Tuinadvies
Webwinkel Digituin Tuinproblemen Tuinforum Plantengids Groenagenda Handelsgids Fotoalbum Video's
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische_planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin_Allerlei
Vaste_planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

Topproducten

ACTIE superslakkenval
Kniebank
3 in 1: gazonmest + onkruid- EN mosbestrijding
Gazonboord
Tunnelserre

Tuinadvies services

Webwinkel
Digituin
Tuinproblemen
Tuinforum
Plantengids
Groene uitstapjes
Handelsgids
Fotoalbums
Video's
Visitekaartjes
E-cards
Google+

Nieuwste planten

Rosa 'Dortmund'
Hosta 'Loyalist'
Clematis 'Lasurstern ('Etoile d'Azur')
Clematis rehderiana
Magnolia Soulangeana
 
Tuinadvies - Recepten - Aspergegerechten
Volg ons op: Volg Tuinadvies op Facebook Volg Tuinadvies op Twitter

Asperges in de keuken kun je zowel koken, stomen, bakken, wokken en frituren


In de keuken

Asperges kan je zowel koken, stomen, bakken, wokken en frituren.

Schil witte asperges eerst met een dunschiller en zorg ervoor dat je 3 cm van de kopjes af blijft. Breek of snijd het harde uiteinde af. Leg de asperges in een ruime pan met gezouten water. Breng het water aan de kook. Laat ze 4 minuten koken. Neem de pan van het vuur en laat ze, met het deksel op de pan, nog zoín 15 tot 20 minuten garen. Als je met een vork door het midden van de asperge kan prikken, dan zijn ze gaar.

Als je ze wil bakken moeten ze maar een vijftal minuten koken. Laat ze dan afkoelen, snijd ze in stukken en bak of grill ze met wat olie of boter. In de wok gaat het sneller. Daarvoor moet je de asperges schillen en in stukken van 2 tot 3 cm snijden. Koken is niet nodig. Wok ze in de hete olie tot ze knapperig gaar zijn.

Asperges kan je ook frituren. Daarvoor moet je ze een vijftal minuten koken en vervolgens in een beslag dompelen en vervolgens frituren op 180įC in hete olie. Het resulteert in sappige en knapperige asperges in een krokant deegjasje.

In deze recepten bereiden we asperges telkens anders.
Elk recept is verrassend en vraagt geen ingewikkelde bereidingen.

Italiaanse barbecuesalade met witte en groene asperges

IngrediŽnten: 8 witte Flandria-asperges, 8 groene Flandria-asperges, sla naar keuze (lollo bionda Flandria, lollo rossa Flandria ...), 5 gedroogde tomaten, enkele takjes basilicum, 1 theelepel korianderzaadjes, 2 eetlepels pijnappelpitten, 4 sneetjes brood, 1 geperst teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie.
Voor de vinaigrette: 1 theelepel mosterd, 2 eetlepels ciderazijn, 6 eetlepels room, 30 g versgemalen Parmezaanse kaas, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 4 eetlepels van het kookvocht van de asperges.

Bereiding:

  • Haal de blaadjes van de verschillende slasoorten uit elkaar.
    Snij indien nodig de wortelkluit weg. Spoel ze in ijskoud water en sla ze droog. Meng de slasoorten onder elkaar.
  • Schil de witte en groene asperges. Laat ze 20 minuten koken en daarna goed uitlekken en afkoelen. Snij de punten van de asperges en hou ze opzij. Versnijd de stengels in stukjes.
  • Snij de gedroogde tomaten in stukjes. Snij de basilicum fijn. Kneus de korianderzaadjes met een vijzel of een keukenhamertje. Bak de pijnappelpitten droog in een roosterpan tot ze goudbruin zijn. Wrijf de sneetjes brood in met de geperste knoflook, bak ze knapperig in de olijfolie en snij in stukjes.
  • Doe de gemengde slasoorten met de stukjes asperge en gedroogde tomaat, de basilicum, koriander en pijnappelpitten in een decoratieve slakom. Meng goed.
  • Garneer de salade met de aspergepunten, enkele opzij gehouden slablaadjes, een takje basilicum, een gedroogde tomaatje en de broodcroŻtons.
  • Meng alle ingrediŽnten van de vinaigrette tot een glad mengsel er serveer ze apart bij de salade.

