Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/abies_koreana_of_koreaanse_spar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 26 januari 2021

Abies koreana of de Koreaanse spar is een mooie, traag groeiende conifeer voor de kleine tuin of als solitaire plant

Algemene beschrijving van Abies koreana - Koreaanse zilverspar
Latijnse naam : Abies koreana
Nederlandse naam : Koreaanse zilverspar / Koreaanse den / Koreaanse spar

Familie : Pinaceae (dennenfamilie)
Bladkleur : groen, grijs / zilver
Hoogte : 2 - 4 m
Wintergroen : Bladhoudend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon, halfschaduw
Soort gewas : Naaldboom
Speciale kenmerken : Opvallende paarse kegels, opvallende bladeren
Habitat : Normale bodem

Deze spar is zoals de naam al laat vermoeden afkomstig uit de bergen van het uiterste zuiden van Zuid-Korea. Abies koreana is een opvallend lid van de zilversparfamilie.
Een statige, piramidale, traag groeiende conifeer die op volwassen leeftijd een hoogte van 6 meter kan bereiken. De in de herfst opvallende recht opstaande paarse kegels zijn reeds in grote hoeveelheden bij jonge sparren aanwezig. De 2 cm korte, platte en zacht aanvoelende naalden worden naar de top toe breder en zijn aan de onderzijde zilverkleurig terwijl de bovenkant glanzend groen is. Door de wintergroene eigenschap in combinatie met de mooie naalden en de prachtige kegels is deze Koreaspar een zeer decoratieve plant. De fraaie Koreaanse zilverspar is door de trage groei ideaal voor kleinere tuinen en zelfs in een plantenbak op terras of balkon.en wordt meestal als solitaire blikvanger aangeplant. Na tien jaar is deze meestal nog niet hoger dan 2,5 meter.
Aan de grond worden weinig eisen gesteld, als die maar goed het water door laat, vrij voedzaam en lichtjes zuur is. De Koreaanse zilverspar kan bv niet gedijen op een kleirijke en natte bodem.
Het is een zeer mooie plant als achtergrond voor de heidetuin.Geeft prachtige rechtopstaande kegels die mooi verkleuren naar paarsachtig.
Abies koreana is net als de meeste coniferen mooi groenblijvend.

 

Eigenschappen als kerstboom:
Zeer goede naaldbehoudende kerstboom.
De Abies Koreana is een mooi gevormde kerstboom die zo goed als geen naalden verliest in de huiskamer. De zachte naalden zijn glanzend groen en hebben een zilverwitte onderkant, dit geeft deze kerstboom een bijzonder decoratieve waarde. In de kerstperiode bezitten deze sparren vaak ook nog prachtige purperblauwe kegels. In tegenstelling tot de meeste andere sparren, vinden we deze omhoog gerichte kegels zelfs terug op jonge, kleine exemplaren van amper 1 meter hoog. De afgesneden takken verliezen hun naalden niet en zijn dus net als de kegels ideaal voor kerstversieringen en voor het maken van kerststukjes.

 

#1442

Auteur: Kurt Vossaert