Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aardappelen_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 september 2021

Wanneer aardappelen planten met welke rassen en hoe?

Wil je eens proberen om zelf aardappelen te kweken?
Hierbij hebben we alvast de nodige info, advies, tips en nuttige weetjes voor u op een rijtje gezet.

Aardappelen telen doe je niet door ze te zaaien zoals bij de meeste planten, maar je koopt pootaardappelen aan. Pootaardappelen ook wel poters genoemd, zijn speciaal gekweekte kleine aardappelknollen. Je hebt ze niet alleen in meer dan honderd variëteiten, maar ze zijn er ook in vele maten en gewichten. De meest gangbare maten zitten tussen 28 en 45mm doorsnede.

Heb je over een terras of balkon en wil je aardappelen kweken? Dat kan door aardappelen te kweken in een ton of in aardappelkweekzakken.

Variëteiten worden ingedeeld in vroege, halfvroege of laat oogstbare aardappelen. Vroege, halfvroege of late aardappelen:

Vanaf het planten tot het oogsten moet je bij de vroege rassen rekenen op ca. 90 dagen, bij de halfvroege komt dit op tot 110 dagen en bij de late variëteiten loopt dit verder op tot 150 dagen.
Het is zelf in principe mogelijk vroege, halfvroege en late rassen begin april op hetzelfde moment planten. De benaming van vroeg of laat slaat enkel op de oogstperiode.

  • De vroege rassen kunnen worden geoogst vanaf juni tot en met augustus.
  • De halfvroege rassen kennen een oogstperiode vanaf begin augustus tot eind september.
  • De late variëteiten worden geoogst vanaf eind september tot half oktober.

Bij de late variëteiten zitten de beste bewaaraardappelen. Echter zijn deze meestal iets moeilijker te telen daar de meeste aardappelziektes later op het jaar opduiken.

Afhankelijk van de variëteit kunnen aardappelen last hebben van aardappelmoeheid, aardappelschurft, aardappelziekte (Phytophthora of van coloradokevers. De vroege rassen hebben dus doorgaans minder last van ziektes en plagen, maar kies bij uw aankoop voor rassen die ongevoelig(er) zijn voor aardappelmoeheid en/of de aardappelziekte.

Enkele aardappelvariëteiten en hun eigenschappen:

Vroege rassen Resistentie aardappelmoeheid Resistentie aardappelziekte Opbrengst Bewaren tot
Anaïs nee loof wel, knollen niet zeer goed tot herfst
Doré nee loof niet, knollen wel goed tot winter
Eersteling nee niet goed tot herfst
Frieslander ja loof niet, knollen wel goed tot herfst
Gloria ja loof goed / knollen zeer goed zeer goed tot herfst
         
Middenvroege rassen        
Lekkerlander nee loof niet, knollen wel goed tot herfst
Santé ja loof en knollen zeer goed zeer goed tot herfst
         
Late rassen        
EBA nee loof en knollen zeer goed zeer goed tot voorjaar
Surprise nee loof en knollen zeer goed goed tot voorjaar
Texla ja loof en knollen zeer goed goed tot voorjaar

Hoeveel aardappelpootgoed aankopen?
Bij de aanschaf van pootgoed met een maataanduiding van 28/35 mm mag je rekenen op circa 40 stuks plantgoed, geschikt voor de aanplant van ca. 8 tot 11m² (afhankelijk van de plantafstand volgens planttijdstip). Aardappelpootgoed is slechts verkrijgbaar vanaf half februari tot eind april. Als je zeker wil zijn van de aanschaf van bepaalde variëteiten, dan is het aangeraden om ze tijdig aan te kopen want vanaf half maart zijn vele variëteiten al uitverkocht in de meeste tuincentra.

Hoeveel kg aardappelen kan ik oogsten?
De opbrengst per plant ligt tussen de 1 en 2 kg afhankelijk van de variëteit en oogsttijdstip. Bij de vroege aardappelen mag je al tevreden zijn met een oogst van 900 gram per plant, terwijl de late variëteiten tot 2,5 kg per plant kunnen voortbrengen.

het voorkiemen van aardappelen
Voorkiemen in een kistje
aardappelen voorkiemen in eierdoos
Voorkiemen in eierdoos

Hoe en wanneer voorkiemen van de aangekochte plantaardappelen?
Koop uw pootaardappelen tijdig zodat je ze gedurende een drietal weken kan laten kiemen. Aardappelknollen bezitten slapende ogen waaruit scheuten (spruiten) groeien als je ze op een lichte, koele plek zet gedurende 3 a 4 weken. Leg ze open in een enkele laag in een houten kistje zodat er voldoende licht bij kan of zet ze rechtop in een kartonnen eierdoos bij circa. 10°C.
De kiemen kleuren wit of paars naargelang de cultivar en kunnen worden gepoot (geplant) als de scheuten minstens 2 cm groot en stevig zijn. Als er knollen zijn die geen scheuten vormen, dan gooi je deze enkelingen het best weg.

