Tuinadvies
Webwinkel Digituin Tuinproblemen Tuinforum Plantengids Groenagenda Handelsgids Fotoalbum Video's
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische_planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin_Allerlei
Vaste_planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

Nieuwste Producten

Handschoffel gesmeed - 32 cm
Penwortelsteker gesmeed - 32 cm
Drietand plat gesmeed - 32 cm
Tuinklauw gesmeed - 28 cm
Rondschoffel gesmeed - 30 cm

Tuinadvies services

Webwinkel
Digituin
Tuinproblemen
Tuinforum
Plantengids
Groene uitstapjes
Handelsgids
Fotoalbums
Video's
Visitekaartjes
E-cards
Google+

Nieuwste planten

Helianthus maximiliani
Tulipa linifolia 'Bright Gem'
Hardenbergia violacea (Kennedia monophylla)
Primula acaulis 'Sirocco'
Weigela florida 'Minuet'
 
Tuinadvies - Kruiden - Notenwijn maken
Volg ons op: Volg Tuinadvies op Facebook Volg Tuinadvies op Twitter

Zelf notenwijn maken (porto)


De zomervakantie zit erop, de eerste herfststormen komen eraan, maar ook de milde (zonnige) herfstdagen met tuinen die uitnodigen en baden in een overvloed aan hartige en zoete vruchten en noten, we kunnen ze oogsten en er heerlijke dingen mee maken, ook voor dit receptje is  het nu het moment.  Okkernoten met de groene bolster er nog omheen als basis voor een lekkere likeur dat niet moet onderdoen voor de legendarische portwijn!  

Ingrediënten:

  • 7 à 8 okkernoten met groene bolster
     
  • 3 ½ liter rode wijn
     

  • ½ liter witte wijn
     

  •  ½ liter zuivere alcohol (94°)
     

  • 560 g  witte suiker
     

  • een goed afsluitbare emmer van 5 l

Bereidingswijze:

Pluk de okkernoten met groene bolster op het moment dat ze (juist) openbarsten,  ze mogen  nog geen spoor van bederf (rot) vertonen (liefst plukken voor er noten op de grond vallen), het beste tijdstip hiervoor is  eind augustus, begin september, afhankelijk van het type  zomer dat we kregen.

De geplukte okkernoten en bolsters goed wassen en naspoelen voor gebruik.

Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open.

Doe de okkernoten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de rode en witte wijn en ook de alcohol. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de emmer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloeistof.

Laat het geheel trekken tot eind januari, daarna de drank  zeven en filteren (zie tip) of op flessen trekken (zie tip). Na het filteren en/of op flessen trekken de likeur nog minstens 3 maand laten trekken   vooraleer deze te consumeren.

TIPS

  • Om de notenwijn te bereiden hoef je geen dure wijn te nemen. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat.
     

  • Je kan een emmer met deksel gebruiken (misschien in een frituur of  horecazaak of in een verffabriek een ongebruikte emmer vragen ). Zeer goed uitwassen zodat die vrij zijn van ongewenste geuren. Deze emmers sluiten heel goed af en kunnen meerdere keren gebruikt worden.
     

  • Om de porto te zeven gebruik je best een nylon koffiefilter die je in een filterhouder zet.  Deze nylon koffiefilter is makkelijk uitwasbaar tijdens het zeven / filteren van de porto.
     

  • Deze porto kan op flessen getrokken worden zoals wijn (de benodigdheden kan je evt. vinden in speciaalzaken die dergelijk materiaal aanbieden). Op een koele plaats kan hij daarna uitstekend bewaard worden, zelfs verscheidene jaren.
     

  • Wie het wat omslachtig vindt om de likeur op flessen  te trekken,  kan zich ook heel goed behelpen met (lege) 2 liter flessen (rode wijn - warenhuis) om de porto aan te maken.  Nadien kan in deze flessen de porto  bewaard worden, aangezien deze flessen voorzien zijn van een schroefdop en niet van een kurk !

