menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Gebroken asfalt in de tuin gezondheidsrisicos

Ga naar meest recente reactie

wimlannoo

Wimlannoo

Hallo iedereen,

Wij leggen binnenkort nog een stukje pad aan. Om het allemaal wat betaalbaar te houden denk ik er aan om gebroken beton of asfalt als eerste laag te leggen (zo spaar ik stabilisé uit). Ook in de moestuin wordt een pad aangelegd. Ik vraag mij af of de gebroken asfalt gezondheidsproblemen heeft (contact asfalt - grond - groenten) ? Iemand info hierover ?
vrijdag 20 februari 2015 - 21:33
leerling

Leerling

Persoonlijk zou ik geen rotzooi in de tuin willen. En al helemaal geen asfalt. In tegenstelling tot wat velen denken is dat wel degelijk een vloeistof. (Zie bv. http://smp.uq.edu.au/content/pitch-drop-experiment) Al duurt het dan jaren voor dat de grond insijpelt, uiteindelijk gaat dat toch verontreinigen.

Misschien zijn stapstenen een alternatief? Die leg je gewoon in het zand. Je kan er bv. laagblijvende kruiden zoals woltijm of kruipende rozemarijn langs en tussen laten groeien of het gras zijn gang laten gaan en dat gewoon mee afmaaien. Of je legt er worteldoek onder en een laag kokos of schors of zo langs.

Als je bankrekening wat laag staat vind je ronde betonnen stapstenen soms voor een prikje als afval van betonboringen. Bosvrouw wist in een andere topic dat er op pinterest voorbeelden te vinden zijn hoe je ze eventueel zelf kan maken in wat voor vorm en met wat voor tekening dan ook. En jdcoster had zijn pad gemaakt met 'kantstukken' voor een 15 EUR gekocht in een arduinzagerij.
(Zie o.a. http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=11&tid=58597 en http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=11&page=&tid=58767
vrijdag 20 februari 2015 - 23:49
ThomasZ

ThomasZ

Gebroken asfalt zou ik in ieder geval vermijden, lijkt mij te riskant dat er rotzooi tussen zit.

Gebroken betonpuin vind ik een erg degelijk materiaal, ik heb onder de stabilisé van mijn oprit en terras een laag zitten van 10 à 15cm.
zaterdag 21 februari 2015 - 00:15
RdB

RdB

@hvanderdeinde Het pitch drop experiment heeft niets te maken met asfalt. Pitch is teer en dat is een geheel andere klasse van chemicaliën dan asfalt. Het gebruik van teer is in NL verboden (in Be niet).
Dat asfalt ook een plastisch karakter heeft kun je zien bij elk stoplicht: vroeger of later ontstaan er ribbels. Ook spoorvorming wordt door het viscoelastisch gedrag bepaald.

Het asfalt zelf kan geen kwaad, dringt ook niet in de grond in (daarvoor is het veel te visceus) maar ik zou het niet in de tuin aanbevelen. In mijn tuin lag ooit een flinke plaat asfalt, die heb ik tot gort gestampt en verwerkt tot ophoging elders in de tuin. De vrijgekomen grond is nu moestuin.

Ruud
zaterdag 21 februari 2015 - 15:54
leerling

Leerling

@RdB

'k Heb het even opgezocht en voor het asfalt van tegenwoordig heb je gelijk. Op wikipedia vind je echter:

In het verleden werd in plaats van bitumen ook wel teer gebruikt als bindmiddel.
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Asfalt

zaterdag 21 februari 2015 - 16:41
wimlannoo

Wimlannoo

Bedankt iedereen voor de info. Ik kies voor gebroken betonpuin denk ik.
vrijdag 6 maart 2015 - 23:04

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon