Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/10_tips_bij_het_kiezen_en_houden_van_konijnen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 24 januari 2022

10 tips bij het kiezen en houden van konijnen

Voor u beslist om een of meerdere konijnen te houden als huisdier dient u wel even stil te staan bij de verzorging ervan. Impulsaankopen van huisdieren zijn helaas nog steeds een van de meeste redenen waarom dierenverwaarlozing optreedt of dat dieren losgelaten worden in de vrije natuur.

 1. Geef je konijn minimaal 1 vriendje
  Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Houd daarom minstens twee konijnen samen. Zet ze niet zomaar opeens bij elkaar, maar laat ze eerst rustig kennis maken. Plaats bij voorkeur een gecastreerd mannetje en een vrouwtje samen.
  Het samenzetten van konijnen is geen exacte wetenschap. Geen enkele koppeling loopt op dezelfde manier. Konijnen die elkaar niet verdragen zullen vechten tot er eentje overlijdt. Sommige konijnen zijn zeer moeilijk te koppelen, maar uiteindelijk is er wel voor elk konijn een partner te vinden. Het maakt bovendien niet uit of dat een jong of ouder dier is, of als het konijn al lang alleen heeft gezeten.
  Het volledige koppelproces kan al snel enkele weekjes duren, maar wanneer ze niet samenhoren is vrij snel te zien.

 2. Geef konijnen lekker de ruimte
  Konijnen hebben veel beweging nodig, anders kunnen ze dik worden en hebben ze kans op darmproblemen. Zorg dat ze zoveel mogelijk vrij kunnen bewegen en zorg voor een hok waarin ze minimaal rechtop op hun achterpoten kunnen staan.

 3. Knuffelen verzorging
  Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar blijven graag met vier poten op de grond staan. Konijnen moeten regelmatig geborsteld worden. Hoe vaak hangt af van de lengte van zijn of haar vacht. Sommige moeten zelfs naar de kapper.

 4. Goede voeding en lekkere snacks
  Konijnen hebben vezels nodig. Geef ze daarom onbeperkt hooi. Vul het dieet van met groenten zoals vers witlof of wortel, maar laat ze hier langzaam wennen. Geef daarnaast wat biks en verwen ze af en toe met bijvoorbeeld gedroogde kruiden.

 5. Erin, erop of eronder? Speeltijd!
  Konijnen zijn nieuwsgierig en slim. Bied ze daarom speelmateriaal aan en vervang dit regelmatig. Denk aan een speeltunnel of doosje om in te schuilen, een balletje om met hun neus mee te voetballen of kartonnen rolletjes om mee te gooien.

 6. Wij willen graven en knagen.
  Konijnen moeten knagen voor een goed gebit. Wilgentakken zijn daar ideaal voor. Knagen geeft ze iets te doen en levert extra vezels op. In de natuur graven konijnen zelf hun hol, et een zandbak, knaagblokje of wilgenrol doe je ze dan ook een groot plezier.

 7. Direct naar de dierenarts als...
  Een gezond konijn is een actief, oplettend dier dat graag eet en een schone en droge vacht heeft. Raadpleeg in geval van ziekte of een vermoeden daarvan altijd direct uw dierenarts. Hier te lang mee wachten kan dodelijk zijn.

 8. Wat kost het houden van konijnen?
  Eenmalige kosten voor het aanschaf van een verblijf en basisbenodigdheden bedragen zo'n 400 euro. Per maand kosten voer en bodembedekking ongeveer 45 euro. Vergeet daarnaast ook niet de dierenartskosten voor vaccinatie en gezondheidschecks.

 9. Bijzonder weetjes
  Wist je dat konijnen met de juiste verzorging 8 tot 10 jaar kunnen worden?
  Wist je dat vrouwtjes direct na het werpen van een nest jongen weer vruchtbaar zijn?
  Wist je dat konijnen wel 1 meter hoog en 3 meter ver kunnen springen?

 10. Kies voor een konijn uit de opvang
  In de opvang zitten vaak konijnen die in een opwelling gekocht zijn. Zij verdienen natuurlijk een tweede kans. Samen met een vriendje vanuit de opvang of als maatje voor uw konijnen? Vraag in de winkel naar een opvang in de buurt.

Konijnen verzorgen

#5586

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies