Tuinadvies
Webwinkel Digituin Tuinproblemen Tuinforum Plantengids Groenagenda Handelsgids Fotoalbum Video's
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische_planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin_Allerlei
Vaste_planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

Topproducten

Goedkope tunnelserre 18m˛
kweekkas hout 0,45 m˛
Verbrandton optimaal
Tunnelserre 6 m˛
Automatische raamopener

Tuinadvies services

Webwinkel
Digituin
Tuinproblemen
Tuinforum
Plantengids
Groene uitstapjes
Handelsgids
Fotoalbums
Video's
Visitekaartjes
E-cards
Google+

Nieuwste planten

Juniperus chinensis 'Plumosa Aurea'
Juniperus chinensis 'Prince of Wales'
Juniperus chinensis 'Blaauw'
Ilex verticillata 'Oosterwijk'
Acer palmatum 'Marjan'
 
Tuinadvies - Dieren - Eekhoorntjes in de tuin
Volg ons op: Volg Tuinadvies op Facebook Volg Tuinadvies op Twitter

Eekhoorntjes in de tuin


Met een tikje geluk zie je, als oplettende voorbijganger, dit geliefde dier langs een boomstam omhoog rennen, of in een snel tempo voorbij spurten naar een volgende schuilplaats. Dankzij de lange pluimstaart en de kleine rechtopstaande oren weet je dat het een eekhoorn was. In het Grieks betekent ‘eekhoorn’: staart die schaduw maakt. Dat hebben zij toen zeer goed opgemerkt.

 

EVEN VOORSTELLEN
Een eekhoorn, Sciurus vulgaris, is meer dan twee vertederende grote ogen en een borstelige pluimstaart. Deze pluimstaart is trouwens van levensbelang voor dit kwieke zoogdier, hij is even lang als het lichaam en heeft meer dan één functie. Hij doet, tijdens een overhaaste sprong naar beneden, dienst als valscherm, verhoogt de luchtweerstand en voorkomt dat de eekhoorn neerstort op de grond. En tijdens een spannende ontsnapping voor een marter of ander roofdier spurt de eekhoorn met zijn korte poten en scherpe nagels naar beneden langs een boomstam en daarbij gebruikt hij zijn staart als roer om tijdens zijn vlucht te kunnen sturen. Het is eveneens zijn parasol, als bescherming tegen warme zonnestralen en zijn paraplu als bescherming tegen regen. Helemaal vertederend is het beeld van een eekhoorn dat de staart gebruikt als veilige schuilplaats voor haar slapende jongen of als deken tijdens koude wintermaanden. Met een geringe lengte van 18 tot 25 centimeter en een gewicht van 250 tot 350 gram is dit knaagdier zelfs een goede zwemmer.

 


Eekhoorntje op een voederkast

De staart is een parasol, als bescherming tegen warme zonnestralen en tevens een paraplu als bescherming tegen regen

 

VOEDSEL VAN DE EEKHOORN
Op het verlanglijstje van dit vlugge zoogdier staan verschillende voedselbronnen. Ze zijn kampioenen in het vinden van noten, eikels, paddenstoelen, zaden van naaldbomen en bessen. Maar ook vogeleieren en zelfs nestjongen worden opgegeten. De herfst is het seizoen om voedsel te verzamelen en te verbergen, maar ook tijdens de winter gaat de eekhoorn voortdurend op zoek naar lekkernijen. Vanaf een afstand van dertig centimeter ruiken ze een hazelnoot in de grond of een rijpe bes. Ze hollen hun neus achterna en vinden zo schuilplaatsen van zichzelf of van andere eekhoorns terug. Ze houden een harde hazelnoot stevig vast met hun voorpoten en bovenste snijtanden en dan breken ze met hun onderste snijtanden de noot open. Met de knobbelkiezen wordt alles goed vermaald.

 
Filmpje van eekhoorntje aan het eten uit een voederbak.

SOORTEN EEKHOORNTJES 
Onze inheemse soort is de rode eekhoorn, met een variërende pelskleur, van grijs tot bruin en zelfs zwart. In onze streken komen er sinds enkele jaren ook Siberische grondeekhoorns en Chinese boomeekhoorns voor, allen exotische soorten die door mensen ingevoerd en gehouden worden maar een bedreiging vormen voor de rode eekhoorn. In West-Vlaanderen en Noord-Limburg (B) op de grens met Nederland ontdekte men ook een groep Pallas eekhoorns. Zij knabbelen aan kabels of beschadigen bomen en dienen gevangen te worden omdat ze de inheemse soorten dreigen te verdrijven.

