menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

BELUCHTING / ZUURSTOF

Frank & Saskia

Frank & Saskia


In mijn vijvertje (150ltr) draait een fontijntje een kwartier lang en daarna een 1/2 uur niet. Als het fontijntje uit is draait een luchtpompje.

Mijn vraag, is dat, al dat lucht, nu nadelig voor de planten cq te goed voor algengroei?
zondag 8 oktober 2017 - 22:33
Polplastron

Polplastron

Door al die beweging kan je (in theorie alvast) de CO2 uit het water "jagen". Dit is nadelig voor de plantengroei die een bepaalde hoeveelheid CO2 nodig heeft voor de groei. In de aquariumwereld is dit fenomeen al langer bekend en wordt de laatste jaren eerder afgezien van beluchtingspompjes en wordt er zelfs een CO2-bemesting toegepast.

Het gaat hierbij, wel te verstaan, enkel over de ondergedoken planten (zogenaamde zuurstofplanten). De planten die enkel met hun wortels in het water staan halen hun CO2 uit de lucht i.p.v. uit het water.

Naar algengroei maakt het niet zoveel uit behalve dat algen natuurlijk ook primitieve planten zijn en ongetwijfeld onrechtstreeks kunnen lijden onder CO2-tekorten.

Eigenlijk is, mijns inziens, een fontein in een vijver vooral bedoeld voor het plezier van het plenzende water dan voor nuttige doeleinden. Een goed uitgekiende vijver met voldoende water, voldoende planten en niet te veel vissen heeft in principe geen elektronische of mechanische hulpmiddelen nodig.

150 Liter is natuurlijk wel een heel klein vijvertje wat erg zal te lijden hebben onder opwarming als het in de zon staat. Voor vissen is dit in principe niet langdurig geschikt tenzij je het geheel als een soort "buiten-aquarium" zou beschouwen en dan ook op dezelfde manier zou gaan onderhouden.

Groeten,
Pol
maandag 9 oktober 2017 - 23:22

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon