Geprint van http://www.tuinadvies.be/artikels/groentesoep_maken.htm

> Recepten (355) > Soepen (24) > Groentesoep maken: enkele recepten

Toon alles uit: "Soepen"

Groentesoep maken: enkele recepten

 

Spruitjessoep met spekjes

Voor 6 personen:

350 g Flandriaspruitjes, een handvol spekblokjes, 2 aardappelen, 1 grote ui, 1,5 l magere groentebouillon (6 blokjes + water), peper, zout, nootmuskaat. 

  • Blancheer de spruitjes in gezouten water gedurende 1 minuut. Schep de spruitjes uit de pan en laat nu ook de spekblokjes blancheren gedurende 2 minuten.
  • Snijd de spruitjes doormidden. Doe ze met de geschilde aardappelen en de gesnipperde ui in een grote pan en overgiet ze met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken.
  • Mix de soep en breng ze op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel de spekblokjes over soepkommetjes en giet er de soep over. Versier desgewenst met blaadjes zuring of takjes kervel.

Koude slasoep met radijsjes

Voor 6 personen:
1 Flandriakropsla, 1 eetlepel olijfolie, 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 1,5 l magere kippenbouillon (6 blokjes + water), 1 eetlepel citroensap, peper, zout, 1 bosje Flandriaradijsjes, 6 takjes rozemarijn.
 

  • Snijd de wortelkern uit de slakrop. Haal de bladeren van de krop en houd het hart opzij. Spoel de bladeren en schud ze droog. Snijd ze in grote stukken.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit er de fijngesnipperde sjalotjes en het geperste knoflook in zonder ze te laten kleuren. Voeg de slabladeren toe en laat ze even meefruiten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat vervolgens 5 minuten doorkoken zonder deksel op de pan. Mix de soep, kruid ze met het citroensap, peper en zout en laat ze afkoelen.
  • Snijd het slahart in reepjes. Snijd het kroontje en het worteltje van de radijsjes en snipper ze fijn.
  • Serveer de soep in hoge glazen: leg in elk glas een ijsblokje en giet er soep over tot de helft van de glashoogte. Vul de glazen verder op met reepjes slahart en snippers radijs. Zet een takje rozemarijn rechtop in de soep en serveer.

Oosterse soep uit de wok

Voor 6 personen:
2 stengels Flandriaprei, 1 Flandriawortel, 1 stronk Flandriawitloof, een kwart van een Flandriaknolselderij, 1 eetlepel olie, 2 teentjes knoflook, 1 koffielepel geraspte gember, 1 theelepel kurkuma, 1 koffielepel soyasaus, 1 koffielepel balsamicoazijn, 1,5 l magere kippenbouillon (6 blokjes + water), peper, zout, 2 eetlepels gehakte Flandriapeterselie.
 

  • Maak de vier groentesoorten schoon en snijd ze zorgvuldig in fijne reepjes.
  • Verhit de olie in een wokpan. Zodra de olie begint te walmen, doet u de groentereepjes in de pan. Roerbak ze gedurende 5 minuten op een hoog vuur.
  • Voeg de geperste knoflook, de gember en kurkuma toe en laat nog 1 minuut roerbakken. Vervolgens giet u er de soyasaus en de balsamicoazijn over. Nog even roerbakken en dan alles overgieten met de kippenbouillon. Breng de bouillon aan de kook en laat niet langer dan 3 minuten doorkoken.
  • Neem de pan van het vuur, proef de soep en breng ze verder op smaak met peper en zout. Verdeel ze over (oosterse) kommetjes en versier met gehakte peterselie.

#787

Bron: Flandria
www.mijnflandria.be

Andere artikels