Pagina afgedrukt van http://www.tuinadvies.be/recepten_met_prei.htm.

Recepten met prei: prei klaarmaken in de wok

In een vorig artikel hadden we het over prei, daarbij geven we nu enkele prei recepten om zelf thuis zelf een lekkere maatltijd te maken met prei.:
Omelet met prei, aardappen en veldsla en een lekker recept voor prei in de wok met een gepocheerd eitje.

Omelet met prei, aardappelen en veldsla

recepten met prei. prei klaarmaken, prei recepten

IngrediŽnten voor deze omelet, per persoon:

  • 1 aardappel
  • 1 stengel prei
  • 1 kleine ui
  • 1 groot ei
  • 1 eetlepel magere melk
  • 1 koffielepel boter
  • 1 pakje veldsla
  • peper en zout

Bereidingswijze voor de omelet met prei, aardappelen en veldsla:

Snijd de geschilde aardappel in blokjes. Maak de prei schoon en snijd ze in reepjes (gebruik ook een deel van het loof). Snijd de ui in ringen. Laat de aardappel, de prei en de ui elk apart gedurende 5 minuten blancheren in gezouten water. Klop het ei op met de melk. Verhit de boter in een pan met een antiaanbaklaag en bak er de omelet in. Zodra de omelet begint te stollen, legt er de aardappelen en de groenten op. Laat nog even bakken en kruid met peper en zout. Spoel de veldsla, zwier ze droog, haal de blaadjes van elkaar en serveer ze met de omelet.

koken met prei. prei en eieren recepten

 

Prei in de wok met een gepocheerd eitje

IngrediŽnten voor 4 personen:

  • 100 g gedroogde ham
  • 4 eieren
  • 200 g prei
  • 100 g selder
  • 50 g sjalotten
  • 100 g appel
  • 250 g champignons
  • 4 eetlepels noten
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 koffielepel tijm
  • 1 laurierblaadje
  • peper
  • 4 eetlepels groentebouillon

prei in de wok recept met ei

Bereidingswijze

Leg de plakjes ham tussen 2 vellen stevige keukenpapier en laat 1 minuut drogen in de microgolfoven op 750 watt. Snijd het groen van de prei, de helft van de selder en de sjalot in stukken en zet ze onder water. Laat 20 minuten rustig sudderen met de tijm en de laurier. Kruid op het eind met versgemalen peper. Breng intussen water aan de kook met een flinke scheut azijn om de eieren te pocheren. Snijd de prei en de rest van selder en de paddestoelen fijn. Zorg ervoor dat je de selder kleiner snijdt dan de prei omdat selder een langere kooktijd heeft. Verhit wat arachideolie in de wok met enkele druppels sesamolie. Doe er de prei en de selder bij. Roerbak ongeveer 2 minuten. Blus met enkele lepels groentebouillon en doe er ook de paddestoelen bij. Laat even sudderen en kruid met versgemalen peper en enkele korrels zout. Schil de appel en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe die in de wok met de noten en haal de pan van het vuur. Breek de eitjes in aparte kommetjes en laat ze in het net-niet-kokende water glijden. Pocheer ongeveer 2 minuten tot het eiwit gestold is en laat uitlekken op keukenpapier. Schep de groenten op het bord en leg er een eitje op. Werk af met de gedroogde ham en snijd het eitje door.

Tips:
Gebruik hiervoor de paddenstoelen shii-take. Was paddenstoelen nooit in water. Verwijder eventuele grond met keukenpapier of een scherp mes.
Gebruik voor de noten cashewnoten.

Bron: Flandria