HOOG EN DROOG
Hoog in een boom, bij voorkeur een naaldboom, bouwt de eekhoorn een nest van takken, bladeren en mos met een in- en uitgang. Van januari tot augustus paren geslachtsrijpe eekhoorns. Na een dracht van ongeveer 38 dagen zetten ze gemiddeld 3 jongen op de wereld die zich gedurende hun eerste acht tot tien levensweken voeden met moedermelk.

WINTERRUST
Tijdens de wintermaanden doen eekhoorns het wat rustiger aan, ze houden geen winterslaap maar brengen wel veel tijd door in één van hun nesten, schuilend voor het gure winterweer. ‘s Morgens komen ze even naar buiten om op zoek te gaan naar voedsel. De rest van het jaar zijn ze zeer actief, met piekmomenten net na zonsopgang en zonsondergang.


Eekhoorn in een nestkast

IN DE TUIN 
Eekhoorns vinden vaak de weg naar tuinen in de buurt van bossen. Als er in de tuin ook vruchtdragende hazelaars, beuken of tamme kastanjes staan vergroot dit de kans aanzienlijk. Een eekhoorn is schuw maar eveneens zeer nieuwsgierig en durft ook echt op zoek te gaan naar eten zelfs op vogelvoederplaatsen in de tuin. Geef ze echter nooit etensresten of koekjes. Een foto maken van deze beschermde dieren is een echte uitdaging maar probeer ze vooral niet te vangen want de eekhoorns horen echt thuis in de vrije natuur.

Overzicht van producten ivm eekhoorntjes in onze webwinkel: Klik hier


Print dit artikel     Stuur dit artikel door

Meer tuintips en teksten:

kippen, eieren, pasen
Kippen: ABC van het ei
druivenbladgalmijt, ongedierte, druiven, bladeren, druif, ziek, druivelaar, druivenrank, druivelaars, ziekte, ziektes, ongedierte, sterfte, bestrijding, bestrijden, doden
Druivenbladgalmijt
Vriend van de vos, kippen beschermen tegen vossen, vossen weren uit de tuin, ganzen, eenden en vossen
Vriend van de vos
Waterleliekevers, aangevreten waterleliebladeren, larven waterlelie, leliekevertjes
Waterleliekevers
Gratis nieuwsbrief:
E-mailadres:



In de kijker:
STUNTPRIJS - Kachel en ventilator in 1 toestel
Kachel en ventilator combi

€ 228,00

Nieuwste teksten

Ecomaand meststof
Week 10 - maart: Maartse bu...
Broeibakken beschermen uw p...
Week 09 - februari: Hydrang...
Trends voor de tuin voor 20

Eveneens interessant:

Voederhuis voor eekhoorns - cederhout
Nestkast voor eekhoorns - cederhout
Voederhuis voor eekhoorns
Eekhoorn voer 200 g
Pindakaashouder kleine vogels

Laatste forumtopics

Vlinderplant
wanneer best compost t...
hop de boom in leiden
tomatenrassen
Aloe humilis

Partners






© www.tuinadvies.be Over ons Adverteren Redactie Links Partners Disclaimer Sitemap Briketten kopen Bushnell trail cam
 
Pagina afgedrukt van http://www.tuinadvies.be/eekhoorntjes_voederen_eekhoorns.htm.

Eekhoorntjes in de tuin

Met een tikje geluk zie je, als oplettende voorbijganger, dit geliefde dier langs een boomstam omhoog rennen, of in een snel tempo voorbij spurten naar een volgende schuilplaats. Dankzij de lange pluimstaart en de kleine rechtopstaande oren weet je dat het een eekhoorn was. In het Grieks betekent ‘eekhoorn’: staart die schaduw maakt. Dat hebben zij toen zeer goed opgemerkt.

