Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/2016_is_geen_gemakkelijk_jaar_voor_vijvers

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

2016 is geen gemakkelijk jaar voor vijvers

Algen in de vijver
Eerst een lange periode van nat en erg koud weer en dan plots helder en heet. Dat is niet ideaal voor de normale evolutie van de vijver. De groei van de vijverplanten liet het lang afweten. Met als gevolg dat de algen van de toestand gebruik maakten en welig zijn beginnen tieren.

Verzorg uw vijverplanten daarom extra goed. Geef hen bijvoorbeeld bladbemesting. Los 1 koffielepeltje Makrofit Basis op in een handspuitbusje van 1 liter en besproei daarmee de vijverplanten (liefst ’s avonds). Herhaal deze behandeling wekelijks de volgende maanden.

Wanneer uw vijver last heeft van microscopische algen (groen water) behandel dan met AquaKlar of installeer een UV-straler.

Heeft uw vijver helder water maar groeien er draadalgen (groene slierten), gebruik dan AquaAlg of AlgenKur. Deze bereidingen bestrijden niet enkel de symptomen (de algen) maar corrigeren ook de vijvertoestand.

Opgelet voor de larven van waterleliekevers

Opgelet voor waterleliekevers en de larven

Kronkelende vraatsporen ontsieren het bladoppervlak van de waterlelies. Het lijkt wel alsof erop geschreven werd. Zowel de volwassen kevertjes (de imago's) als de larven knagen aan de bovenzijde van de bladeren. De kevertjes zien er ongeveer uit als een meikever, maar dan veel kleiner, ongeveer 8 mm. Ze vreten ronde vlekken uit het blad. Ze eten niet veel en brengen al bij al weinig schade toe. De pikzwarte larven daarentegen graven lange of korte slingerende kanalen. Typisch voor de vraatsporen van deze tot 1 cm lange larfjes is dat ze de onderste bladhuid intact laten.

Zoek ze en ga ze vlug te lijf want wanneer we ze laten doen komen er dit jaar wellicht nog 3 volgende generaties. Met alle gevolgen: lelijke waterleliebladeren, vervormde bloemen, verzwakte planten.

Begin dadelijk met de bestrijding

  1. Met de hand verwijderen of platdrukken van de larven, poppen en kevers is de beste methode voor kleine, toegankelijke vijvers.
  2. Men kan de waterleliebladeren tijdelijk onder water houden door er bijvoorbeeld een kippengaas over te leggen.
  3. Biologische bestrijding met een preparaat met de bacterie Bacillus thuringensis. Het preparaat wordt in water opgelost en over de bladeren verneveld.

Meer info bij de vijverprofessor


#5112

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com