menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Hoe krijg ik mijn grasmatten terug groen

Ga naar meest recente reactie

BrutynNick

BrutynNick

Beste,

Voor mijn tuin had ik 4 jaar geleden grasmatten aangelegd.
Vrijdag 03/05/2013 was de eerste maal dat ik mijn gras heb afgemaaid dit jaar na de winter. Dit stond redelijk hoog (20 cm of zo). Ik weet niet juist op welke hoogte ik deze heb afgemaaid, maar het stond op de middelste stand van mijn grasmaaier (wat ik normaal altijd doe). Ik heb veel gele/bruine plekken in mijn gras. Wat ik vroeger ook meestal heb, na het afmaaien van mijn gras. Maar dit is niet echt een mooi zicht .

Ik zag ook dat ik veel mos had (aan de onderkant van foto tuin3.JPG, in het rode kader). Ik heb zaterdag hiervoor Moscide Garden gekocht, en een kleine dosis gebruikt voor deze plekken. Ik had ook veel onkruid langs de zijkanten van mijn tuin. Ik heb deze verwijderd, en daarna al begoten met RoundUp.

Ik heb ook DCM Trio Gazon aangekocht (Werking tegen onkruid + indirecte werking tegen mos + meststof). Ik ben van plan om dit woensdag 08/05/2013 te strooien over het gras, en daarna nog eens bevochten met water.
Doe ik dit correct? Of ben ik verkeerd bezig?
Ik had dit vroeger ook eens gebruikt, maar zonder echt veel succes.
Wat kan ik hieraan doen om dit gras toch groener te krijgen? Tips zijn altijd welkom..

Zie ook enkele fotos van mijn tuin.

Info RoundUp
http :// URL GEBLOKKEERD 41/nl-BE/bestrijdingsmiddelen/roundup/round-up-plus-onkruidverdelger

Info Moscide Garden
http :// URL GEBLOKKEERD 1-kg-anti-mos

Info DCM Trio Gazon
http :// URL GEBLOKKEERD

Mvg,
Nick

Tuinaanleg & Onderhoud

maandag 6 mei 2013 - 21:20
BrutynNick

BrutynNick

Extra fotos

http://www.freeimagehosting.nl/pics/1b6edd29566916ee6507185300f6d2f2.JPG
http://www.freeimagehosting.nl/pics/f337e8fd2337b3435568e7cfa03f6538.JPG
http://www.freeimagehosting.nl/pics/4a258a83149ed4ee4849e7d8b3db1636.JPG
http://www.freeimagehosting.nl/pics/d508b67a8c58d23e7c86a9791df6aff4.JPG
http://www.freeimagehosting.nl/pics/630f35ac1bc9337d6583d567310f1190.JPG
http://www.freeimagehosting.nl/pics/8a55f6527ca780c3e8a2b4c1513bded5.JPG
maandag 6 mei 2013 - 21:23
vloeiende

Vloeiende

Roundup is de beste grasdoder die er is, absoluut niet geschikt om op een gazon te gebruiken.
Mesten is ok, maar lees eerst op de verpakking de te gebruiken dosis want in die trio zit onkruidverdelger in en te veel is te veel.
Het echte spijtige vind ik echter dat velen zo verontwaardigd kunnen doen dat het gazon na de winter er niet meer uitziet. Als je het eerst 20 cm laat worden om dan kaal te scheren kan je geen mooi gazon verwachten. Zeer regelmatig onderhoud, tijdig maaien en niet te kort, 4cm of meer, tijdig mesten zal je al veel helpen, en als het niet kan ben dan maar tevreden met hetgeen het is.
maandag 6 mei 2013 - 21:53
peter2

Peter2

Als er veel mos aanwezig is ,zou ik persoonlijk eerst verticuteren ,en dan pas die 3 in 1 mest gebruiken.
De grote hoeveelheid mos is er dan al uit ,en kan het gras terug aansterken en dichtgroeien.
De mos-en onkruidverdelger kan dan de resten aanpakken.

maandag 6 mei 2013 - 21:57
Polplastron

Polplastron

Mosdoders lossen het onderliggende probleem niet op: het mos groeit waar het gras niet goed groeit.

Zelf verticuteer ik in het voorjaar en geef ik nadien een stikstofrijke, organische meststof (vb. DCM Gazonstart). Dit zorgt ervoor dat het gras een enorme groeiboost krijgt waardoor het snel andere planten concurreert. Door organische meststoffen te gebruiken, wordt het bodemleven gestimuleerd wat de gezondheid van het gazonnetje weer ten goede komt.

