Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/12_klimmende_hangers

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 1 maart 2021

12 toppers onder de eenjarige klimplanten.

Eenjarige klimmers zijn dankbare planten. Ze nemen weinig ruimte in op de grond en bloeien rijk en lang. Voor tijdige bloei hebben ze een voorsprong nodig. Zaai daarom vrij vroeg, in maart. Vanaf half mei kunnen jonge planten bij goed weer naar buiten. Gezien hun (sub)tropische herkomst staan ze op een zonnige plek en voor hun windende stengels zijn steunmateriaal of hechtorganen zoals ranken nodig. 

Met ranken (Lathyrus) of windende stengels (Suzanne-met-de-mooie-ogen, Thunbergia alata) klimmen ze omhoog langs touw, gaas of tonkin stokken. Als ze in een flinke pot worden geplant, is de groei minder sterk zodat sommige ook als hangplant kunnen worden gebruikt. In een gematigd klimaat zijn ze eenjarig, hoewel bijvoorbeeld klokwinde (Cobaea) soms terugkomt na een zachte winter. Bovengronds sterft deze plant af. 

Nieuwe namen voor Asarina

Tot voor kort droeg een aantal mooie klimplanten de wetenschappelijke naam Asarina, ook bekend als leeuwenmuiltje. Het zijn prachtige klimmers, die meer bekendheid verdienen. Dat recent de geslachtsnaam is gewijzigd in Maurandya of Lophospermum is soms wat verwarrend. Daarom is de naam hier nog aangehouden als synoniem. De verschillende soorten hebben gemeen dat ze zon en warmte nodig hebben, maar een koele 'voet'. Op kwekerijen worden ze opgekweekt uit jong plantgoed of uit zaad, voor te zaaien in maart om tijdig in bloei te komen. Een kas is voor zaaien het meest geschikt, want met licht van bovenaf ontwikkelen de planten zich het beste. Half mei mogen ze naar buiten. Ze zijn geschikt voor een flinke pot, want ze worden niet veel hoger dan 150 tot 200 cm. Zet drie stokken in depot en de rankende stengels winden zich omhoog. Als ze eenmaal aan het groeien zijn, is bijmesten nodig zodat ze niet uitdrogen. Het is mogelijk om ze vorstvrij over te houden, maar het loof sterft wel bovengronds af. 

Maurandya scanden 'Violet Glow' Maurandya scanden 'Violet Glow'
(syn. Asarina scanden) heeft sprekende bloemen. Andere cultivars bloeien roze of wit. 

Lophospermum erubescens 'Bridal Bouquet'
(syn. Asarina erubescens), de witte variant van de roze bloeiende soort. Deze soort is zacht behaard en vormt knollen in de grond. 

Lophospermum, Lofos Wine Red'
lofos is een merknaam van een noviteit uit de Suntory Collection. Deze veredeling heeft circa 80 cm lange stengels en kan als klim- of hangplant worden gebruikt De klokvormige bloemen zijn wijnrood of wit (`Cream'). De plant komt goed tot zijn recht in hanging baskets. 

Cobaea scandens, klokwinde
Deze hoge klimplant (350 cm) heeft grote, opvallende bloemen die pas verschijnen in de nazomer (september). Het heeft een beschutte, zonnige plek nodig en kan zachte winters overleven, maar sterft bovengronds af. In een grote pot blijft klokwinde lager en bloeit wat eerder. 

Ifromoea tricolor, dagbloem, blauwe winde
Dit is het fraaie, tropische familielid van onze inheemse haagwinde met zijn witte bloemkelkjes, in de tuin een berucht onkruid. Deze (sub)tropische soort heeft geen woekerneigingen. Ileavenly Blue' wordt Morning Glory genoemd en is het meest bekend. De plant heeft in een warmer klimaat veel groeikracht, maar in de Lage Landen wordt deze klimmer niet veel hoger dan 200 tot 2,-)0 cm. Behalve lichtblauw kunnen de bloemen ook dieppaars zijn. 

Ipomoea purpurea `Venice Blue' en 'Venice Pink'
hebben spectaculair gestreepte bloemkeiken. Ze groeien goed in een pot met steunmateriaal, houden van zon, warmte en veel water. Pas na half mei is het buiten veilig voor deze klimplant, want hij is gevoelig voor kou. 

Ifrowtom lohata (syn• Quamoclit, syn. Mina),
Spaanse vlag Op een beschutte, zonnige plek kan deze windesoort wel 200 cm hoog worden. De bloempjes zijn oranjerood en verkleuren van geel naar bijna wit. Dat geeft een leuk effect. De soort groeit goed in doorlatende grond of in een pot, met steunmateriaal. Begin april zaaien. Als geen nachtvorst meer te verwachten is, mogen ze naar buiten, in de tweede helft van mei. 

Lablab purpureusLablab purpureus
De naam 'hyacinthboon' zegt iets over deze eenjarige tropische klimplant. Hij behoort met bonen en erwten tot de familie van de vlinderbloemigen (Fabaceae). Alle delen zijn eetbaar, van de zwarte zaden uit de paarse peulen tot en met het blad en de bloemen (bijvoorbeeld voor in een salade). Maar het is vooral een mooie klimplant, 200 tot 250 cm hoog, voor op een zonnige plek. Het blad is rood generfd, groen tot bruinrood, met bloemen in trossen, roze en lila. 

Rhodochiton atrosanguineus
Deze prachtige klimheester uit Mexico wordt eenjarig geteeld, maar is in een vorstvrije kas of serre meerjarig. De donkerpaarse bloemen hebben lila kelkblaadjes, die lang aan de plant blijven. Als hommels of bijen de bloemen bestuiven, ontstaan grote ronde bessen met kiemkrachtige zaden. De plant doet het goed in hangmanden, waarin de bloemen goed tot hun recht komen aan de klimmende en afhangende rankende stengels. 

Thunbergia alata, Suzanne-met-de-mooie-ogen
Hoewel deze klimmer al vroeg in het jaar als kamerplant wordt verkocht, komt hij buiten veel beter tot z'n recht. ()p een lichte, zonnige plek is de bloei uitbundig, in de kleuren geel of warm Oranje met een donker hart. 

Meer weten over klimplanten? Bekijk het boek ""

#5381