Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aardbeien_taart_recept

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 13 mei 2021

Aardbeien info + recepten

Aardbeien
De Flandria-aardbei is glanzend rood, gaaf en droog. Ze is vast, stevig en vrij van kneuzingen of zand. De kelk van de aardbei heeft een frisgroene kleur.

Gebruik
Was de aardbeien en verwijder daarna pas de kelk met een scherp mesje. Je voorkomt zo dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest. Spoel aardbeien nooit onder stromend water om de gevoelige vruchten niet te kwetsen. Ingevroren aardbeien verliezen bij het ontdooien snel hun vorm en soms ook hun kleur. Wil je ingevroren aardbeien voor garnering gebruiken, ontdooi ze dan niet.

Verkrijgbaar
Aardbeien zijn verkrijgbaar vanaf eind maart. Deze vruchten worden geteeld in verwarmde serres. In de maand mei komen de aardbeien op de markt die geteeld worden onder plastictunnels en in de maand juni volgen de aardbeien uit de vollegrond. In deze periode situeert zich ook het hoofdseizoen. Door moderne teelttechnieken zijn onze telers er evenwel in geslaagd verse aardbeien aan te bieden tot het einde van het jaar.

Verpakking
Aardbeien worden gesorteerd op basis van de variëteit, de kwaliteit en de diameter van de vruchten. Aardbeien worden in potjes van 200 gr. of 500 gr. verpakt in lage houten kisten.

Aardbeien bewaren
Aardbeien bewaar je best bij een temperatuur van 1 à 5 ° C. Verbruik aardbeien liefst zo snel mogelijk na aankoop. Indien een korte bewaring noodzakelijk is, bewaar ze dan in de koelkast.

Voedingswaarde van aardbeien
Aardbeien zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Aardbeien zijn lijnvriendelijke snoepjes. Zij brengen per 100 g maar 24 kcal aan. 100 g komt overeen met ongeveer 6 middelgrote aardbeien.

Tip
Zacht fruit, zoals aardbeien, voeg je pas op het laatste ogenblik aan de fruitsla toe. Versier gemengde fruitsla met munt en/of blaadjes van citroenmelisse. Enkele druppels citroensap doen de smaak van aardbeien nog beter tot hun recht komen.
Serveer aardbeien en zacht fruit met slagroom, yoghurt, platte kaas, pudding of ijsroom. Laat aardbeien niet marineren.
Om een coulis van aardbeien of frambozen te bereiden gebruik je best goed rijpe vruchten. Kook suiker en water en breng de coulis op smaak met de afgekoelde stroop.
Versier een gebakken taart met zacht fruit, maar laat het fruit nooit meebakken in de oven. Leg enkele stukjes zacht fruit als extra versiering bij een koud voorgerecht.

Soorten aardbeien
De topper van het aardbeienassortiment is de variëteit Elsanta die ook voor het grootste gedeelte van de aanvoer zorgt. Elsanta is een mooie kegelvormige vrucht met een rode en glanzende huid. Ze is zoet van smaak en heeft een fijn aroma.
Andere belangrijke variëteiten zijn Selva en Darselect. Selva is een afgeplatte kegelvormige vrucht met een goede smaak en een heerlijk aroma.

Enkele recepten met aardbeien:

Aardbeien-frambozendessert
De aardbeien en de frambozen wassen en vervolgens de kroontjes verwijderen. De sinaasappel grondig wassen, uitpersen en de schil raspen.
Enkele frambozen apart houden en de rest in grote wijnglazen doen samen met de aardbeien. Ervoor zorgen dat aardbeien en frambozen goed gemengd zijn. Kirsch over het fruit gieten en 1 uur laten marineren.
De gelatineblaadjes in een beetje water dompelen en de rest van het water in een steelpannetje gieten. Daarbij de suiker en de geraspte sinaasappelschil voegen. De suiker laten oplossen en het mengsel aan de kook brengen.
Het pannetje van het vuur nemen en er de uitgeknepen gelatine in oplossen. Het sinaasappelsap en de porto bijvoegen en laten afkoelen.
Dit mengsel eerst door een zeef gieten en vervolgens verdelen over de glazen met fruit. Goed mengen.
De glazen gedurende 10 uur in de koelkast zetten. De resterende frambozen toevoegen en opdienen, al dan niet met een toefje slagroom.

Ingrediënten
125 g aardbeien
125 g frambozen
4 cl kirsch
3 dl water
2 blaadjes gelatine (van 3 g)
50 g poedersuiker
25 cl porto (rood)
1 sinaasappel

Aardbeientaart
Het ei breken boven de gezeefde bloem. De helft van de suiker en de koude boter in vlokjes bijvoegen en met koele hand kneden tot een samenhangend deeg. In de koelkast laten rusten gedurende 20 minuten.
Een taartvorm invetten met boter. De oven voorverwarmen op 200 graden. Het deeg in de vorm uitdrukken. Met een vork gaatjes in de taartbodem prikken.
In het midden van de oven laten gaar en bruin bakken in ongeveer 30 minuten. Op een taartrooster laten afkoelen.
De gelatine weken in ruim water.
De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en de helft van de aardbeien door een fijne zeef wrijven. De vanillesuiker en de helft van de kristalsuiker toevoegen. Op een zacht vuur aan de kook brengen en van het vuur nemen.
De gelatine uitknijpen en al roerend in het aardbeienmengsel oplossen. Het mengsel enigszins laten opstijven. Ondertussen de slagroom stijfkloppen.
Het aardbeienmengsel door de slagroom roeren. De taartbodem hiermee bestrijken.
De rest van de aardbeien hierover verdelen en nog een uurtje verder laten opstijven in de koelkast.

Ingrediënten
Voor 4 personen:
200 g bloem (zelfrijzend)
150 g boter (roomboter)
150 g suiker
zout
1 ei
3 blaadjes gelatine (van 3 g)
800 g Flandria aardbeien
1 zakje vanillesuiker
1 dl room

#2506

Bron: Lava