menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Nachtvlinders spotten

Nachtvlinders zijn geen saaie bruine motten zoals ze vaak worden omschreven maar stuk voor stuk juweeltjes die de natuur heeft geschapen. Als je even de tijd neemt om deze vlinders van dichtbij te bekijken, zal je versteld staan van de kleurenpracht die ze hebben! Heel wat soorten fladderen elke nacht lustig rond in je eigen tuin!

nachtvlinders

In Europa komen tot 10.000 verschillende soorten nachtvlinders voor, waarvan zo’n 2000 in België en Nederland. Hiervan behoren ongeveer 1300 soorten tot de microvlinders en alle andere tot de grote nachtvlinders of ook wel macro’s genoemd. Naast een honderdtal soorten die ook overdag actief zijn, fladderen de meeste nachtvlinders enkel rond bij duisternis.

Hoe kunnen ze overleven in het donker

MuntvlinderOm in het donker te kunnen overleven hebben ze zich op allerlei manieren aangepast. Nachtvlinders rusten overdag door hun vleugels in een soort tentvorm te plooien. Om overdag niet op te vallen wanneer ze in een boom of tussen de beplanting zitten, hebben ze vaak een prachtig camouflagepatroon. Sommige soorten hebben fel gekleurde ondervleugels die ze bij verstoring gebruiken om de vijand af te schrikken. Kijk maar naar het “Rood Weeskind” met zijn prachtig rood getinte ondervleugels.

Om voedsel of een partner te vinden maken nachtvlinders gebruik van hun antennes. Vooral bij de mannetjes komen extreem grote voelsprieten voor. Hiermee kunnen ze de feromonen die de vrouwtjes verspreiden van op kilometers afstand ruiken. De antennes zijn altijd veervormig of draadvormig maar hebben in tegenstelling tot dagvlinders nooit een “knopje” aan de bovenkant.
Wat ook verbazend is, is dat heel wat nachtvlinders geen voedsel tot zich nemen maar genoeg hebben aan de vetreserves die ze als rups hebben opgedaan.


Enkele tips om nachtvlinders in je tuin te spotten

PopulierenpijlstaartEen warme zomeravond is natuurlijk ideaal om nachtvlinders te spotten maar ook in de herfst en in de winter zal je nog een aantal soorten kunnen aantreffen. Nachtvlinders spotten kan je in elk seizoen! Hoe je dit best doet, vind je hieronder:

1. Stropen of smeren: nachtvlinders worden aangetrokken door licht maar ook door sterk geurende stoffen. Eén van de mogelijkheden om deze prachtige dieren te lokken is door het stropen (wordt ook wel smeren genoemd). Hiervoor meng je 1 kg suiker met 1 kg rode wijn. Dit mengsel breng je bij schemeravond aan op een boomstronk in je tuin. Ze zijn verzot op deze zoetigheid en zuigen de stof op met hun lange roltong. Als je even later terug gaat naar de boomstronk waar je de siroop hebt aangebracht zal je er heel wat vlinders aantreffen. Vooral de grotere soorten komen hier op af.

2. Wit laken en licht: een wit laken uit je kast in combinatie met een sterke lamp kan een goede vlindermagneet zijn. Kwikdamplampen geven het beste resultaat. Span het laken op en hang de lamp er achter zodat je een groot lichtgevend oppervlakte krijgt. De vlinders worden door het licht aangetrokken en zullen op het laken landen waar ze je ze vervolgens rustig kan bewonderen.

3. Lichtval: wil je liever geen nacht opblijven maar ben je toch benieuwd naar welke vlinders er ’s nachts in je tuin rondvliegen dan is de lichtval een goede oplossing. Het is een grote bak gevuld met eierdozen met aan de bovenzijde een soort trechtervorm in plexiglas waarboven een lamp hangt. De vlinders worden aangetrokken door het licht, vliegen rond de lamp en komen per ongeluk in de trechter terecht. Op de eierdozen kunnen ze uitrusten tot je ze de volgende dag komt bekijken en terug vrij laat. Een lichtval kan je zelf maken maar zijn ook standaard te verkrijgen bij speciaalzaken.

#4567Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon