menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

Welke vijg voor jouw tuin

Vijgen houden, klinkt als iets voor gevorderden, of voor mediterrane landen, maar een vijgenboom groeit bijzonder gemakkelijk bij ons en levert ook emmers rijpe vijgen op. Als je de goede soort kiest, tenminste.

Een vijgenboom is een bijzonder decoratieve sierboom die in elke zonnige tuin past, als de grond er maar niet te nat en niet te zwaar is, en hij uit de noordoostenwind staat. Een jonge boom moet je bij strenge winter wat afdekken, maar eens hij een paar jaar in vollegrond groeit, heb je er geen omkijken meer naar. Meer nog, voor je er erg in hebt, is het een fameuze klepper van 4 meter hoog en breed geworden. Je kunt hem gelukkig makkelijk snoeien, en hem zelfs als leiboom tegen een muur houden; een vijgenboom kan dus ook in een kleine tuin.

welke soort vijg kiezen voor de tuin

Brown Turkey: topper

De bekendste voor ons koel klimaat is Brown Turkey, een bijzonder winterharde boom met massa’s donkerpaarse vruchten vanaf augustus, afhankelijk van het weer. Rouge de Bordeaux is een echte smaakbom met donkerpaarse, bijna zwarte vijgen met rood, sappig, zoet vruchtvlees.

De bladeren zijn duidelijk minder gelobd dan een doorsnee vijg. Arboretum Kalmthout noemt Del Portogallo als hun favoriet; die zou al in juli rijp zijn. De vijgen blijven groen, met een roodbruin blosje, maar kunnen tot wel 100 g wegen; dat is makkelijk 2 keer zo zwaar als de bekende Brown Turkey! Door de band zijn gele en groene vijgen sappiger, de rode, ‘zwarte’ of blauwe zoeter. Laat je in geen geval verleiden om een vijgenboompje van je zuidelijke vakantie mee te brengen. De kans dat hij hier ooit rijpe vruchten draagt, is bijzonder klein.


Groen, wit of gestreept?

In Engeland, waar het klimaat deels vergelijkbaar is met het onze, hebben ze zo hun eigen favorieten. Botanicus James Wong zweert bij Brunswick, een heel winterharde vijg met geelgroene vruchten met lichtrood, superzoet vruchtvlees. Een andere populaire vijg voor ons klimaat is White Marseilles (syn. White Genoa). Ze produceert de beste ‘witte’ (eerder lichtgroene) vijgen, met zoet en sappig vruchtvlees. Deze cultivar wordt al sinds de 16de eeuw in Engeland gekweekt. ficus nPanachée is een grappige geelgroen gestreepte vijg, met rood vruchtvlees met een aardbeitoets. Helaas doet ze het alleen goed op een heel beschutte, warme plek. Weinig bekend, maar een erg lekkere en bijzonder productieve vijg is Leon De Vos, een lokaal ras van boomkwekerij De Bock in Oudenaarde, genaamd naar de oude vijgenboom van nonkel Leon. De vruchten zijn purperrood, en bijzonder zoet.

Houd hem in toom!

Soms worden wel eens vijgen aangeprezen die twee keer vruchten zouden dragen, zoals

Madeleine des Deux Saisons. Dat klink heel aanlokkelijk maar weet dat deze soorten bij ons, in de tuin, maar één keer rijpe vruchten opleveren. De tweede dracht krijgt gewoon niet de tijd om te rijpen, tenzij je de boom in de serre zet. In elk geval geldt voor alle vijgen bij ons: plant ze op een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten. Het belemmert bovendien dat de boom, die al makkelijk 4 meter hoog en breed kan worden, je hele tuin inpalmt. Geef een vijgenboom ook geen mest, anders krijg je vooral veel blad. Plant een jonge vijg in de lente, dan heeft hij ruim de tijd om zich te nestelen, voor de winter. Jonge planten dek je bij strenge vorst af maar zelfs wanneer de twijgen afvriezen is de kans heel groot dat je boom terug uitloopt aan de voet. Voor alle vijgen geldt: hoe warmer en zonniger de plek, hoe meer en zoetere vruchten.

#5199Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon