Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/3_winterse_gerechtjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 21 mei 2019

3 winterse gerechtjes = witloof, lasagne en gratin

Fried endive, oftewel gefrituurd witloof

gefrituurd witloof

 Ingrediënten

  • 8 stronkjes witloof
  • 100 g paneermeel
  • 50 g fijngemalen Parmezaanse kaas
  • 2 eigelen
  • 2 kl cajunkruiden
  • Peper, zout

Bereidingswijze

Spoel het witloof en laat even uitlekken.
Zorg ervoor dat de stronkjes mooi heel blijven.
Stoom de stronkjes  tot ze gaar zijn (check met een scherp mes).
Klop de eigelen op en voeg 1 koffielepel cajunkruiden toe.
Dip de stronkjes in het eigeelmengsel.
Meng het paneermeel met de rest van de cajunkruiden en de Parmezaanse kaas.
Rol de stronkjes in het paneermeelmengsel.
Frituur op 180°C tot de stronkjes goudbruin zien.

Serveertip: Serveren bij rosbief, varkensgebraad of stoofvlees


Vegetarische lasagne met seizoensgroenten

Vegetarische lasagne met seizoensgroentenIngrediënten :

  • 6 à 8 lasagnevellen
  • peper
  • zout
  • 3 stronkjes witloof, in reepjes gesneden
  • roomboter
  • ½ savooikool, in reepjes gesneden
  • 3 stengels prei, in ringen gesneden
  • ½ l groentebouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ l melk
  • nootmuskaat
  • 125 g geraspte oude kaas

 Bereidingswijze

Kook de lasagnevellen 5 minuten in water met wat zout en laat ze naast elkaar uitlekken op een keukenhanddoek. Stoof elke groente apart in boter en breng op smaak met peper en zout. Beboter een ovalen ovenschaal. Schep de prei op de bodem en overgiet met een beetje bouillon. Leg hierop de lasagnevellen. Schep de kool erin en giet er wat bouillon over. Eindig met het witloof. Verhit 2 eetlepels boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Roer goed en laat minstens 1 minuut bakken. Giet er dan al roerend de melk bij. Roer tot u een gebonden saus hebt. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en haal van het vuur. Voeg nu de kaas toe en roer goed. Giet de saus over de lasagne en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven (200°C).


Gratin van bloemkool en gehakt

Gratin van bloemkool en gehakt

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo zachtkokende aardappelen (bv. Bintje)
  • 2 dl warme melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 500 g gehakt (varkens/rund)
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel fijngesneden rozemarijn
  • 2 dl runderbouillon
  • maïszetmeel
  • 1 bloemkool, in roosjes 
  • 100 g geraspte Oud-Bruggekaas

Bereidingswijze

Kook de aardappelen gaar in zout water en giet ze af. Pureer ze met de melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg een klontje boter toe en hou de puree warm. 
Fruit intussen de ui glazig in wat boter. Voeg het gehakt toe en bak het korrelig. Breng op smaak met peper, zout, tijm en rozemarijn. Overgiet met de bouillon en bind met maïszetmeel. Stoom intussen de bloemkool beetgaar.
Beboter 4 individuele ovenschaaltjes. Maak nu laagjes met het gehakt, de bloemkool en de puree.
Bestrooi met de geraspte kaas en zet 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

 TIP : je kan de bloemkool ook vervangen door broccoli

#4952

Bron: Flandria