Geprint van http://www.tuinadvies.be/artikels/recepten_witte_kool.htm

> De eettuin (663) > De groententuin (422) > Recepten met groenten (150) > Enkele recepten en suggesties bij het bereiden van de witte kool

Toon alles uit: "Recepten met groenten"

Enkele recepten en suggesties bij het bereiden van de witte kool

Recepten met witte kool
Recepten met witte kool

 

Winterse witte kool

Een witte kool (ziet eigenlijk groen!) is soms zo'n kanjer van een groente dat je ze liever links laat liggen. Maar er is zoveel mee te variëren dat je ze beter wel meeneemt.

Enkele witte koolsuggesties:

Als je de witte kool niet helemaal zult gebruiken, snij je er alleen de buitenste bladeren af en kan je de rest van de kool bewaren voor de volgende witte koolsessie.
 

  • Slaatje: Schaaf of snijd witte koolbladeren fijn. Meng ze met stukjes appel en rozijntjes. Marineer een uur of langer in een vinaigrette van azijn, olie, vloeibare honing en een beetje zout.
     
  • Soep: Snipper witte koolbladeren en een ajuin fijn. Kook ze bijna gaar in een bodempje water. Let op: ze kan vlug verbranden. Voeg er een pak gepureerde tomaten bij. Verdun met een beetje water. Laat goed doorkoken. Proef en voeg naar wens wat zout en peper toe.
     
  • Stoofpotje: Blokjes rundstoofvlees dichtschroeien in olie of boter. Bestrooien met peper en zout. Een kwart witte kool, een ajuin en een wortel in grove stukken snijden. Bij het rundvlees voegen. Een flinke eetlepel tahin of pindakaas mengen met water. Aan de stoofpot toevoegen en zoveel water tot alles bijna onderstaat. Laat minstens een uur stoven tot het vlees heerlijk mals is of gebruik de snelkoker. 
     
  • Stamppot: Schil en kook aardappelen. Snij witte koolbladeren fijn. Kook ze gaar. Pureer de aardappelen. Meng er de witte kool onder. Voeg er voor de smaak wat muskaatnoot, peper en eventueel zout aan toe. Goed roeren, proeven en opdienen met worst.
     
  • Gebakken witte kool: bak stukken of snippers witte kool in olie of boter. Kruid ze met cayennepeper en een beetje zout. Dien op met spiegeleieren, vlees of vis.
     
  • Pakketjes: Haal grote bladeren van de witte kool. Snij er de dikke nerf uit. Leg de bladeren enkele minuten in kokend water. Spoel ze af onder koud stromend water. Leg ze op het werkblad. Leg er een hoopje varkensgehakt op. Vouw het blad toe en steek er een prikker in. Leg de pakketjes in een ingeboterde vuurvaste schaal en zet ze ongeveer 40 minuten in een warme oven.
     
  • Witte kool met kummel: Kook fijngesneden witte kool in licht gezouten water. Giet het kookvocht af en strooi wat kummelzaadjes over de witte kool. Je kunt ze eventueel voor het opdienen kort stoven in een klontje boter.

#470

Andere artikels