Bedankt voor de recepten.
Ik ben ook geen fan van broodbakmachines, je kan veel meer als je het proces helemaal van het begin tot het einde in de hand hebt en het is leuker
Maar ja ik zie wel in dat zulke broodbakmachines voor vele dé oplossing zijn en zoals Anke zegt: dat is nog steeds beter brood dan wat je in de winkel koopt.
Toch even over dat lang kneden: té lang zou de glutenverbindingen weer afbreken en bij spelt gebeurt dit nog sneller dan bij gewone tarwebloem.
Het idee van een blikje water in de oven ken ik maar ik gebruik het enkel bij meer italiaanse soorten brood zoals ciabatta, het geeft de korst die typische "taaiheid" mee.
De bovenkant laten opdrogen dat ga ik eens proberen maar eigenlijk heb ik niet zo'n last van scheuren in de korst.
Anke, hier nog een link waar je veel info vindt over spelt:
http://www.voedingswaar.nl/speltmeel.htm en oja, dat pannekoekeneffect dat is zo verholpen door gewoon een bakvorm te gebruiken
Een speltbroodje bolt niet zo op als een gewoon brood, daarom zijn ze bovenaan bijna recht, wel leuk vind ik.
Groetjes
Ann