menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

Roomse kervel: een doorlevend tuinkruid

Roomse kervelRoomse kervel is de doorlevende neef van de klassieke kervel en behoort samen met onder meer peterselie, lavas, engelwortel, dille en karwij tot de schermbloemige planten. Roomse kervel is niet zo maar de vervanger van kervel. Door de zoete anijsachtige geur en smaak en de mooie witte bloemschermen heeft dit kruid heel wat eigen troeven. Een doorlevende vaste plant met een uitgesproken smaak en sierwaarde... Roomse kervel zou een vaste waarde moeten zijn in elke ruime kruidentuin.

Teelttechniek

Je kunt roomse kervel bij voorkeur in het najaar zaaien in bakken gevuld met tuingrond of zaaien ter plaatse. Afdekken met een laagje scherp zand of een vochtige doek om de vochthuishouding op peil te houden. Voldoende voedingsstoffen en licht zijn bij het opkweken van groot belang. Het kruid heeft, net als de familieleden, een lange kiemduur en is moeilijk te verplanten maar zaait wel spontaan uit. Bij het ter plaatse zaaien spaarzaam uitzaaien en voldoende dunnen. Bij zaaien in pot in het voorjaar ruim uitplanten. Scheuren wordt weinig beproefd; het is handig als je kunt starten met enkele zaailingen van een collega. Tot de schermbloemigen behoren ook de geslachten die op het eerste zicht gelijkenis vertonen met roomse kervel maar schadelijk zijn. Dolle kervel (Chaerophyllum temulum) en gevlekte scheerling (Conium maculatum) zijn voorbeelden.

Roomse kervel is een enthousiaste groeier en neemt veel plaats in. De wintervaste plant wordt ongeveer een meter hoog en groeit breed uit. In wilde borders is roomse kervel een goede keuze. Het kruid bloeit van mei tot juli met overweldigende witte bloemschermen. De bloemen zijn eetbaar. De decoratieve bladeren worden tot een halve meter en tooien tot diep in de herfst je border.
Aan de standplaats stelt het kruid opvallend weinig eisen. Halfschaduw of schaduw vormt geen onoverkomelijk probleem. Verder vochtig, maar goed doorlaatbaar en humusrijk. Onder (te) vochtige en donkere omstandigheden kan de plant geplaagd worden door kiemschimmels en door roest. Een droog zaaibed vermijdt kiemschimmels. Voldoende diep terug snoeien kan bij roestaantasting een oplossing bieden.

Boerenwijsheid

Roomse kervel werd in boerderij tuinen verbouwd om de bloedzuiverende en urineafdrijvende eigenschappen en als probaat middel tegen blaas- en nierstenen. Het kruid vormt tevens een goedkope en rijke bron van vitamine C. Mensen werden opgewekt bij het verbruiken van deze plant. Omdat het steeds en in ruime mate beschikbaar is, werd het blad gebruikt in kruidenboters, in soepen en in salades. De stevige uitgegroeide wortels werden rauw geraspt of als kookgroente geserveerd en de zaden, die een overtuigende anijssmaak hebben, werden als snoepgoed gegeten of verwerkt in gebak. In kruidige likeuren en in boenwas vond je steevast roomse kervel.

Roomse kervel: Myrrhis odorata
Engels: Sweet Cicely
Frans: Cerfeuil musqué
Duits: Süßdolde
Familie: Schermbloemenfamilie, Apiaceae

#1074
Terug naar boven icoon