Frittata van asperges
Voor 2 personen

IngrediŽnten: 4 eieren, lichtjes opgeklopt, 45 cl melk, 2 eetlepels fijngehakte bieslook, 8 Flandria-asperges, 8 sneetjes gedroogde ham, 100 g parmezaan, geraspt, 4 sneetjes volkorenbrood of speltbrood, de korst verwijderd

  • Boter een middelgrote ovenschotel (voor 2 personen) in met olie.
  • Meng de eieren, melk en bieslook in een kom. Kruid met peper en zout.
  • Snijd de asperges in de lengte middendoor. Leg 8 doormidden gesneden asperges op de bodem van de ovenschotel. Leg er 4 sneetjes ham op, de helft van de kaas en 2 sneetjes brood. Giet er de helft van het ei/melkmengsel over. Leg er de resterende 8 doormidden gesneden asperges en 4 sneetjes ham op. Giet er de rest van het ei/melkmengsel over. En strooi er de resterende kaas over. Laat een half uurtje rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180įC. Schuif de schotel in de hete oven en laat 25 tot 30 minuten bakken.

Tip: Voor een eenpersoonsmaaltijd mag de hoeveelheid ingrediŽnten met de helft worden verminderd.

Groene asperges met sla, tomaat en gerookte zalm

IngrediŽnten: 12 groene Flandria-asperges, 4 witte Flandria-asperges (enkel de punten), sla naar keuze (Flandria-veldsla, Flandria-eikenbladsla ...), 1/2 Flandria-courgette, 1 Flandria-wortel, 1/2 Flandria-komkommer, 5 Flandria-tomaten, 1/2 gele Flandria-paprika, 1/2 groene Flandria-paprika, 8 roosjes van een Flandria-bloemkool, 8 roosjes van Flandria-broccoli, wat luzernescheutjes, 8 plakken gerookte zalm.
Voor de saus: 8 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel rode port, 2 eetlepels ketchup, 1 koffielepel witte azijn, peper en zout.

Bereiding:

  • Haal de blaadjes van de verschillende slasoorten uit elkaar. Snij indien nodig de wortelkluit weg. Spoel ze in ijskoud water en sla ze droog.
  • Schil de groene asperges met een dunschiller. Snij de halve courgette in vieren, verwijder de zaadjes, snij de courgettes verder in schuine reepjes. Snij de geschraapte wortel en het stuk komkommer met een dunschiller in flinterdunne brede repen. Pel de 5 tomaten. Hol 4 tomaten zorgvuldig uit, snij de resterende tomaat in partjes. Snij de twee halve paprikaís in dunne schijfjes.
  • Pocheer de groene asperges gedurende 15 minuten, de broccoli en bloemkool 8 minuten, de courgette en wortel 4 minuten.
    Laat alles afkoelen.
  • Meng alle ingrediŽnten van de saus.
  • Leg 4 keer de slablaadjes op elkaar en rol ze op. Steek deze boeketjes in de uitgeholde tomaten. Stop er ook nog een aspergepunt bij en versier met de luzernescheutjes.
  • Leg op elk bord een gevulde tomaat en schik de repen komkommer en wortel tegen de tomaat aan. Rondom de tomaat legt u royale porties veldsla, partjes tomaat, reepjes courgette, schijfjes paprika,
    roosjes bloemkool en broccoli, en groene asperges.
  • Vlij twee plakken gerookte zalm over de asperges. Zorg dat de punten nog uitsteken. Schep een lepel cocktailsaus over het bord.

