Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aankoop_en_gebruik_van_een_wildcamera

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 oktober 2020

Ontdek de verborgen wereld om je heen met een wildcamera


Met een wildcamera of trail cam kan je foto's of filmpjes maken terwijl alles in de natuur verder zijn gangetje gaat, zonder dat je daarbij zelf het leven in het bos verstoort.

Dit levert vaak verrassende informatie over de dieren en hun gedrag, ook bij jou in de buurt.

Waarom zou je een wildcmera moeten kopen?

De verkoop van wild- of observatiecamera's heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen.
Heel wat fabrikanten hebben zich op deze markt gestort en door de bikkelharde concurrentiestrijd is de verhouding prijs/kwaliteit er alleen maar op vooruit gegaan.
Aanvankelijk werden dergelijke camera's vooral gebruikt in jagerskringen. Daar worden ze trouwens ook nu nog steeds ingezet om aan de hand van foto's of filmbeelden een beter idee te krijgen van het wildbestand in het jachtgebied.

Om dezelfde reden is een wildcamera ook interessant voor wetenschappelijk onderzoek naar bepaalde diersoorten maar ook binnen de natuurfotografie kan dit toestel zijn nut bewijzen. Dergelijke camera's helpen immers ontzettend wanneer je wil achterhalen waar dieren zich schuilhouden of foerageren. Met die informatie kun je dus veel betere beslissingen nemen met betrekking tot het fotograferen van de soort in kwestie.

Welke wildcamera is de beste?

Zoals heel vaak het geval is wanneer het over apparatuur gaat is er hier ook geen eenduidig antwoord op te geven. Een betere vraag zou zijn: " welke wildcamera is voor jou de beste?". Alles hangt immers af van wat jouw wensen zijn.
Er zijn talloze fabrikanten die wildcamera's aanbieden. Bushnell is er één van. Bij de aankoop van een wildcamera hou je best rekening met onderstaande tips:  

  • De reactiesnelheid. Het gaat hier om de tijd die verstrijkt tussen het moment dat het dier voor de camera verschijnt en het moment dat de opname gestart wordt. Het verschil gaat soms over fracties van seconden maar het kan een argument zijn om een bepaald model al dan niet te kopen.
  • De resolutie van de camera.
  • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zogenaamde Low Glow en No Glow camera's. De eerste werken met nauwelijks zichtbaar infrarood licht terwijl de tweede werken met licht dat absoluut onzichtbaar is voor mens en dier. Dit laatste is vanzelfsprekend zeer interessant om het natuurlijke gedrag van het onderwerp zo min mogelijk te beïnvloeden.
  • Er zijn vaak grote prijsverschillen tussen de verschillende modellen en merken. De duurdere types leveren doorgaans een betere beeldkwaliteit en zijn betrouwbaarder.

Tips voor het beste resultaat

  • De plaats waar je de camera ophangt is uiteraard heel belangrijk. Doe vooraf wat prospectie en ga op zoek naar diersporen. Zorg er ook voor dat er geen storende elementen in het beeld aanwezig zijn, zoals overhangende takken.
  • Let ook op voor fel zonlicht. Het kan er voor zorgen dat je camera te pas en ten onpas filmt zonder dat er werkelijk beweging is. Zo heb je snel een volle geheugenkaart.
  • Gebruik lokmiddelen om de dieren mooi in beeld te krijgen.
  • Wildcamera's zijn gegeerde toestellen. Zorg dat de camera in een metalen behuizing zit en beveiligd is met een slot. Bushnell biedt speciale anti-diefstal behuizingen aan. 

Een leuke opname was die van een bosuil badend in de poel.

Andere opnames uit een Oost-Vlaams bos:

#4845

Auteur: Wim Acke
Natuurfotograaf
www.natuurfotografiexpert.com