Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aardappel_recepten_2

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 juli 2019

Recepten met aardappelen: aardappelen bereiden

Gegratineerde aardappelen met Ardeense ham

 

Hoofdgerecht – bereidingstijd 35 min

Ingrediënten:

  • 1,3 kg vastkokende aardappelen
  • 2 dl room
  • 100 g mozzarella
  • 1 zoete ui
  • 200 g Ardeense ham
  • 1 dl melk
  • 1 bosje bieslook
  • 1 el bonenkruid
  • Peper en zout

Gegratineerde aardappelen met Ardeense ham
Gegratineerde aardappelen met Ardeense ham

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, gaar ze gedurende 8 minuten in de microgolfoven en snijd ze in dunne plakken. 
Neem een bakblik en leg hierin een vel boterpapier.  Verdeel hierin ¼ van de aardappelen.  Leg hierop een aantal sneetjes ham.  
Snipper de kruiden en de ui fijn en strooi over de ham.  Herhaal dit tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. 
Breng de melk en room aan de kook en kruid met peper en zout.  Giet over de aardappelen. 
Bak gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 230°C. 
Bestrooi daarna met de geraspte mozzarella en bak nog 10 minuten.

TIP: Geef er een lekker veelkleurige tomatensalade bij met rode, gele en groene tomaatjes, pijpajuin, peterselie, olie, azijn en peper en zout.

 

Aardappel-pestopuree met grietfilet en bloemkoolroosjes

Hoofdgerecht – bereidingstijd: 35 min

Ingrediënten:

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 2 dl olijfolie
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 teentjes look
  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine bloemkool
  • 100 g basilicum
  • 100 g parmezaanse kaas
  • 400 g grietfilet
  • Peper en zout

Aardappel-pestopuree met grietfilet en bloemkoolroosjes
Aardappel-pestopuree met grietfilet en bloemkoolroosjes

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en gaar ze in gezouten water, giet af en pureer. 
Blancheer de bloemkoolroosjes in gezouten water en spoel onder koud water. 
Maak ondertussen de pesto. 
Leg enkele blaadjes basilicum opzij voor de afwerking. 
Mix de overige blaadjes samen met de olijfolie, de kort geroosterde pijnboompitten, de look en kaas tot een gladde massa.  Kruid met peper en zout.
Roer een eetlepel pesto onder de bloemkoolroosjes en de rest onder de puree. 
Bak de grietfilet in een beetje olijfolie.  Kruid met peper en zout. 
Dien de vis op met de bloemkool en puree en werk af met de basilicumblaadjes.

TIP: Erg lekker met een fris glaasje witte wijn.

#2892