Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb al een tijd gezocht, maar kan hier weinig informatie over vinden. Ik wil graag eetbare bloemen gebruiken en heb veel soorten gevonden die eetbaar zijn, waaronder vlijtig liesje. Nu vraag ik mij af: zit er verschil in als je een plantje in een tuincentrum hebt gekocht of als je het zelf hebt gekweekt? (De bloemen die ik zelf heb gezaaid bloeien niet op tijd)
Kun je de bloemen van een tuincentrum plantje eten of zitten hier dan veel bestrijdingsmiddelen overheen? (Lekker hoeft het niet perse te zijn, als je er maar niet ziek van wordt)
Wat bedoel je met "De bloemen die ik zelf heb gezaaid bloeien niet op tijd"?
Ik wil ze zeker niet allemaal over dezelfde kam scheren, maar kwekers zijn niet in de eerste plaats begaan met ecologie. Als er niet op zijn minst een bordje 'biologisch geteeld' bij staat en je kan het de kweker niet persoonlijk vragen, dan zou ik persoonlijk uitkijken met het eten van planten/bloemen die gekweekt zijn om hun sierwaarde i.p.v. hun eetbaarheid.
Ook zaden die je koopt zijn tegenwoordig soms (dikwijls?) voorbehandeld. Geen idee wat er in zo'n zadenpil allemaal zit, buiten het zaadje waar het me echt om te doen is. Helaas moet dat niet op de verpakking worden vermeld.
Sommige gifstoffen worden ook opgenomen door de planten zelf, die dan pollen/nectar produceren die giftig zijn voor bv. bijen. Sommige gifstoffen hebben 400+ dagen nodig om af te breken.
Ik versier slaatjes toch liever met bloemen die hier al een tijd staan of die hier uitgezaaid zijn.
Let ook een beetje op waar je ze oogst. Ik pluk ze niet langs een drukke weg (uitlaasgassen) of langs paden waar honden gewandeld worden (urine).
Er zijn massa's bloemen die eetbaar zijn.: madeliefjes (bloemblaadjes), campanula, maarts viooltje, rozen (bloemblaadjes), bernagie, kamille, oost-indische kers, salie, goudsbloem (bloemblaadjes), bieslook, dille, lavendel, daslook, hysop, moerasspirea, muskuskaasjeskruid, hibiscus...
Jonge bloemen smaken het lekkerst.
Ik heb zelf zaadjes gezaaid van oost Indische kers, komkommerkruid, goudsbloemen en cosmos. Ik wil een taart maken dit weekend, maar niet alle bloemen bloeien al helaas. Daarom mijn vraag hoe het zit met planten in een tuincentrum.
Ik heb het gevraagd bij de Tuinland hoe dat zit en die vrouw zei: wij gebruiken zelf nauwelijks bestrijdingsmiddelen in de winkel.
Beetje een raar antwoord, want het gaat natuurlijk om wat de kweker doet, voor zover ik weet worden planten niet meer behandeld wanneer ze binnenkomen in het tuincentrum.