IJskoud soepje van asperges
Lekker hapje voor 4 personen

IngrediŽnten: 1 bussel Flandria-asperges, Ĺ liter gevogeltebouillon, 20 cl room, 2 eetlepels olijfolie, 4 ijsblokjes, 8 sneetjes gerookt spek, 15 cl room

  • Schil de asperges. Leg ze in ruim gezouten water en breng dat aan de kook. Laat ze 10 minuten koken. Laat ze uitlekken en volledig afkoelen.
  • Snijd de asperges in stukken en leg ze in de mixerkom samen met de gevogeltebouillon, 20 cl room, de olie en de ijsblokjes. Kruid met zout en versgemalen peper. Mix alle ingrediŽnten. Giet de soep door een fijne zeef en bewaar ze in de koelkast.
  • Bak de sneetjes spek aan beide kanten in een aanbakvrije pan zonder olie tot ze knapperig zijn. Houd een sneetje over voor de versiering.
  • Leg de sneetjes spek in een pan samen met de resterende room en breng aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat 15 minuten trekken. Giet de room door een zeef. Laat ze eveneens goed afkoelen.
  • Klop de room op. Verdeel de soep over vier ijskoude kommetjes of glaasjes. Lepel er de opgeklopte room over en versier met een stukje spek.  

Weetjes over asperges:

  • Het aspergeseizoen begint in maart. Vanaf half april tot 24 juni zijn deze vollegrondsgroenten beschikbaar. Het feest van Sint-Jan is het officiŽle einde van het seizoen. Door nieuwe methoden zijn er
    opnieuw asperges verkrijgbaar tijdens de feestdagen.

  • Bron: Flandria

    Flandria-asperges hebben gave stengels en een goed gesloten kop. Verbruik ze wel zo snel mogelijk na de aankoop. Wilt u ze toch een dag of 2 bewaren, wikkel ze dan in een vochtige doek en leg ze in het groentevak van de koelkast.

  • Schil asperges met een dunschiller. Begin dun aan de kop en eindig dikker naar beneden. Breek het harde uiteinde af en leg de asperges onmiddellijk in koud water.
  • De kooktijd van asperges hangt af van de dikte en de kwaliteit. Als de onderkant van de asperges zacht is, dan zijn de asperges gaar. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in
    een vergiet.
  • Onder het Flandria-label zitten zowel de typisch witte soort asperges als de meer exotisch ogende groene asperges.
  • Asperges zijn rijk aan vitamine C, fosfor en ijzer.
Print dit artikel     Stuur dit artikel door

Meer tuintips en teksten:

honing en kaneel, honing tegen ziekten, genezende werking van honing, kaneel met honing, pasta van honing, verkoudheden en honing
Honing en kaneel: een toverdrank?
aardappel recepten, aardappelen klaarmaken, aardappel ovenschotel, aardappelpartjes
Aardappel recepten
een klein voorgerecht met eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood bereiden
recepten met rabarber, desserts met rabarber, rabarber klaarmaken, rabarbersorbet maken
Desserts met rabarber
In de kijker:
PRIJSVERLAGING : Erwten en bonen klimgaas 1,7 x 4 m
PRIJSPROMO
Erwten- en bonen gaas

€ 1,95

Nieuwste teksten

Kale plekken herstellen
Foto's van week 17
Tuintips eind april
Groenbemesters
Alternatieve paasboom

Eveneens interessant:

Kookboekstandaard
Kookboekstandaard gietijzer
Tomatenclips bio
Witvast 5 kg
Witte rozenboog

Laatste forumtopics

Hanggeranium
giftige planten
Stoppen van broeden bi...
frangipani
onbekende in mijn bord

Partners






© www.tuinadvies.be Over ons Adverteren Redactie Links Partners Disclaimer Sitemap Briketten kopen Bushnell trail cam
 
Schrijf in
ontvang wekelijks de GRATIS nieuwsbrief van Tuinadvies sluiten
Tips voor de tuin Bloemschiktips & lekkere recepten Acties & kortingen