Tuinadvies
Webwinkel Digituin Tuinproblemen Tuinforum Plantengids Groenagenda Handelsgids Fotoalbum Video's
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische_planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin_Allerlei
Vaste_planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

Nieuwste Producten

Vorstverjager 135W - 92 cm
Voedertafel als schommel
Merel- en lijsternestkast
Wanddecoratie boomsilhouet
Boterhamhouder 17 x 2 x 16 cm

Tuinadvies services

Webwinkel
Digituin
Tuinproblemen
Tuinforum
Plantengids
Groene uitstapjes
Handelsgids
Fotoalbums
Video's
Visitekaartjes
E-cards
Google+

Nieuwste planten

Sempervivum 'Seerosenstern'
Platanus orientalis 'Minaret'
Astragalus alpinus
Primula auricula 'George Edge'
Rosa 'Amélia Renaissance'
 
Tuinadvies - Recepten - Zomerse slaatjes
Volg ons op: Volg Tuinadvies op Facebook Volg Tuinadvies op Twitter

Sla je slag met de volle zomerse pluk!


Sla je slag met de volle zomerse pluk!

Niets lijkt op het eerste zicht eenvoudiger dan een slaatje bereiden. Je maakt een mix van diverse groenten, je doet er een scheutje olijfolie en citroen op, wat peper en zout en klaar is kees.
Eenvoud siert inderdaad maar zeker als het rauwe groenteschotels betreft, moeten de hoofdingrediënten smaakvol, mooi van uitzicht en vooral vers zijn. Een kwaliteitsnorm die perfect beantwoordt aan de Flandria-productvereisten die dag op dag gemakkelijk en vers te verkrijgen zijn in supermarkt of nabijgelegen groenteverkoper. Sla bewaar je best in de koelkast en afgedekt.
Sla is vaak het basisbestanddeel van een slaatje en gelukkig bestaan heel wat variaties in kleur, textuur en smaaktoetsen. Er is de traditionele kropsla, de wat steviger ijsbergsla, rode sla, Romeinse sla, eikenbladsla, Lolla Bionda en Lolla Rossa…
Sla behoort tot de meest caloriearme groenten maar is toch een niet onbelangrijke leverancier van vitamine A en C, kalium en fosfor. Evengoed bevat sla antioxidanten, die op hun beurt een preventieve rol spelen in het ontstaan van een aantal kankers.
Sla gaat natuurlijk heel mooi samen met heel wat andere groenten zoals tomaat, komkommer, radijsjes…

Sla is zoutarm, maar veel mensen lusten wat zout op hun sla. Toch is enige oplettendheid geboden want niet alle groenten lusten het ‘zout op hun brood’ op dezelfde manier!
Komkommer wordt beter van wat zout en ook koolsla wordt er smakelijker en iets minder wateriger van. Radijs mag eveneens gezouten worden, zo’n 45 minuten vooraf terwijl je tomaat best gematigd zout geeft een kwartiertje voor het opdienen. Sla en bladgroente verdragen slechts zout net vóór het serveren.

Leuk als ‘accessoire’ bij een slaatje zijn croutonblokjes (van gebakken paneermeel of tofu), geroosterde zaden of pitten, gehakte nootjes, geroosterd zeewier.
Bovendien maakt sla een mooie combinatie met appel… als dat geen leuke tip is voor een aantal nazomerse gezonde momenten!
 

Salade met ham en appel

Ingrediënten per persoon:
1 plak rauwe ham, 1 sjalotje, 1 kleine appel, een handvol blaadjes kropsla, 1 el kant-en-klare (light)dressing, 2 sneetjes bruin- of volkorenbrood.

Snijd de ham in reepjes. Pel het sjalotje en snipper het fijn. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Schik de slablaadjes op een bord en leg er de hamreepjes op. Strooi er de sjalotsnippers en de appelblokjes omheen. Lepel er de dressing over en serveer met 2 sneetjes brood of croûtons.

Saladeboeket met tofu

Ingrediënten voor 4 personen:
300 g tofu, 2 eetlepels olijfolie, ½ krop lollo bionda, ½ krop lollo rossa, 1 tomaat, 1 stronk witloof, 1 komkommer, 1 blik aspergepunten, peper en zout.
Voor de versiering (facultatief): een handvol luzernescheutjes, gehakte peterselie.

Versnijd de tofu in plakjes. Besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie en kruid ze met peper en zout. Laat 1 uur trekken. Snijd de blaadjes van de lollo bionda en van de eikenbladsla van de wortelkluit. Was ze en droog ze.
Snijd de tomaat in plakjes. Haal met een scherp mesje de bittere kern uit het witloof en verdeel het stronkje in blaadjes. Snijd de twee uiteinden van de komkommer weg en verdeel de groente in 4 gelijke cilinders. Hol de cilinders uit.
Leg voor elke porties blaadjes lollo bionda en lollo rossa op elkaar. Rol ze op en steek ze rechtop in de komkommercilindertjes om een “boeket” te scheppen. Prik een aspergepunt in elk boeket. Zet elk boeket op een bord en vul het bord verder op met plakjes tofu, partjes tomaat, blaadjes witloof en aspergepunten. Besprenkel alles met de rest van de olijfolie. Versier eventueel met luzernescheutjes en gehakte peterselie.


Print dit artikel     Stuur dit artikel door

Meer tuintips en teksten:

receptjes met witloof, witloof klaarmaken, stoofpotje maken van witloof, bereiding witloof, witlof klaarmaken
Recepten met witloof
Recept voor het bereiden van hot sauce - 99 ways to suffer
Hot sauce mbv pepers
honing en kaneel, honing tegen ziekten, genezende werking van honing, kaneel met honing, pasta van honing, verkoudheden en honing
Honing en kaneel: een toverdrank?
Gratin met bloemkool en gehakt
Gratin met bloemkool en gehakt
Gratis nieuwsbrief:
E-mailadres:



In de kijker:
STERKE PRIJSVERLAGING - Grote tuinafvalzak - 260L
Tuinafvalzak 260 l

€ 11,65

Nieuwste teksten

Week 52 - december: Op naar...
Kerststukjes van lezers
Natuurfotografie in de acht...
Kerstboom overhouden
kerst creatief

Eveneens interessant:

Aardappelkist 50 kg
Jutezakken 0,6 x 1 m
Deurmat appels
Aardappelkweekzak stevig
Kiemremmer aardappelen 700 gram

Laatste forumtopics

Uit zuidamerika....Sin...
welke clematis
7de kerststuk
6de kerststuk
5de kerststuk

Partners






© www.tuinadvies.be Over ons Adverteren Redactie Links Partners Disclaimer Sitemap Briketten kopen Bushnell trail cam