Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/12_tuinklussen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 19 juni 2021

12 tuinklussen tussen Kerst en Nieuw

Voor vele tuinliefhebbers is de tijd rond Kerst een tijd waarin wat extra dagen verlof genomen worden, of een tijd om uit te ontspannen en waar kan dat beter dan in de tuin?
Er zijn nog steeds enkele tuinklussen die kunnen voltooid worden in deze periode, vandaar een opssomming van de 12 tuinklussen tussen kerst en Nieuwjaar.

 1. Tijd om het tuinhuis of schuilhok even grondig op orde te zetten. Iets wat ook ik vaak achterwege laat, maar na verloop van tijd vinden we zelfs de meest courant gebruikte gereedschappen zelfs niet meer terug. Geen ontsnappen aan, dit moet in orde gebracht worden.
  Wat ik de laatste 2 jaar niet meer heb gebruikt vliegt eruit. De rest wordt nagekeken, even met olie bestreken om niet te oxideren en netjes terug op zijn plaats gelegd. De dakgoot wordt ook even bekeken, want daar liggen nog steeds wat afgevallen bladeren in…
 2. Bladeren van de buurman zijn eik zijn dit jaar laat afgevallen, maar moeten nu toch verwijderd worden van de tuinpaden alvorens ze beginnen te composteren.
 3. Vogelkastjes voor meesjes bijvoorbeeld, kunnen nu even weggehaald worden om te reinigen. Haal het oude nestmateriaal weg en maak de binnenkant proper. Hier kan eventueel de reiniging en desinfectiespuit voor gebruikt worden.
 4. Een jaarlijkse traditie is om één van de compostbakken leeg te maken rond Kerst. Het duurt ongeveer een jaar tot een compostbak klaar is om te gebruiken in de tuin. Het zorgt er direct voor dat het nieuwe jaar kan gestart worden met een lege bak.
 5. Sommige groentebedden kunnen nog even omgespit worden. Zeker nu er ook een hoopje verse compost bij kan gemengd worden is dit een interessant klusje naar de komende lente toe.
 6. Uitgestelde werkjes kunnen nu ook in alle rust voltooid worden. Misschien kocht je wel een oppottafel en vond je de tijd niet om het in elkaar te steken, of lekt de dakgoot al een tijdje? Er zijn zeker tal van klusjes te vinden die maar al te lang werden uitgesteld.
 7. Appelbomen kunnen nu ook gesnoeid worden: dode takken, steile takken of takken die elkaar kruisen en over elkaar kunnen schuren worden weggesnoeid. Ook takken die naar beneden groeien, lange waterloten met weinig knoppen of naar de harttak toegroeiende takken kunnen ook verwijderd worden. 
 8. Controle en onderhoud op grasmaaier en kanttrimmer is ook altijd een must om te doen. Controleer de messen en smeer de metalen onderdelen even in met olie. Zijn er herstellingen nodig of wenst u een groot onderhoud? Bel dan even naar uw dealer om een afspraak voor groot onderhoud.
 9. Deze periode is ideaal om stekjes te nemen van verschillende planten. 
 10. Plannen om nieuwe bessenstruiken te zetten zoals  kruisbessen? Bereid alvast de bodem om later in de week de struikjes te zetten.
 11. Bloempotten die groene aanslag vertonen of vuil geworden zijn van de lange tijd buiten te staan worden ook nog even gereinigd. Doe dit bij voorkeur op een namiddag wanneer het zonnetje zich nog eens laat zien. Vul een emmer met warm water en met enkele leuke oldies (bijvoorbeeld een top100, top 500 of top 1000 van één van de vele radiostations die populair zijn tussen Kerst en Nieuwjaar) op de achtergrond wordt dit een leuk tuinklusje.
 12. Wanneer je het na al deze tuinklusjes wat koud hebt gekregen kunt u terug binnenhuis even de computer aanzetten en handige tuintips bekijken op www.tuinadvies.be . Nog ergens een laat nieuwjaarscadeautje nodig? Bekijk dan zeker even onze webshop, want ook daar vindt u ongetwijfeld veel handige gereedschappen die u nog nooit ergens anders had gezien.
#3287

Auteur: Kurt Vossaert