menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Bomen en ondergrondse leidingen

Ga naar meest recente reactie

Fammechien

Fammechien

We zouden in onze tuin graag een halfstam appel en perenboompje planten. We weten echter dat er in dat stuk van onze tuin en afvoerleiding richting de straat loop én onze regenwaterput zit. Wat denken jullie? Zouden de boomwortels op termijn schade toebrengen aan de buis of waterput? Of zoeken ze sowieso de weg van de minste weerstand?
zondag 5 november 2017 - 10:54
Tuinprins

Tuinprins

Appel- en perenbomen hebben doorgaans geen agressieve wortels. Van welk materiaal is die afvoerbuis? Plastic of steen? Hoe diep ligt die buis?


Gegroet, de tuinprins
zondag 5 november 2017 - 12:18
WiPe

WiPe

Wortels zoeken per definitie de weg van de minste weerstand. Bij een weerstand vaan 3 MPa is er geen wortelgroei meer mogelijk. In principe kunnen wortels dus geen buis binnendringen, tenzij die buis lek is. In dat geval gaan die wortels reageren op het water dat uit die buis lekt, en in de richting van dat lek groeien. Op die manier kunnen er kleine wortels in die buis binnendringen en dan door diktegroei de buis verder beschadigen. Maar de eerste oorzaak is dan dat de buis lekt.
Tweede oorzaak voor mogelijke problemen is dat de buis vrij ondiep zit en de boom er dicht bij staat. Dan kan een grote wortel onder die buis groeien, waardoor de buis mee kan bewegen als de boom zware windstoten krijgt. In zo'n geval kan de buis dan barsten, waardoor er kleine wortels in de boom groeien. Maar dat gebeurt alleen bij erg grote bomen en dan nog bij hoge uitzondering. Een halfstam appel of peer wordt daarvoor niet groot genoeg.
zondag 5 november 2017 - 12:45
Fammechien

Fammechien

De buizen zijn van van plastic en zijn nog maar enkele jaren oud en zitten toch zeker een meter diep.
Hoe diep wortelen fruitboompjes doorgaans?
zondag 5 november 2017 - 21:17
WiPe

WiPe

De meeste bomen wortelen niet dieper dan een meter. Er kunnen wel kleinere wortels dieper gaan, maar dat is eerder uitzondering dan regel.
maandag 6 november 2017 - 00:08

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon