rond en met groenblijvende takken gemaakt om het eeuwige leven van God te symboliseren. Op de ronde krans stonden er dan de vier rode kaarsen en in het midden van de adventskrans plaatste men een hogere witte kaars die symbool stond voor Christus. Deze vijfde kaars werd dan op Kerstdag aangestoken. Het gebruik van de vijfde witte kaars is in ons land verdwenen. In Amerika en Groot-Brittanië kennen ze die nog wel.

Enkele adventsstukjes die op ons bloemschikforum werden geplaatst door bloemschikliefhebsters:


Alternatieve adventskrans door Vaxjo.


Mooie vierkante adventskrans door Loeken


door Rini


De strokrans werd met mos bekleed. De krans ligt op een schaal met in het midden steekschuim.
Daarop werd een rooster geplaatst van rode cornustakken. Het steekschuim werd opgevuld met groen en kerstballetjes.
Toen op de uiteinden vier sterretjes gelegd, waarop ik de glazen potjes heb geplaatst met een theelichtje erin.
door Marga


door Harma


door Rini

Wie weet heeft u met deze foto's wat inspiratie kunnen opdoen om zelf aan de slag te gaan? Indien u een adventstuk of een ander bloemstuk heeft gemaakt, dan kunt u steeds tonen op ons bloemschikforum: BLOEMSCHIKKEN, CREATIEF in de TUIN

#1771