Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aardbeien_recepten_aardbei

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 11 april 2021

Aardbeienbavarois en aardbeien met asperges

Aardbeienbavarois
De eierdooiers met de suiker opkloppen tot een schuimig mengsel.
De gelatineblaadjes laten weken in koud water.
De melk koken en ze vervolgens geleidelijk bij het eierdooiermengsel voegen. De geweekte en uitgeknepen gelatine toevoegen en roeren tot deze helemaal is opgelost.
De bereiding laten afkoelen en af en toe even roeren.
De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en door een zeef duwen. De gepureerde aardbeien door het afgekoelde eiermengsel roeren.
De room opkloppen met een weinig suiker en bij het mengsel voegen.
In een met olie ingevette vorm gieten en 24 uur in de koelkast zetten.
De bavarois ontvormen op een serveerschaal en versieren met kleine aardbeien en toefjes slagroom.

Ingrediënten
Voor 4 personen:

 • 4 eierdooiers
 • 180 g suiker
 • 4 blaadjes gelatine (van 3 g)
 • 5 dl melk (halfvol)
 • 250 g aardbeien
 • 2.5 dl room
 • 15 g suiker

 

Aardbeien met asperges:
Pocheer de geschilde en kleingesneden asperges 5 minuten in kokend gezouten water en zorg dat ze beetgaar blijven. Giet af, laat uitlekken en afkoelen. Verdeel met de schoongemaakte en gewassen aardbeien over schaaltjes of dessertborden. Bereid een vinaigrette met de opgegeven ingrediënten en bedruip daarmee de bereiding. Garneer met plukjes verse kervel en serveer als voorgerecht.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 500 g aardbeien
 • 500 g witte asperges
 • een handje verse kervel

Voor de vinaigrette:

 • 6 eetlepels druivenpitolie
 • 3 eetlepels sherryazijn
 • 1 eetlepel vloeibare acaciahoning
 • zout
 • vers gemalen zwarte peper

Tips
Asperges: Aankopen en bewaren
Er bestaat een goede truc om de versheid van asperges na te gaan: als u twee stengels tegen elkaar wrijft moet u een tsjirpend geluid kennen. Voel ook even aan het harde uiteinde: dat mag niet houterig, hol of droog zijn. Bij verse asperges zijn de topjes helemaal gesloten. Let ook op de gaafheid van de stengels en de kleur. De stengels mogen geen beschadigingen vertonen en de kleur moet egaal wit (of groen) zijn, zonder vlekken.

Na de aankoop wikkelt u de asperges thuis zo snel mogelijk in een vochtige doek, waarna u ze in de koelkast legt. Bewaar ze liefst niet langer dan twee dagen. Verse asperges zijn immers broos en gevoelig voor uitdroging.

De vraag naar asperges is meestal het grootst in de periode van Hemelvaartsdag en Pinksteren. In de week na Pinksteren zijn ze vaak iets goedkoper.

Hoe asperges bereiden
Het is gemakkelijk bij het koken de asperges in een bijeengebonden bussel te laten. Bindt losse asperges samen in bundeltjes met een keukentouw en bind dat vast aan een oor van de kookpan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit en de dikte. Zorg ervoor dat de aspergetoppen boven het kookwater uitsteken. Laat de bundel ongeveer 15 minuten in een pan met licht gezouten kokend water liggen. De kopjes garen in de stoom, zo koken ze niet tot moes. Ideaal is een speciale hoge, smalle aspergepan, maar een gewone kookpan met een klein grondoppervlak bewijst ook goede diensten. Laat de gare asperges op een keukendoek uitlekken.
U kan asperges ook in de microgolf bereiden. Leg ze dan met de punten in dezelfde richting naast elkaar. Leg ze nooit op elkaar. Overgiet ze zuinig met water. Laat ze afgedekt 8 tot 10 minuten garen, naargelang de dikte van de stengels, en laat ze daarna nog enkele minuten rusten.

De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld, hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie.
U rekent best ongeveer 300 tot 350 gram asperges per persoon.

Asperges kunnen zowel koud als warm geserveerd worden. Wikkel enkele asperges in ham of gerookte zalm. Durf hierbij witte en groene asperges te combineren. Snij eens asperges in schuine stukken en stoof ze zonder kleuren en vetstof met een weinig water of witte wijn. Kook de pellen van de asperges in water en gebruik dit als basis voor aspergesoep of saus.

#2536

Bron: Flandria