Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aardappelhapjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2019

Zelf originele aardappelhapjes maken

Aardappelcupcakes met zwarte olijven en salie

Aardappelcupcakes met zwarte olijven en salieIngrediënten voor 4 personen

  • 1 kg bloemige aardappelen, 8 stuks (hangt van de grootte af)
  • 2 eieren
  • 100 g zwarte olijven
  • 2 el salie
  • 2 el bloem
  • peper en zout
  • 1 kl zuiveringszout

Bereidingswijze

Kook de geschilde aardappelen gaar in licht gezouten water en pureer. Voeg vervolgens de gehakte salie en gehakte olijven toe.
Voeg de eidooiers, de bloem en het zuiveringszout toe aan de puree en roer goed om. Zorg ervoor dat de aardappelen niet volledig afkoelen. Kruid met peper en zout. Lepel de geklopte eiwitten erdoor om het mengsel luchtig te maken.
Doe het mengsel in een spuitzak en vul de cupcakes voor 2/3. Bak ze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C. 


Aardappel-ansjovischips met een dipsaus

Aardappel-ansjovischips met een dipsausIngrediënten voor 4 personen

  • 4 grote, bloemige aardappelen (elk 150 g)
  • 8 gezouten ansjovisfilets
  • 1 handjevol rucola
  • 50 g gemalen Parmezaanse kaas 
  • 4 eieren
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl druivenpitolie
  • 2 el bloem
  • 1 el mosterd
  • 1 teentje look
  • peper en zout

Bereidingswijze

Kook de geschilde aardappelen gaar in licht gezouten water. Pureer de aardappelen samen met de ansjovis en kruid naar smaak met peper en zout.
Klop vervolgens de eiwitten stijf. Meng de bloem met de puree en lepel er de opgeklopte eiwitten door. Doe een lepel van het mengsel op bakpapier en duw het plat. Herhaal dit tot het mengsel is opgebruikt. Plaats in een voorverwarmde oven van 175°C en bak ze goudbruin.
Maak – ten slotte - de dipsaus klaar. Meng hiervoor de mosterd, look, rucola en eidooiers in een blender. Kruid met peper en zout. Voeg geleidelijk aan de oliën toe en mix alles tot een gladde dipsaus. Meng er de Parmezaanse kaas onder. Serveer de aardappelchips met de dipsaus.


Aardappelchips, bietenchips en dipsaus

Aardappelchips, bietenchips en dipsausIngrediënten voor 4 personen

  • 1 flinke bloemig kokende aardappel
  • 1 harde rode biet
  • 1 el zure room
  • 1 kl fijngesneden bieslook
  • 1 kl fijngesneden koriander
  • (grof) peper en zout
  • 1 mespunt knoflookpasta
  • 1 el yoghurt
  • 2 el (verse) mayonaise Bereidingswijze

Bereiding aardappelchips en bietenchips

- Snijd de aardappel en biet, ofwel met een snijmachine, ofwel met een mandoline in flinterdunne plakjes.
- Roer de zure room, yoghurt en kruiden (koriander, bieslook en knoflookpasta) los. Voeg mayonaise toe en breng op smaak met peper en zout.
- Bak eerst de aardappelplakjes krokant in schone frituurolie op 180°C. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Doe hetzelfde met de bietenchips.
- Serveer zo warm mogelijk, gekruid met peper en grof zout, en serveer met de dip.

Ingrediënten mayonaise

- 1 eierdooier
- 200 ml arachideolie
- zout
- 1 tl pikante mosterd
- 1/2 tl citroensap

Bereiding mayonaise

- Doe de dooier in een ruime kom en voeg de mosterd, het citroensap en het zout toe.
- Roer het mengsel voorzichtig om en giet er vervolgens beetje bij beetje de olie door.

#3847

Bron: Flandria