Herbiciden gebruik ik niet in de tuin. Klaver is enkel lelijk als je er van uit gaat dat een goed onderhouden gazonnetje klavervrij is. Voor mij is een klavervrij gazon een teken van een ongezonde grond: je krijgt een gazon immers niet klavervrij zonder pesticiden!

Klaver heeft overigens meer voor dan nadelen: het brengt stikstof in de grond en het doorbreekt een beetje de monocultuur die een gazon anders is.

Groeten,

Pol
dinsdag 7 mei 2013 - 07:59
Lino

Lino

Waarom zo lang gewacht met het maaien?

Maar gedane zaken nemen geen keer.
Ik denk dat het nu belangrijkst is om te verticuteren en te bemesten (eventueel wat bijzaaien).
In het najaar kan je dan kalk strooien om de bodem minder zuur te maken.
dinsdag 7 mei 2013 - 08:38
BrutynNick

BrutynNick

Hartelijk dank voor de tips!
woensdag 8 mei 2013 - 19:36
peterslock11

Peterslock11

interessant!
Omdat ik veel onkruid & mos had, maar niet de tijd om te verticuteren (deed dat vorig jaar en de opkuis kostte me in totaal 3 weken!)... heb ik maar meteen bemest m DCM Trio Gazon.
Ik deed dat pas op 6/5, eerder was het te koud.
Het gras begon goed te groeien... maar onkruid groeide minstens zo goed! Er zijn wat gele/bruine plekken van (afgestorven?) mos, onbegonnen werk om dat zonder verticuteermachine te verwijderen.
Ik heb waarschijnlijk te weinig meststof gebruikt (ook al ging ik er in beide richtingen 2 maal over met een strooiwagentje) en overwoog/overweeg opnieuw te bemesten (heb toch nog genoeg DCM Trio Gazon). Mei was echter veel te droog... nu zelfs ook nog vrij droog.
Moet ik eerst alsnog (gedeeltelijk) verticuteren met hark, mos & gras opvangen m mijn grasmaaier en wachten tot het veel heeft geregend?
Of toch meteen DCM Trio Gazon bijstrooien?
Loop ik 5 weken na 1e toepassing veel risico om mijn gras hiermee te 'verbranden'?
vrijdag 9 juni 2017 - 12:49
dustinwestenbrink

Dustinwestenbrink

Om je grasveld weer groen te krijgen, zijn er een paar stappen die je kunt volgen:

Gras maaien: Begin met het maaien van je gras op de juiste hoogte. Stel de maaimachine in op een hoogte van ongeveer 5 cm. Maai regelmatig, maar zorg ervoor dat je niet meer dan een derde van de totale lengte van het gras verwijdert.

Verticuteren: Als je gazon veel mos en vilt heeft, is het verstandig om te verticuteren. Gebruik een verticuteermachine of een hark om de viltlaag te verwijderen. Dit proces helpt de luchtstroom en de wateropname van het gras te verbeteren.

Bemesten: Gebruik een geschikte meststof voor gras om de voedingsstoffen aan te vullen die nodig zijn voor een gezonde groei. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en timing.

Besproeien: Zorg voor regelmatig en diep besproeien van je grasveld. Geef het voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Probeer het gras 's ochtends vroeg of' s avonds laat water te geven om verdamping te minimaliseren.

Onkruidbestrijding: Verwijder onkruiden handmatig of gebruik een onkruidverdelger speciaal ontworpen voor gras. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking volgt en selectieve herbiciden gebruikt die alleen het onkruid doden en het gras sparen.

Overzaaien: Als er kale plekken in je gazon zijn, kun je overzaaien om het gras op die plekken te herstellen. Kies een graszaad dat geschikt is voor jouw regio en zorg ervoor dat je de grond goed voorbereidt voordat je gaat zaaien.

Onderhoud: Blijf je gazon regelmatig onderhouden door te maaien, bemesten, besproeien en onkruid te bestrijden. Dit helpt het gras gezond en groen te houden.

Met deze stappen zou je gazon weer groen moeten worden. Houd er rekening mee dat geduld en consistent onderhoud belangrijk zijn voor een gezond en weelderig gazon.
donderdag 8 juni 2023 - 07:19

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon