menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Namibia dag 7 -- 04 november

AlainFSD

AlainFSD

Gisterenavond, sprak ik met de eigenaar van het logies waar wij verbleven na het diner. Ik voreg hem of hij wist waar de straatnaam van zijn lodge naar verwees. Het antwoord was ja, en of ik weet hoe een halfmens er uit ziet. Ik zeg hem dat ik er een tweetal in mijn serre heb staan van pas enkele jaren oud. Of hij misschien ook weet waar die kerels dan wel groeien ? Uiteraard, wel bepaald op nog maar drie plaatsen; 2 in het Richterspark over de grens in RSA, en één plek in Rosh Pinah op privé-terrein.
Vandaag 4 november steken we mits de nodige papieren van de verhuurmaatschappij van onze wagen de grens over naar het aards paradijs voor elke rechtgeaarde C & S liefhebber : Richtersveld Nationaal Park. Dank zij Gunther en Ernst Van Jaarsveld weet ik dat ondanks wat de reisgidsen ook beweren dat ik geen dagpermit nodig heb om het park te betreden tijdens deze periode van het jaar.
En dank zij de uitleg van de eigenaar van onze lodge die op mijn kaart van Richtersveld heeft aangeduid waar de halfmensen groeien steken we met een gerust gemoed de grens en de Oranjerivier over die de grens tussen Namibië en RSA is in Sendelingsdrift, tevens ingang van Richtersveld NP /
Overzet
[afbeelding verwijderd niet-https]
Vooraleer verder te gaan met het verhaal, dat overigens grotendeels uit foto’s bestaat van vetplanten en meer vetplanten toch even een woordje uitleg over wat halfmensen zijn voor de niet plantenliefhebbers die dit verhaal proberen te volgen :
Deze zeldzame vetplant behoort tot het plantengeslacht van de Pachypodiums (letterlijk vertaald = dikvoeten). Dit geslacht heeft enkele vertegenwoordigers in Namibië, Zuid-Afrika en verder een groter aantal in Madagascar.
Eerst de ernstige uitleg over deze planten. Pachypodium namaquanum’s groeien in erg dorre plaatsen op meestal zuidelijke heuvelflanken rond de Oranjerivier en worden anderhalve tot twee meter hoog. De kroon van de plant richt zich altijd in noordelijke richting (we zijn op het zuidelijk halfrond, dus de planten draaien hun kopje naar de zon). In de ochtend- of avondschemering lijken de silhouetten van deze raar uitziende planten een beetje op mensen die staan te treuren.
En dan nu het verhaal zoals het door de Khoi en de Nama wordt verteld, twee van de eerste stammen uit zuidelijk Afrika. Het verhaal gaat dat de Nama oorspronkelijk ten noorden van de Oranjerivier woonden en daar een oorlog verloren tegen een sterkere stam. Hierdoor moesten de Nama uitwijken bezuiden de Oranjerivier. De stamleden die vol weemoed op de heuvels rond de Oranjerivier naar hun verloren gegane gronden in het noorden keken veranderden ter plaatse in planten en staan tot vandaag mijmerend naar hun vroegere thuisland te staren.
A1677/A1679
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

Al bij de tweede halte (WP 240) is het prijs, dank zij de uitstekende uitleg van onze man in Rosh Pinah staan wij oog in oog met de halmensen :
A1686
[afbeelding verwijderd niet-https]
Meteen valt deze meerkoppige plant op door zijn enorme afmetingen, dit is duidelijk en erg oud exemplaar :
A 1687
[afbeelding verwijderd niet-https]
Dit is in elk geval de enige plant die ik zag met een geopende bloem :
A1697/A1698
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
U zult me moeten geloven op mijn woord want de plantkop was net te hoog om die van bovenaf te fotograferen maar aan de basis van de bloembuis zaten twee wolluizen. Niet alleen in onze verzamelingen hebben we dus last van die veelvraten.
Hier een kort overzicht van de vele tientallen vetplanten die we zagen, al dan niet in bloei :
A1701/A1705/A1719/A1731/A1733/A1737/A1740
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
We moesten voortmaken want de laatste pont terug naar Namibië was om 16h00, echter niet vooraleer nog de geboorte te zien van twee geitjes
A1759
[afbeelding verwijderd niet-https]
En snel een foto te nemen van deze Hoodia met vruchten :
A1766.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Moe maar voldaan komen we terug aan in onze lodge waar het jonge stel dat er de zaak uitbaat me een uniek voorstel doet.
Of ik interesse heb om ’s anderendaags de halfmensen te gaan bekijken die aan de Namibische kant van de grens staan. Voorwaarde : om 06h00 ontbijten, zij zorgen voor frisdrank en een sandwich tijdens de lange klim en hun allerliefste hond Cocco gaat mee om zich uit te leven in de heuvels boven de zinkmijn van Roch Pinah.
Euhh, en wat moet dat kosten aub ?
Ach, alles samen voor jullie drie : 300N$ (=30 Euro) en we zijn voor de middag terug in de lodges want er staat jullie daarna nog een lange rit te wachten naar de kust van de Atlantische oceaan via de verboden zone.
Dankbaar maak ik gebruik van hun aanbod !

Tot morgen,

Alain
zaterdag 13 november 2010 - 18:37
Wiebe

Wiebe

Prachtig Alain, ik kijk nu al uit naar dag 8!

Wiebe
zaterdag 13 november 2010 - 19:08
TomJ

TomJ

Alain,

De eerste plant is Ihlenfeldia excavata
2e is een vd vele planten horende tot de mesembs

Na de pachypodium namaquanum fotos heb je:
1e kalanchoe
2e psilocaulon sp
3e tylecodon paniculatus

Onder "hand of God" heb je vermoedelijk meyerophytum meyeri, maar ik ben verbaasd dat die zo noord-westelijk groeit.

Groetjes,
Tom
zaterdag 9 juli 2011 - 20:36

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon