Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb ge-ent in september en vandaag zie ik dat de ent uitloopt ( althans 1 van de 5 enten). Maar je kunt ook enten als de sapstroom op gang gekomen is, dus april, maar dan met enthout dat nog in rust is, dus gesneden rond nieuwjaar dat je koel bewaart.
Over welke onderstammen beschik je? Lees ook de discussies over de rassenkeuze bij kersen in functie van de bestuiving, dit is van cruciaal belang voor de vruchtzetting. Groeten Silvain
Rik,ik heb drie jaar terug 100 onderstammen van kersen geënt en daar waren er 81 van gelukt.Verleden jaar heb ik er nog 10 geënt en alle 10 geslaagd.Je moet het enthout snijden in januari en in een vochtig papier rollen, dit in een plastieken zak steken,dicht binden en in frigo steken.De beste tijd om te enten is wanneer de botten dik en groen zijn, maar voor ze open gaan.De enten schuin aansnijden zodat de onderste oog juist staat waar de schuine afsnijding begint,op de ent drie ogen laten staan.Ik heb de spleetenting toegepast.De ent nu in de spleet schuiven tot de onderste oog op gelijke hoogte komt van de afgesneden onderstam, goed kijken dat de bast van de ent en de onderstam mooi gelijk zijn.Vervolgens goed met zelfklevend papieren plakband omwikkeld,wel het onderste oog vrij laten.Dan goed insmeren met entwas ook het bovenste snoeivlak van de ent niet vergeten,zodat er zeker geen water kan inkomen.De beste onderstam is tegenwoordig Gisela 5 .En zoals Depauws zegt is de rassenkeuze heel belangrijk bij kersen,Verder veel succes.
Sorry Baloe voor het laat antwoorden
Is dit bij kwekers of groothandel
Ik ben van Marke bij Kortrijk en heb al een vijftiental fruitbomen staan waaronder een Mutsu ( Japanese golden kruising tussen golden delicious en indo appel) en die geeft me grote appels met een heel fijne smaak
Nu wil ik hem vermeerderen
Bedankt en prettige feesten
Ik wist niet dat Mutsu in eigen tuin te kweken waren.
Moet deze op onderstam geent worden of mag men hem rechtstreeks planten.
Ik herinner me deze soort toen ik appelen ging plukken bij een boer, zeer goede dikke appel.
Jawel deze appelsoort doet het hier héél goed, wel zitten er soms rare modellen tussen maar dit is ongeveer een 10 procent
Het zijn wel grote appelen en laatrijp
Kan via enten,maar heb er verschillende via marcotteren of afleggen zo ben je zeker ( ik toch)
Sorry voor het laat reageren maar ben net terug uit vakantie en kon mijn ogen niet geloven serre dichtgegroeid van de tomaten en onkruid in de moestuin
Wie heeft ervaring met het enten van walnoten op een zaailing ?
Het is in onze streken zeer moeilijk omdat ze veel warmte nodig hebben om callusweefsel te
vormen. In het voorjaar gaat het niet omdat de onderstam door de stuwing zijn sap laat lopen. Beroepsmensen zullen het ons niet vertellen.
Walnoten worden in de winter (januari/februari) geënt. Dit is iets voor de professionals. Na het enten moeten de planten op warmte worden gehouden om de vorming van callus (en dus de vergroeiing van onderstam met de ent) te bevorderen. De luchtvochtigheid mag echter niet te laag zijn. De ent moet worden behandeld met entwas om bloeden tegen te gaan. Het slagingspercentage is vaak aan de lage kant en dat is de reden waarom geënte walnoten zo prijzig zijn.