menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Leibeuk Carpinus loopt niet uit

Ga naar meest recente reactie

Mart511

Mart511

Vorig jaar oktober hebben wij twee leibeuken geplant in onze tuin, type bladhoudend in de winter (Carpinus). Het is nu half mei en beide bomen lopen nog steeds niet uit. Bij doorbreken van uitlopers is nog wel groen te zien. Ook als we de knoppen open maken. Andere beuken zien we overal vol in het blad staan. Is er een manier om te zien of er nog genoeg leven in zit? Wat we het beste kunnen doen? Iemand een idee...

Struiken & Bomen

dinsdag 16 mei 2017 - 19:41
Tuinprins

Tuinprins

Kwamen de bomen uit de volle grond of stonden die in pot? Waren die bomen 'vers' of hadden ze al een tijdje op een kwekerij / tuin centrum gebivakkeerd? Heb je die zelf geplant of dat laten doen? Staat de plant zeer droog?

Carpinus betulus is op zich een gemakkelijke boom en goed te verplanten. Dat de boom nu nog niet uitloopt doet het ergste vrezen. Zelfs als je de boom onjuist geplant hebt, zou die nog op zijn reserves moeten uitlopen.

Even voor alle duidelijkheid: de Nederlandse naam van Carpinus is haagbeuk en is iets anders dan een beuk (Fagus sylvatica) of een 'leibeuk'. Wat jij hebt staan is een leihaagbeuk.


Gegroet, de tuinprins
dinsdag 16 mei 2017 - 20:39
Mart511

Mart511

Dank voor uw reactie. Ik heb geen idee hoe lang ze al bij de kweker stonden. We hebben ze met jute kluit gekocht, laten bezorgen en zelf geplant. daarbij ook aanplantgrond gebruikt voor speciaal voor beuken.

Enig idee of er nog iets te doen is, of te checken? Of is het beter om af te wachten? Wel of heen water geven?
dinsdag 16 mei 2017 - 20:58
WiPe

WiPe

Controleer de plantdiepte eens. Dat duurt niet lang en kan veel verduidelijken. de bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten. Ik heb al vaker gezien dat de wortelhals niet aan de bovenkant van de kluit zat, dat er dus grond boven de wortelhals in de kluit zat. Als je die dan aanplant met de kluit net onder de grond, staat die de facto te diep. En dan loopt die onder andere slecht uit.
woensdag 17 mei 2017 - 00:07
Tuinprins

Tuinprins

Zelfs als je de Carpinus te diep hebt geplant dan zou de boom op zijn reserves (al of niet moeizaam) moeten uitlopen. Ik zou de boom nu goed water geven (niet verzuipen!) en afwachten. Als jouw Carpinus over een maand nog niet is uitgelopen dan kun je hem afschrijven.


Gegroet, de tuinprins
woensdag 17 mei 2017 - 05:54
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Efkes de plantdiepte controleren kan niet veel kwaad en duurt niet lang. Je kan daar aan twijfelen, maar als je zeker wil zijn, moet je controleren.
woensdag 17 mei 2017 - 19:15

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon