Geprint van http://www.tuinadvies.be/artikels/tuinkers_zaaien_en_kweken.htm

> De eettuin (666) > De groententuin (423) > Overige groenten (17) > Tuinkers kweken in kweekschaal met gaas + recepten

Toon alles uit: "Overige groenten"

Tuinkers kweken in kweekschaal met gaas + recepten

Tuinkers kennen we ook onder de benaming cresson, bitterkers en sterkers en wordt soms als eens verward met waterkers.

We kennen het jonge plantje als versiering op allerlei gerechten als garnering waar het voor de scherpe mosterdachtige smaak zorgt. Daarenboven is het een gezonde, calorie-arme, eiwitrijke groente die daarenboven eveneens rijk is aan antioxidantia, vitamine A, C, E en mineralen. Reeds in de tijd van de farao's werd tuinkers gekweekt om haar geneeskrachtige eigenschappen (spijsvertering, bloedvaten,...)

Tuinkers kunnen we gemakkelijk het gehele jaar door zelf binnenshuis kweken. De zaden kiemen snel en de kiemplantjes zijn al na amper een week oogstbaar.

Hou je zelf ook van verse groenten met een hoge dosis aan vitamines? Dan kun je deze kiemgroente gemakkelijk zelf kweken in een kweekschaal op de vensterbank. Je hoeft dan ook niet meer te winkelen om dagelijks superverse tuinkers te oogsten vrij van sproeistoffen.

Kweken van tuinkers in een kweekschaal op gaas:

Week 1 theelepel met zaden van tuinkers gedurende circa 10 minuten.
Verdeel vervolgens de geweekte zaden gelijkmatig op het gaas. Zet het gaas met schaal in de warmte (ca. 18°C) en in het licht (vensterbank). Een plek in de halfschaduw kan ook. Laat alle kiemplantjes evenveel genieten van het licht, dus dagelijks het schoteltje draaien.
Tweemaal per dag goed nat sproeien met een plantenspuit om uitdrogen te voorkomen. Na enkele dagen komen reeds worteltjes door het gaas tevoorschijn welke u dagelijks twee maal langs onder kunt schoon spoelen. Dit kan door het gaas op te tillen en de onderzijde onder een kraan met handwarm water te houden.

Oogsten van de tuinkers.
Het oogsten kan beginnen zodra de eerste blaadjes aanwezig zijn. Dit doe je best met een scherp mesje of een schaar. Tuinkers ontkiemt na een dag en wordt 7 tot 14 dagen na het zaaien gegeten. De steeltjes zijn dan zo'n 3 tot 8 cm lang. Hou er rekening mee dat hoe jonger je tuinkers oogst, hoe zachter de smaak zal zijn.
Je kunt het ook nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Tuinkers verliest zijn smaak als de plant gedroogd wordt en kan daarom alleen vers worden gegeten.


Tuinkers kweekschaal set

Tuinkers wordt voornamelijk rauw gebruikt in salades, sandwiches en voor koude hapjes. In Engeland wordt het voornamelijk gebruikt op broodjes en gekookte eieren, mayonaise en zout. De zaailingen kunnen gebruikt worden voor een grote verscheidenheid aan groenten.

Tuinkers op boterham met kwark
Smeer een boterham met kwark en strooi er wat verse tuinkers over. Breng op smaak met een snufje zout en peper.

Tuinkers dipsaus
Voor een tuinkers-dip voor rauwe groenten roer 200 gram kwark en 50 gram room in een kom.
Voeg kleine blokjes gesneden ui en gehakte tuinkers toe en alles op smaak brengen met een snufje zout en peper. Gaat goed samen met aardappelen.

Tuinkerssoep
Voor twee porties met een heerlijke tuinkersensoep, snijdt u eerst de helft van een ui in stukjes. Bak deze hierna met de tuinkers in een beetje boter. Glazeren met 2 cl droge witte wijn en een halve liter bouillon. Laat het gedurende 15 minuten koken. Bind de soep met een roux (roux is een mengsel van 50 gram roomboter met 50 gram bloem per liter bouillon). Voeg 50 gram crème fraîche toe en pureer alles. Breng de soep eventueel op smaak met een snufje zout, peper en citroensap. Garneer met wat verse tuinkers en enkele croutons.

Smakelijk.


#2915

Andere artikels