Geprint van http://www.tuinadvies.be/artikels/pepers_piments_.htm

> De eettuin (681) > De groententuin (431) > Vruchtgroenten (60) > Pepers en piments in verschillende kleuren, vormen en smaken

Toon alles uit: "Vruchtgroenten"

Pepers en piments in verschillende kleuren, vormen en smaken

Pepers

Latijnse naam: Capsicum anuum
Familie: Nachtschadigen
Definitie: Pepers of ook wel piments genoemd worden als eenjarige planten geteeld.

Dat de peper een warmteminnende groente is, wordt voor vele groenteliefhebbers al heel vlug duidelijk wanneer men beslist pepers te gaan telen. Bij een temperatuur van 30 tot 35 °C heeft deze groente geen enkel probleem, sterker nog, de plant voelt zich optimaal!

 

De peper even dichtbij bekeken:
Men gaat twee types gaan onderscheiden, namelijk de zoete en hete peper alhoewel deze tot dezelfde groepen behoren net als alle andere.

Diversiteit:
Dat er tomaten in alle kleuren, geuren en vormen zijn, dat is ondertussen al bekend, maar dat pepers ook de meest bizarre kleuren en vormen kunnen hebben, dat is voor vele hobbytuinders nieuw. Er zijn heel wat soorten bekend bij pepers, soorten die zowel eenjarig als meerjarig te telen zijn. Door de verschillende kleuren zorgen de pepers die worden geteeld in potten, een heel mooie sierwaarde op terras of balkon. Dat is uiteraard perfect voor mensen die niet over veel teeltruimte beschikken. Dit zijn dan meestal vroege soorten die goed buiten gedijen en dus vlug oogstbaar zijn.

Standplaats
Een peper is een hete groente, voor zover is bekend, maar het is ook van groot belang dat deze groente ook een goede standplaats krijgt. Plant dan ook bij voorkeur een peper uit in de serre, op een zonnige plaats! Een goede, luchtige bodem is van belang om deze groente optimaal te telen. Zorg ervoor dat er in de bodem een voldoende organische voeding aanwezig is en dit door compost en andere diverse structuren in de bodem te verwerken.

Gebruik
Pepers zijn heet, heel heet en soms erg moeilijk te verwerken in gerechten.

Hieronder enkele bereidingsmogelijkheden en tips:

  • Het drogen van pepers is erg handig, ietwat arbeidsintensief maar toch het proberen waard!
    Op die manier hebt u een grote voorraad aan deze groente zowel op culinair als decoratief vlak!
     
  • Het opleggen van pepers is ook perfect mogelijk, je kan ze in olie bewaren of opvullen met kruidenkaas en opleggen in een olie of azijn.
     

Tip! Het verwijderen van de zaden zorgt ervoor dat de sterktegraad van de peper gaat dalen. De zaden zijn namelijk HET heetste aan de peper.

Bij het bereiden van pepers dient u er altijd op toe te zien dat u enige bescherming aan de handen gaat gebruiken, een ongeluk is vlug gebeurd door heel even in de ogen te wrijven, met als gevolg een erg branderig gevoel. Wees dus voorzichtig!!!

Pepers zijn dus perfect te verwerken en te gebruiken in dergelijke gerechten.


#1262

Auteur: Angelo Dorny

Andere artikels