 

EVEN VOORSTELLEN
Een eekhoorn, Sciurus vulgaris, is meer dan twee vertederende grote ogen en een borstelige pluimstaart. Deze pluimstaart is trouwens van levensbelang voor dit kwieke zoogdier, hij is even lang als het lichaam en heeft meer dan één functie. Hij doet, tijdens een overhaaste sprong naar beneden, dienst als valscherm, verhoogt de luchtweerstand en voorkomt dat de eekhoorn neerstort op de grond. En tijdens een spannende ontsnapping voor een marter of ander roofdier spurt de eekhoorn met zijn korte poten en scherpe nagels naar beneden langs een boomstam en daarbij gebruikt hij zijn staart als roer om tijdens zijn vlucht te kunnen sturen. Het is eveneens zijn parasol, als bescherming tegen warme zonnestralen en zijn paraplu als bescherming tegen regen. Helemaal vertederend is het beeld van een eekhoorn dat de staart gebruikt als veilige schuilplaats voor haar slapende jongen of als deken tijdens koude wintermaanden. Met een geringe lengte van 18 tot 25 centimeter en een gewicht van 250 tot 350 gram is dit knaagdier zelfs een goede zwemmer.

 


Eekhoorntje op een voederkast

De staart is een parasol, als bescherming tegen warme zonnestralen en tevens een paraplu als bescherming tegen regen

 

VOEDSEL VAN DE EEKHOORN
Op het verlanglijstje van dit vlugge zoogdier staan verschillende voedselbronnen. Ze zijn kampioenen in het vinden van noten, eikels, paddenstoelen, zaden van naaldbomen en bessen. Maar ook vogeleieren en zelfs nestjongen worden opgegeten. De herfst is het seizoen om voedsel te verzamelen en te verbergen, maar ook tijdens de winter gaat de eekhoorn voortdurend op zoek naar lekkernijen. Vanaf een afstand van dertig centimeter ruiken ze een hazelnoot in de grond of een rijpe bes. Ze hollen hun neus achterna en vinden zo schuilplaatsen van zichzelf of van andere eekhoorns terug. Ze houden een harde hazelnoot stevig vast met hun voorpoten en bovenste snijtanden en dan breken ze met hun onderste snijtanden de noot open. Met de knobbelkiezen wordt alles goed vermaald.

 
Filmpje van eekhoorntje aan het eten uit een voederbak.

SOORTEN EEKHOORNTJES 
Onze inheemse soort is de rode eekhoorn, met een variërende pelskleur, van grijs tot bruin en zelfs zwart. In onze streken komen er sinds enkele jaren ook Siberische grondeekhoorns en Chinese boomeekhoorns voor, allen exotische soorten die door mensen ingevoerd en gehouden worden maar een bedreiging vormen voor de rode eekhoorn. In West-Vlaanderen en Noord-Limburg (B) op de grens met Nederland ontdekte men ook een groep Pallas eekhoorns. Zij knabbelen aan kabels of beschadigen bomen en dienen gevangen te worden omdat ze de inheemse soorten dreigen te verdrijven.

HOOG EN DROOG
Hoog in een boom, bij voorkeur een naaldboom, bouwt de eekhoorn een nest van takken, bladeren en mos met een in- en uitgang. Van januari tot augustus paren geslachtsrijpe eekhoorns. Na een dracht van ongeveer 38 dagen zetten ze gemiddeld 3 jongen op de wereld die zich gedurende hun eerste acht tot tien levensweken voeden met moedermelk.

WINTERRUST
Tijdens de wintermaanden doen eekhoorns het wat rustiger aan, ze houden geen winterslaap maar brengen wel veel tijd door in één van hun nesten, schuilend voor het gure winterweer. ‘s Morgens komen ze even naar buiten om op zoek te gaan naar voedsel. De rest van het jaar zijn ze zeer actief, met piekmomenten net na zonsopgang en zonsondergang.


Eekhoorn in een nestkast

IN DE TUIN 
Eekhoorns vinden vaak de weg naar tuinen in de buurt van bossen. Als er in de tuin ook vruchtdragende hazelaars, beuken of tamme kastanjes staan vergroot dit de kans aanzienlijk. Een eekhoorn is schuw maar eveneens zeer nieuwsgierig en durft ook echt op zoek te gaan naar eten zelfs op vogelvoederplaatsen in de tuin. Geef ze echter nooit etensresten of koekjes. Een foto maken van deze beschermde dieren is een echte uitdaging maar probeer ze vooral niet te vangen want de eekhoorns horen echt thuis in de vrije natuur.

Overzicht van producten ivm eekhoorntjes in onze webwinkel: Klik hier