Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aardappelgerechten_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 26 januari 2021

Aardappelgerechten zoals aardappelbeignets, aardappelhapje met paterskaas, aardappelsalade,...

Was eerst de aardappel. Schil ze bij voorkeur zeer dun of maak ze met een borsteltje schoon.
Aardappelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De vroege aardappelen of primeurs zijn er vanaf juni en zijn herkenbaar aan hun loshangende schil. Vanaf augustus worden de bewaaraardappelen geoogst.
Aardappelen worden gesorteerd op basis van de kwaliteit, de eigenschappen en de grootte. Standaard worden aardappelen in blauwe EPS-kisten verpakt. Andere verpakkingen worden geleverd op aanvraag van de handel.

Bewaren
Aardappelen worden best bewaard bij een temperatuur tussen 7 ° C en 14 ° C. Het best de aardappelen bewaren op een koele, donkere, geventileerde plaats. Vroege aardappelen kunnen slechts korte tijd bewaard worden.

Voedingswaarde
Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Aardappelen zijn een bron van complexe koolhydraten (zetmeel), de gezonde energieleveranciers. De aardappel staat ook bekend als een bron van voedingsvezels, kalium en van de vitaminen B en C. Een gekookte aardappel bevat geen grammetje vet.

Tip
Aardappelen zijn bijzonder veelzijdig wat de bereidingswijze betreft: koken - stomen - bakken in de microgolf - in olie. Alles kan. Kies voor bloemige of vastkokende aardappelen naargelang de bereidingen. Kook aardappelen zoveel mogelijk in de schil, zo behouden ze hun smaak en vitamines. Kook de aardappelen in hun geheel in een weinig water en dek de pot af met een deksel. Gebruik bloemige aardappelen voor puree, frietjes en gratin. Gebruik vastkokende aardappelen voor een koude aardappelsla, om op te vullen of om in zijn geheel te serveren.

Kook kleine vastkokende aardappelen en serveer ze koud als aperitiefhapje opgevuld met garnalen, kruidenkaas of zelfs met oesters, viseitjes, kaviaar! Leg grote, ongeschilde aardappelen in de oven, al dan niet in folie verpakt. Laat ze samen met een ovengebraad en/of andere ovenbereiding gaar worden en bespaar tijd en energie. Blokjes of bolletjes vastkokende aardappelen horen ook thuis in een koude of warme groentemacedoine of als versiering bij een groene soep of in een tomatensoep.


Aardappel kweekzakken


Aardappel kweek
vat

Enkele gerechten met aardappelen:

Aardappelsalade met komkommer en ham

Schil de aardappel en snijd hem in dikke plakken. Laat ze 8 minuten blancheren in kokend water, uitlekken en afkoelen (dit kan de avond voordien gebeuren).
Snijd het stuk komkommer in flinterdunne rondjes (dat gaat het gemakkelijkst met een keukenschaaf). Kruid de rondjes met peper en zout. Meng ze met de aardappelplakken.
Meng de tomatenpuree met het geperst knoflookteentje. Schaaf de Parmezaanse kaas in schilfers.
Schep de salade op een bord en giet de tomatenpuree eromheen. Bestrooi met de kaasschilfers.

Meenemen naar het werk? Neem de salade, de tomatenpuree en de kaasschilfers mee in aparte doosjes en zet ze op het werk zo mogelijk in de koelkast. Schik de salade aan tafel op een bord.

Tip: als u meer tijd hebt, kunt u hiervan een lauwwarme salade maken. Strijk de aardappelplakken dan aan weerszijden in met olijfolie en kruid ze peper en zout. Laat ze aan elke kant 3 minuten roosteren onder de warme ovengrill. Draai ze na anderhalve minuut een halve slag om zodat u een ruitjespatroon krijgt. Maak op het bord een torentje met afwisselend een laagje komkommerrondjes en plakjes ham. Leg de aardappelplakken omheen en giet hier en daar een lepeltje tomatenpuree. Garneer met de schilfers kaas.


Ingrediënten

2 aardappelen
1 koffielepel olijfolie
1/3 komkommer
1 blikje tomatenpuree
1 knoflookteentje
100 g rauwe ham (in flinterdunne plakjes)
1 stukje Parmezaanse kaas
peper en zout.
 

Aardappelhapje met paterskaas
De aardappelen wassen, maar niet schillen. Doorprikken met een vork en in een ovenplaat schikken op een laagje zout, zodat ze niet kantelen. In een hete oven laten gaar worden gedurende ongeveer 25 minuten.
Een deksel van elke aardappel snijden. De kern uithollen met een theelepeltje. De holte opvullen met in blokjes gesneden paterskaas. Bovenop een plakje kaas leggen als deksel.
De aardappelen in een warme oven zetten tot de kaas gesmolten is.
Ondertussen de tomaat pellen en ontpitten. Het tomatenvlees in blokjes snijden en kort aanstoven in boter. Kruiden met peper en wat zout.
De aardappelen uit de oven halen. De gesmolten kaas versieren met een toefje tomaat en een fris takje dille.
Opdienen op een klein bordje met een theelepeltje.


Ingrediënten
Voor 4 personen:
8 aardappelen (Nicola)
1 tomaat
10 g boter (bakboter)
250 g paterskaas
4 takjes dille
zout
peper
 

Aardappelbeignets
De aardappelen koken en doorsteken tot een puree. De gist oplossen in lauwe melk. De aardappelpuree mengen met de bloem, de gist, de melk, de eierdooiers en de suiker. Ten slotte het tot sneeuw geklopte eiwit erbij spatelen. Anderhalf uur laten rijzen onder een doek.

Met een eetlepel bolletjes draaien van het deeg. In hete frituurolie bakken zoals beignets. Met poedersuiker bestrooien en opdienen, eventueel vergezeld van een fruitsalade.

Tip: de overgebleven beignets kunnen daags nadien koud worden verbruikt als vieruurtje, opengesneden en bestreken met een laagje confituur.

Ingrediënten
3 aardappelen (bintje),
250 g bloem (tarwebloem),
25 g gist,
1 dl melk (halfvol)
2 eieren,
25 g suiker,
20 g poedersuiker

#2528

Bron: Flandria