 


Auteur: Wilfried Van Hecke



Print dit artikel     Stuur dit artikel door

Meer tuintips en teksten:

Laurier, laurus nobilis, snoeien, verpotten, bemesting, verzorging, overwinteren, ziektes, ongedierte en water geven
Laurier verzorging
kruidendieet volgen, dieet met kruiden, berkenthee, maken, dieten, afslanken, vermageren, vasten, bloed zuiveren
Kruidig dieet en kruidenthee
Kruiden, tuin, kruidentuin, geur, lekker, keuken, keukenkruiden, soorten, border, aanleggen
Kruiden: van haag tot hanging basket
kruiden en groenten uit eigen tuin, kruiden kweken, groenten kweken, zelf kruiden kweken
Kruiden en groenten uit eigen tuin
Gratis nieuwsbrief:
E-mailadres:



In de kijker:
STUNTPRIJS - Druppeldarm 15 meter
Druppeldarm 15 m

€ 9,95

Nieuwste teksten

Citroen afslankmiddel
Een mooie vaas vol tulpen
Week 11 - maart: Verse groe...
Week 10 - maart: Maartse bu...
Nieuwste tuintips van lezer

Eveneens interessant:

Plantbewateringssyteem voor PET-flessen
flessenset met theelichtjes 4 stuks
Onkruidbrander
Gasflessentrolley
Pindanoten in emmer - 5 kg

Laatste forumtopics

Pachisandra snoei
wie kent deze wintergr...
samenstelling teelaard
ander stukje
Cornus sanguinea - Rod...

Partners






© www.tuinadvies.be Over ons Adverteren Redactie Links Partners Disclaimer Sitemap Briketten kopen Bushnell trail cam
 
Pagina afgedrukt van http://www.tuinadvies.be/kruiden_porto.htm.

Zelf notenwijn maken (porto)

De zomervakantie zit erop, de eerste herfststormen komen eraan, maar ook de milde (zonnige) herfstdagen met tuinen die uitnodigen en baden in een overvloed aan hartige en zoete vruchten en noten, we kunnen ze oogsten en er heerlijke dingen mee maken, ook voor dit receptje is  het nu het moment.  Okkernoten met de groene bolster er nog omheen als basis voor een lekkere likeur dat niet moet onderdoen voor de legendarische portwijn!  

Ingrediënten:

  • 7 à 8 okkernoten met groene bolster
     
  • 3 ½ liter rode wijn
     

  • ½ liter witte wijn
     

  •  ½ liter zuivere alcohol (94°)
     

  • 560 g  witte suiker
     

  • een goed afsluitbare emmer van 5 l

Bereidingswijze:

Pluk de okkernoten met groene bolster op het moment dat ze (juist) openbarsten,  ze mogen  nog geen spoor van bederf (rot) vertonen (liefst plukken voor er noten op de grond vallen), het beste tijdstip hiervoor is  eind augustus, begin september, afhankelijk van het type  zomer dat we kregen.

De geplukte okkernoten en bolsters goed wassen en naspoelen voor gebruik.

Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open.

Doe de okkernoten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de rode en witte wijn en ook de alcohol. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de emmer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloeistof.

Laat het geheel trekken tot eind januari, daarna de drank  zeven en filteren (zie tip) of op flessen trekken (zie tip). Na het filteren en/of op flessen trekken de likeur nog minstens 3 maand laten trekken   vooraleer deze te consumeren.

TIPS

  • Om de notenwijn te bereiden hoef je geen dure wijn te nemen. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat.
     

  • Je kan een emmer met deksel gebruiken (misschien in een frituur of  horecazaak of in een verffabriek een ongebruikte emmer vragen ). Zeer goed uitwassen zodat die vrij zijn van ongewenste geuren. Deze emmers sluiten heel goed af en kunnen meerdere keren gebruikt worden.
     

  • Om de porto te zeven gebruik je best een nylon koffiefilter die je in een filterhouder zet.  Deze nylon koffiefilter is makkelijk uitwasbaar tijdens het zeven / filteren van de porto.
     

  • Deze porto kan op flessen getrokken worden zoals wijn (de benodigdheden kan je evt. vinden in speciaalzaken die dergelijk materiaal aanbieden). Op een koele plaats kan hij daarna uitstekend bewaard worden, zelfs verscheidene jaren.
     

  • Wie het wat omslachtig vindt om de likeur op flessen  te trekken,  kan zich ook heel goed behelpen met (lege) 2 liter flessen (rode wijn - warenhuis) om de porto aan te maken.  Nadien kan in deze flessen de porto  bewaard worden, aangezien deze flessen voorzien zijn van een schroefdop en niet van een kurk !