Geprint van http://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_porto.htm

> De eettuin (675) > Kruidentuin (117) > Recepten met kruiden (26) > Zelf notenwijn maken (porto)

Toon alles uit: "Recepten met kruiden"

Zelf notenwijn maken (porto)

De zomervakantie zit erop, de eerste herfststormen komen eraan, maar ook de milde (zonnige) herfstdagen met tuinen die uitnodigen en baden in een overvloed aan hartige en zoete vruchten en noten, we kunnen ze oogsten en er heerlijke dingen mee maken, ook voor dit receptje is  het nu het moment.  Okkernoten met de groene bolster er nog omheen als basis voor een lekkere likeur dat niet moet onderdoen voor de legendarische portwijn!  

Ingrediënten:

  • 7 à 8 okkernoten met groene bolster
     
  • 3 ½ liter rode wijn
     

  • ½ liter witte wijn
     

  •  ½ liter zuivere alcohol (94°)
     

  • 560 g  witte suiker
     

  • een goed afsluitbare emmer van 5 l

Bereidingswijze:

Pluk de okkernoten met groene bolster op het moment dat ze (juist) openbarsten,  ze mogen  nog geen spoor van bederf (rot) vertonen (liefst plukken voor er noten op de grond vallen), het beste tijdstip hiervoor is  eind augustus, begin september, afhankelijk van het type  zomer dat we kregen.

De geplukte okkernoten en bolsters goed wassen en naspoelen voor gebruik.

Haal een 3 tal noten uit de bolsters en breek deze open.

Doe de okkernoten en de suiker in de emmer en overgiet alles met de rode en witte wijn en ook de alcohol. Sluit de emmer goed af en plaats hem op een donkere en koele plaats, daarna regelmatig de emmer schudden zodat de suiker zich goed kan vermengen met de vloeistof.

Laat het geheel trekken tot eind januari, daarna de drank  zeven en filteren (zie tip) of op flessen trekken (zie tip). Na het filteren en/of op flessen trekken de likeur nog minstens 3 maand laten trekken   vooraleer deze te consumeren.

TIPS

  • Om de notenwijn te bereiden hoef je geen dure wijn te nemen. Een goedkope rode wijn geeft een even goed eindresultaat.
     

  • Je kan een emmer met deksel gebruiken (misschien in een frituur of  horecazaak of in een verffabriek een ongebruikte emmer vragen ). Zeer goed uitwassen zodat die vrij zijn van ongewenste geuren. Deze emmers sluiten heel goed af en kunnen meerdere keren gebruikt worden.
     

  • Om de porto te zeven gebruik je best een nylon koffiefilter die je in een filterhouder zet.  Deze nylon koffiefilter is makkelijk uitwasbaar tijdens het zeven / filteren van de porto.
     

  • Deze porto kan op flessen getrokken worden zoals wijn (de benodigdheden kan je evt. vinden in speciaalzaken die dergelijk materiaal aanbieden). Op een koele plaats kan hij daarna uitstekend bewaard worden, zelfs verscheidene jaren.
     

  • Wie het wat omslachtig vindt om de likeur op flessen  te trekken,  kan zich ook heel goed behelpen met (lege) 2 liter flessen (rode wijn - warenhuis) om de porto aan te maken.  Nadien kan in deze flessen de porto  bewaard worden, aangezien deze flessen voorzien zijn van een schroefdop en niet van een kurk !

 


#289

Auteur: Wilfried Van Hecke

Andere artikels