menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

Waarop letten bij de aanleg van de tuin


Waarop letten bij de aanleg van de tuin

Leg, zeker in het begin van de tuincarrière, de lat vooral niet te hoog. Vaste planten, die zich in de winter terugtrekken onder de grond, geven al weer iets meer werk dan struiken en bomen maar ook daarin kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Als de verwondering en nieuwsgierigheid groot genoeg is, komt die verdieping vanzelf.

creativiteit & inspiratie
creativiteit & inspiratie

Boeketje uit eigen tuin
Boeketje uit eigen tuin

Bron van creativiteit

Begin, kijk en geniet. Een tuin is aan verandering onderhevig en altijd in ontwikkeling. Dat is een boeiend proces en onderdeel van de charme die tuinieren heet. Daarin ligt de uitdaging. Een perfecte tuin bestaat gelukkig niet en niks is voor de eeuwigheid. De natuur geeft steeds weer nieuwe mogelijkheden, de tuin is een oneindige bron van creativiteit. In een boeiende en bloeiende tuin zoemt het van de dynamiek en leermomenten. Kijk naar het geheel, verheug je over je successen, zie de onweerstaanbare schoonheid en vitaliteit van de natuur en lach vooral om je ‘fouten’ en blunders.

Rondstruinen & inspiratie opdoen

Als het enigszins kan is het wel handig om vooraf aan een bezoek aan tuincentrum of gespecialiseerde kweker te bedenken of uit te vogelen wat je zoekt. Dat maakt het kiezen makkelijker en voorkomt teleurstelling achteraf. Het helpt ook om niet te verdwalen in het immense aanbod. Voorbereiding is het halve werk. Maar gewoon rondstruinen en inspiratie opdoen is ook een manier om je tuingevoel en -smaak te ontwikkelen. 

Eén ding tegelijk

Slechts één uurtje werken in de tuin maakt al veel verschil. Enkel een pad van onkruid ontdoen kan zeer effectief, behaaglijk en rustgevend zijn. Als je tenminste niet onderwijl nog tien andere klussen oppakt. Focus is in alles het sleutelwoord en zeker in de tuin. Dan hou je het leuk en overzichtelijk en blijf jij de regisseur.

Gezellig roodborstje

De kans is groot dat je tijdens een van de tuinkarweitjes spontaan gezelschap krijgt van een roodborstje. Die zoekt z’n toevlucht vaak in tuinen en houdt wel van een beetje gezelligheid. Bovendien waagt deze zangvogel zich dicht bij huizen en mensen. Met een beetje geluk hoor je hem of haar een deuntje zingen. Het ervaren van tuingenoegens zit in de kleine momenten.

Natuur in je achtertuin

Het is zinvol om te weten dat je tuin onmiddellijk meer leven aantrekt door middel van voldoende beschutting, bloemen en water (dat kan een vijver zijn maar een gevulde waterschaal volstaat ook). Plant je daarbij ook nog een boom en/of struik, dan wordt het helemaal feest. Op die manier haal je de natuur een beetje dichterbij waardoor het aangename besef ontstaat dat we deel uitmaken van een groter geheel.  Als er meer aandacht en ruimte is voor ‘leven’ en verscheidenheid dan heb je meteen een natuurlijke tuin. Ofwel een buitenruimte waar je enorm van kunt genieten zonder dat je daar nou al te veel voor hoeft te doen.


Beestjes en mosjes horen erbij

Alles in de tuin heeft een reden. Elke plant lokt z’n eigen insect. Zo trekken Salvia’s vanwege de vorm van de bloem uitsluitend hommels met een lange tong. Die samenhang tussen planten en dieren is onderdeel van de natuur dus maak je vooral niet druk om beestjes, onkruid en mos. Het hoort in een levende tuin waar mensen, dieren, insecten en planten graag vertoeven. Het zo begeerde in ‘contact met de natuur zijn’ kun je dus prima in je eigen tuin ervaren. Zeker als je daar open voor staat en niet gaat bestrijden. Alle dieren in de tuin, dus ook slakken en luizen, oorwurmen en pissebedden, zijn van net zoveel waarde als bloemen en planten.

Terug naar boven icoon