Wanneer mogen pootaardappelen de grond in?
De vroege en halfvroege aardappelen kunnen de grond in vanaf half maart tot begin april voor de vroege en tot eind april voor de halfvroege variëteiten.
De late cultivars kunnen vanaf begin april tot half mei worden gepoot.

Plantafstand volgens planttijdstip.
De plantafstand tussen de rijen bedraagt steeds 60 tot 70 cm zodat je voldoende plaats hebt om ze zonder problemen aan te aarden. Een ander groot voordeel van een ruime plantafstand is dat de planten sneller opdrogen en minder kans maken op schimmelziektes (aardappelplaag).
De plantafstand in de rij is bij de vroege rassen 30 cm, bij de halfvroege loopt dit uit tot 35 cm en bij de late variëteiten 40 cm.

De plantdiepte is afhankelijk van de grondsoort waarbij ze in lichte grond (zandgrond) tot 10 cm diep worden gepoot en op zware grond (kleigrond) 5 cm. Stop een poter in de put en vul vervolgens met grond en druk zachtjes aan.

TIP: bij een vroege aanplant moet je het perceel wel beschermen met tuinvlies of andere vorstbescherming. Bij aanplant vanaf april is deze afdekking niet meer nodig.

Aanaarden van de aardappels.
De aardappeltengels moeten worden aangeaard (met aarde bedekt worden) zodat de ondergrondse stengelvorming wordt gestimuleerd. De aardappelknollen worden zo ondergronds gevormd waar er geen licht aankan. Als er zonlicht bij zou komen worden ze groen en neemt het giftige gehalte aan solanine toe.

Het aanaarden kan van start gaan als de aardappelstengels 10 cm boven de grond uitsteken. Bij het aanaarden van de scheuten moet je elke rij met 10 cm grond ophogen. Dat kan met een hak of een aanaardploeg.
Als de planten ca. 4 weken later 20 cm hoog zijn, dan mag er een tweede keer worden aangeaard. Bij het aanaarden wordt de grond gebruikt van tussen de rijen waardoor er tussen de rijen een geul ontstaat en de planten op ruggen groeien.

Teeltzorgen.
Om mooie, grote knollen te bekomen is het aan te raden om tijdens droge periodes extra water te geven. Per gietbeurt mag je rekenen op 15 tot 20 liter water per vierkante meter.
Aardappelen wensen geen zwaar bemeste grond. Ze gedijen goed in een bodem waar goed verteerde stalmest werd ingespit. Wees voorzichtig met stikstofmeststoffen want die zorgen enkel voor veel bladgroei en een grotere kans op aardappelziekte. Voor stevige aardappelknollen die lang bewaren is het wel aangeraden patentkali toe te dienen voor het poten.

Wanneer aardappelen oogsten?
De vroege aardappelen mag je al oogsten als ze in juni - juli nog in volle bloei staan. Oogst ze pas als je ze nodig hebt of enkele dagen ervoor. Door ze niet allemaal tegelijkertijd te oogsten beschik je steeds over verse aardappelen. Het oogsten van aardappelen gebeurt het best met een spitriek. Steek naast de planten recht naar beneden en til ze vervolgens zachtjes omhoog zodat je geen knollen stuk steekt.
De halfvroege en late variëteiten worden pas geoogst als het loof is afgestorven. De knollen krijgen dan meer tijd om af te rijpen waardoor ze ook veel geschikter zijn om langer te bewaren.

  • De vroege rassen kunnen worden geoogst vanaf juni tot en met augustus.
  • De halfvroege rassen kennen een oogstperiode vanaf begin augustus tot eind september.
  • De late variëteiten worden geoogst vanaf eind september tot half oktober.

Aardappelen worden best bewaard in halfopen bakken of manden met voldoende verluchting bij ca. 6°C.

Om kans op aardappelziekte en aardappelbodemmoeheid te verminderen plant je best slechts om de vier jaar aardappelen of tomaten op hetzelfde perceel. Een goede vruchtafwisseling is bij aardappelen dan ook van groot belang. 

#3803

Auteur: Kurt Vossaert